Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Εναντιώνονται οι Αργεντίνοι στη κυβέρνηση

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Άιρες με συμμετοχή 400.000 διαδηλωτών ενάντια στην πρόεδρο της Αργετινής Κριστίνα Κίρχνερ, ένα μήνα μετά το θάνατο του εισαγγελέα Α.Νίσμαν την οποία κατηγορούσε για παρεμπόδιση της έρευνας για την επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες το 1994. Παρά την κακοκαιρία, κάτω από ομπρέλες, ο κόσμος πραγματοποίησε ειρηνική πορεία από το Κογκρέσο ως την Πλατεία Μαΐου, όπου βρίσκεται η έδρα της προεδρίας, κρατώντας πανό που έλεγε «Φόρος τιμής στον εισαγγελέα Αλμπέρτο Νίσμαν» και φώναζαν συνθήματα όπως «αλήθεια», «δικαιοσύνη», «είμαι κι εγώ ο Νίσμαν». Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν κοντινά συγγενικά πρόσωπα του Νίσμαν και η δικαστής Σάντρα Αρόγιο Σαλγάντο. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αργετινής για στήριξη.

Η κυβέρνηση ωστόσο,  δήλωσε ότι οι κατηγορίες του εισαγγελέα Νίσμαν είχαν στόχο την εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Αργεντινή και εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εκφράζει  την ανησυχία της για θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη που αποκαλύφθηκαν μετά τον θάνατο του Νίσμαν.Οι πολίτες της Αργεντινής αμφισβητούν καιρό τώρα την τήρηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Ήδη η ιστορία της χώρας στιγματίστηκε από τη δολοφονία χιλιάδων πολιτών στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας την περίοδο 1976-1983. Μετά από τόσα χρόνια, οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα επιχειρηματικά σκάνδαλα που στρέφονται γύρω από δωροδοκιές και πάραυτα πολλά υψηλόβαθμα στελέχη αξιοματούχων κ μεγιστάνων μένουν ατιμώρητοι.

Η υπόθεση Νίσμαν έχει ως εξής:

Τον Ιούλιο του 1994 έγινε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Ιούλιο του 1994 εναντίον του εβραϊκού κέντρου ΑΜΙΑ στο Μπουένος Άιρες, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 300, και είναι η αιτία αυτής πολιτικο-δικαστικής υπόθεσης. Ο εισαγγελέας Νίσμαν που ανέλαβε την υπόθεση το 2004, δεν άργησε να κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Τεχεράνη απορρίπτει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση.

Λίγο πριν βρεθεί νεκρός στις 18 Ιανουαρίου στο διαμέρισμά του, ο Νίσμαν είχε κατηγορήσει την πρόεδρο Κίρχνερ και τον υπουργό Εξωτερικών Εκτορ Τίμερμαν για παρεμπόδιση της έρευνάς του. Τους κατηγορούσε ότι κάλυπταν τους ύποπτους Ιρανούς με αντάλλαγμα επιχειρηματικά συμβόλαια. Στις 19 Ιανουαρίου επρόκειτο να παρουσιάσει τις αποδείξεις των όσων δήλωνε ενώπιον του Κονγκρέσου. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης διαψεύδουν την εκδοχή αυτή και καταγγέλλουν τις σχέσεις μεταξύ του Νίσμαν και ενός αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών, τον οποίο είχε απομακρύνει από τη θέση του η Κίρχνερ, τον Δεκέμβριο. Τέλος, η έρευνα για τον θάνατο του Νίσμαν στρέφεται προς την εκδοχή αυτοκτονίας, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Αργεντινών δυσπιστεί ως προς αυτό.

Πηγή: real.gr

Αναστασία Παπαδάκη

Share
Published by
Αναστασία Παπαδάκη