Σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το Checkpoint Charlie, ένα μικρό μουσείο περιμένει τους επισκέπτες του Βερολίνου. Ένα «μουσειάκι» αφιερωμένο σε ένα εμβληματικό έδεσμα, συνυφασμένο πια με τη γερμανική πρωτεύουσα: το currywurst!
«Το κάριβουρστ είναι κάτι παραπάνω από ένα λουκάνικο – είναι μια από τις εμπειρίες ζωής στη Γερμανία. Κανένα άλλο γερμανικό εθνικό πιάτο δεν εμπνέει τόση αίσθηση της ιστορίας και δεν έχει τόσους πολλούς διάσημους φανατικούς οπαδούς» λέει ο έφορος του μουσείου Μάρτιν Λόουβερ, που το 2005 συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του.
Το Deutsches Currywurst Museum Berlin υποδέχθηκε για πρώτη φορά το κοινό στις 15 Αυγούστου του 2009, στα εξηντάχρονα της εμφάνισης αυτού του πιάτου. Το 1949, εν μέσω ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γερμανικής πρωτεύουσας, η Χέρτα Χόιβερ βρέθηκε να έχει στα χέρια της λίγη κέτσαπ και λίγο κάρι, από Βρετανούς στρατιώτες που ήταν σταθμευμένοι στον Βρετανικό τομέα της πόλης. Χρησιμοποίησε αυτά τα όχι και τόσο γερμανικά υλικά στο κοινό, παραδοσιακό, γερμανικό λουκάνικο και το «bratwurst» έγινε «currywurst». Η Χέρτα άρχισε να πουλά την έμπνευσή της στην καντίνα της, στη συνοικία Charlottenburg, κοντά στο Checkpoint Charlie. Το έδεσμα έγινε περιζήτητο από τις εκατοντάδες εργαζομένων στις οικοδομές, λέγεται ότι πουλούσε 10.000 κάριβουρστ την εβδομάδα!
Το μουσείο είναι ημι-διαδραστικό. Υπάρχει καντίνα κάριβουρστ, υπάρχει παιγνίδι στον υπολογιστή για το κάριβουρστ, οι επισκέπτες μπορούν να ανέβουν σε ένα currywurst van, να χαράξουν κάριβουρστ σε υπολογιστή και να το ετοιμάσουν για σερβίρισμα. Ομιλούντα μπουκάλια κέτσαπ αφηγούνται την ιστορία της ιδιαίτερης θέσης που κατέχει το κάριβουρστ στη γερμανική λαϊκή κουλτούρα ενώ ο επισκέπτης μπορεί να πάρει το βουρστ του και να το απολαύσει στον καναπέ που μοιάζει με γιγάντια στρώση κέτσαπ.
Παιχνίδι, πολύ παιχνίδι. Αλλά και κουζινικά για το συγκεκριμένο πιάτο να αγοράσει κανείς, όπως και βιβλία για παιδιά, βιβλία για μεγάλους (για το κάριβουρστ, εννοείται). Οι μεγαλύτεροι μπορούν να έχουν μια μικρή γεύση της ζωής την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όχι μακριά από ένα εμβληματικό σημείο του, το Checkpoint Charlie.
Υπολογίζεται ότι, κάθε χρόνο, καταναλώνονται στη Γερμανία περίπου 800.000 κάριβουρστ, τα 70.000 από αυτά μόνο στο Βερολίνο.
Πηγή: ΑΠΕ