ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λίμνη Κορώνεια: Έλλειψη νερού και νεκρά ψάρια – Φόβοι για πλήρη αποξήρανση

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η λίμνη Κορώνεια, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε βάλτο, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να αποξηραθεί σε λίγους μήνες.

Ο Γιώργος Μηνάκης έχει ζήσει σε όλη του την ζωή στο χωριό Άγιος Βασίλειος δίπλα στη λίμνη Κορώνεια. Από το 1960 θυμάται που μπορούσε και ψάρευε, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει δει την κάθε πλευρά της. Τώρα φοβάται ότι βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της, καθώς τα νερά έχουν γίνει πράσινα από τη στασιμότητα, ενώ ξεβράζονται πολλά νεκρά ψάρια, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν στεγνώσει τις περισσότερες λίμνες στην Κεντρική Μακεδονία. Οι εικόνες στη λίμνη Κορώνεια, η οποία βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη, είναι αποκαρδιωτικές, με νεκρά πουλιά στις όχθες, ενώ τα νερά έχουν μετατραπεί σε βάλτο. 

Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έγιναν αρκετά έργα για να σωθεί, έγιναν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι παράνομες αρδεύσεις και οι γεωτρήσεις, ωστόσο, οι κάτοικοι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουν ότι δεν είναι πια αρκετά.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Χατζηβουλγαρίδη, πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Βασιλείου, ακόμη και τα φλαμίνγκο που έχουν βρει καταφύγιο μαρτυρούν ότι η στάθμη της έχει πέσει επικίνδυνα.

Εάν συνεχιστεί η ανομβρία, οι κάτοικοι είναι σίγουροι ότι, μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα έχει αποξηραθεί εντελώς.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA