Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Εντονη αντίδραση από την Κομισιόν για τη Μόρια

Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν οι εικόνες με τις θαμμένες στο χιόνι σκηνές όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες, στη Μόρια της Λέσβου. Χθες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας τις συνθήκες στα ελληνικά νησιά χαρακτήρισε την κατάσταση ανεπαρκή, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ευθύνη των ελληνικών αρχών. Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά όσα συμβαίνουν και είναι διατεθειμένη να προσφέρει βοήθεια είπε και σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία και άλλων χώρων υποδοχής στα νησιά, τα οποία η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση στο και πέντε αναζητούσε χθες «έκτακτη» λύση για τη φιλοξενία των περίπου 1.000 ατόμων που διαμένουν σε σκηνές στο hotspot στη Μόρια. Παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις για ακραίες καιρικές συνθήκες και δριμύ ψύχος, από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια για την εξεύρεση έστω προσωρινού καταλύματος. Μόλις χθες έπειτα από δύο ημέρες συνεχούς χιονόπτωσης στο νησί, με αίτημα του ντόπιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, πραγματοποιήθηκε δίωρη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου. Το Δ.Σ. επικαλέστηκε απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Συλλόγου προ τριμήνου, που συνιστούσε στους ξενοδόχους να μην ενοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους σε πρόσφυγες. «Καταλαβαίνουμε το επείγον της κατάστασης, αλλά για να αλλάξει η απόφαση πρέπει να γίνει νέα γενική συνέλευση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου Περικλής Αντωνίου. Προσθέτει, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι στη Λέσβο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για λίγες ημέρες.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στα νησιά δεν είναι καλή, αλλά έριξε την ευθύνη γι’ αυτό στην τοπική κοινωνία, που αντιδρά στην επέκταση των δομών φιλοξενίας ώστε να αποσυμφορηθούν τα hotspots όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση. O βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και κάλεσε τον κ. Μουζάλα να ζητήσει συγγνώμη: «Εχουν κατασπαταληθεί εκατομμύρια, χωρίς προετοιμασία για χειμώνα και ακραίες συνθήκες. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα. Υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις φιλοξενίας στη Β. Ελλάδα», τόνισε. Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα θα σημάνει την καταπάτηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. «Είναι κουραστικό και αδιέξοδο αυτό που κάνετε. Είναι κακή η κατάσταση στα hotspots. Βρήκαμε αντίδραση από τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικά στελέχη της Ν.Δ… που υπέκυψαν στην κούραση και τα λαϊκίστικα κελεύσματα τα δικά σας», κατέληξε. Πάντως, χθες το βράδυ μεταφέρθηκαν κάποια κοντέινερ στη Μόρια προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Συχνές διακοπές ρεύματος σημειώνονταν συνέχεια και στο Καρά Τεπέ. Στο μεταξύ, διέψευσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο ότι απαγορεύθηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους και φωτογράφους στη Μόρια, φέρνοντας ωστόσο ως παράδειγμα ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο πραγματοποίησε ρεπορτάζ εντός της δομής όπως και «βελγικό τηλεοπτικό συνεργείο». Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας στις 20 Μαρτίου 2016, η είσοδος των δημοσιογράφων στα hotspots γίνεται μόνο με ειδική άδεια.

Πηγή: Καθημερινή

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου