Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα εικαστικό αλφάβητο κυμάτων μας ταξιδεύει ως τη Βενεζουέλα

Ο Πολωνός καλλιτέχνης Αντρέι Βισνιέφσκι δημιούργησε ένα εικαστικό αλφάβητο… κυμάτων από τις πολαρόιντ που είχε τραβήξει σε ένα υπερατλαντικό ταξίδι του, εν πλω, από την Αμβέρσα έως τις ανατολικές ακτές της Λατινικής Αμερικής. Στη διάρκεια εκείνου του ταξιδιού σημείωνε πάνω στις φωτογραφίες, το γεωγραφικό μήκος και πλάτος για κάθε κύμα. Στη συνέχεια, προάρμοσε στην κάθε γραφική απεικόνιση ένα γράμμα της αλφαβήτου, σε δέκα εθνικές γλώσσες.

Το έργο απέκτησε νέα πνοή όταν η «γλώσσα των κυμάτων» του Πολωνού εικαστικού «διάβασε» το ποίημα της γλύπτριας – ποιήτριας Όλγας Πλαστήρα, «Απεραντοσύνη». Το εγχείρημα παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο «Απεραντοσύνη. Φανταστικό ταξίδι μεταξύ δύο ηπείρων» κι εγκαινιάστηκε στην Αθήνα στον πολιτιστικό χώρο της πρεσβείας της Βενεζουέλας (Χάρητος 6, Κολωνάκι). Ανάμεσα στα γιγάντια πανό του Αντρέι Βισνιέφσκι, ο θεατής βρίσκεται σ΄ ένα ταξίδι πολιτισμών που διαρκώς διευρύνεται.

Στα τυπώματα της ιδιότυπης αυτής καλλιγραφίας διαβάζει κανείς το ποίημα «Απεραντοσύνη», με το αλφάβητο των κυμάτων εκτός από τα ελληνικά και στις αρχαίες γλώσσες, επίσημες των δύο πληθυσμιακά μεγαλύτερων, αυτόχθονων φυλών της Βενεζουέλας.

Η αθηναϊκή έκθεση παρουσιάζει επίσης μικρές ακουαρέλες του καλλιτέχνη που αποτυπώνουν την άγρια φύση και την πανίδα της Βενεζουέλας, τοπία από νησιά της Ισλανδίας, αλλά και γλυπτά σε ναξιώτικο μάρμαρο και μπρούτζινα της Όλγας Πλαστήρα.

Η έκθεση, «Απεραντοσύνη – Φανταστικό ταξίδι μεταξύ δύο ηπείρων» θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτωβρίου.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου