Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου σχετικά με το νομοσχέδιο για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας παρέδωσαν πριν ώρα μέλη του ΠΑΜΕ, και πραγματοποιείται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από του υπουργείο Εργασίας.

Δέκα ήταν περίπου τα άτομα τα οποία είχαν λάβει την άδεια να επιδώσουν το ψήφισμα. Μπήκαν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η τριμερής, και έκαναν λόγο για προσχηματικό διάλογο και είπαν ότι εάν ο υπουργός Εργασίας ήθελε να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να το κάνει καταθέτοντας νόμο στη Βουλή. Τα μέλη του ΠΑΜΕ απαιτούν την άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ είπε ότι «Η σημερινή κινητοποίηση είναι παρέμβαση-καταγγελία των ταξικών συνδικάτων απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον σημερινό διάλογο, που είναι για εμάς διάλογος-απάτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις» και πρόσθεσε «τα 751 ευρώ πρέπει να αποτελέσουν βάση για τη διαπραγμάτευση για παραπάνω αυξήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμο τώρα. Άμεσα».

Επίσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, είπε ότι «σήμερα η κυβέρνηση επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο για να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και φιλικού περιβάλλοντος του μεγάλου κεφαλαίου, των επενδυτών».

Από την άλλη, μετά απ’ όλα αυτά  ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται στους κοινωνικούς εταίρους τα νομοσχέδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Εμείς εμμένουμε στον διάλογο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αποφάσιζαν μονομερώς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Κάποια σωματεία θεώρησαν ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να παρέμβουν με αυτό τον τρόπο. Τους δεχτήκαμε. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτός ο τρόπος βοηθάει στην προσπάθειά μας ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια παρέμβαση».

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν την κατάσταση που επικράτησε με τα μνημόνια.

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη