Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Ενθουσιασμός στην Β. Ντακότα για την νίκη κατά του σχεδιαζόμενου πετρελαιαγωγού

Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού απέρριψε μια αίτηση για να επιτραπεί στον Dakota Access Pipeline να περάσει κάτω από τη λίμνη Οάχε, ενός ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα στον ποταμό Μιζούρι.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από μήνες διαδηλώσεων από αυτόχθονες Αμερικανούς και ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο μήκους 1.885 χιλιομέτρων πετρελαιαγωγός θα καταστρέψει ιερούς τόπους των Σιου και ενδέχεται να μολύνει την πηγή νερού της φυλής.

Τα νέα έγιναν δεκτά με κραυγές ενθουσιασμού από τους ακτιβιστές στη Βόρεια Ντακότα, αν και εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που υποστηρίζει το έργο, ενδέχεται να αλλάξει την κατάσταση.

Τις τελευταίες ημέρες είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διαδηλωτών, καθώς εκατοντάδες βετεράνοι του αμερικανικού στρατού έχουν συρρεύσει στη Βόρεια Ντακότα για να τους υποστηρίξουν. Κάποιοι μάλιστα από τους βετεράνους εκτίμησαν ότι η χθεσινή απόφαση είναι μια απόπειρα να πειστούν οι διαδηλωτές να φύγουν.

Ο πετρελαιαγωγός, έργο της Energy Transfer Partners Ltd, έχει ολοκληρωθεί με εξαίρεση ένα κομμάτι μήκους 1,6 χιλιομέτρου κάτω από τη λίμνη Οάχε.

Τον Νοέμβριο η εταιρεία μετέφερε εξοπλισμό στις όχθες του ποταμού Μιζούρι για να ξεκινήσει τις εργασίες και στη συνέχεια ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να αγνοήσει το Σώμα Μηχανικών και να αποφανθεί αν η ETP μπορεί να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού. Η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί.

Το Σώμα Μηχανικών του Αμερικανικού Στρατού επεσήμανε ότι θα εξετάσει πιθανές εναλλακτικές διαδρομές για τον αγωγό, αν και όλες είναι πιθανό να διασχίζουν τον ποταμό Μιζούρι.

Από την πλευρά της η εταιρεία τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία του αγωγού της, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης “πολιτική ενέργεια”.

Ο Τραμπ από την πλευρά του δεν έχει αντιδράσει, όμως μετά την ορκομωσία του μπορεί να ζητήσει από τις αρχές να εγκρίνουν την κατασκευή του υπόλοιπου αγωγού, κάτι που αναμένουν πολλοί από τους ακτιβιστές.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου