Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έλλη Σπάνια: Ώρες της μέρας

Η πρώτη ατομική έκθεση της Έλλης Σπάνια περιέχει σαράντα μικρά έργα όπου το εκρηκτικό χρώμα αφανίζει το υπερεπιμελημένο και προϊόν ισχυρού χαρακτήρα σχέδιο, σαν ακολουθώντας τις αρχαίες συνταγές όπου τέχνη είναι να κρύβεις την τέχνη. Η ζωγραφική βγαίνει κερδισμένη από αυτή τη σύγκρουση. Όταν η μελαγχολία του τοπίου που επιλέγεται κυριαρχεί, έρχεται από βαθιά η χαρά της δημιουργίας δίνοντας ισορροπία.

Αγάπη για παλαιά ή νέα κτίσματα, προσοχή στο φως, ελευθεριότητα στους  τόνους, ματιά γοητευμένη από το περιβάλλον –αστικό ή εξοχικό−, ανεξαρτησία απέναντι σε κανόνες προκειμένου να σωθεί μια αλήθεια: η αλήθεια της ώρας της μέρας και της νύχτας στην ελληνική σημερινή πραγματικότητα που έχει τόσα πρόσωπα όσα και η κατακερματισμένη ταυτότητά μας. Ζωγραφική, λοιπόν, και, επιτέλους, ζωγραφική!

Η Έλλη Σπάνια γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (2014). Στα πλαίσια των σπουδών της εκπόνησε ερευνητική εργασία με θέμα «Ο εικαστικός χώρος στο έργο του Νίκου Στεφάνου», ενώ η διπλωματική της, σε συνεργασία με την Χριστίνα Πολυχρονοπούλου, αφορούσε το σχεδιασμό Αρχαιολογικού Μουσείου για την Ακαδημία Πλάτωνος. Έλαβε μέρος σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και εργάστηκε στο γραφείο του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη και των Δημήτρη Ησαΐα και Τάση Παπαϊωάννου, συμμετέχοντας στην αρχιτεκτονική μελέτη και στη μελέτη εφαρμογής ιδιωτικών έργων. Σε συνεργασία με την Χριστίνα Πολυχρονοπούλου πραγματοποίησε  αρχιτεκτονική μελέτη κατοικίας στην Αγία Κυριακή Μεσσηνίας. Εργάστηκε ως β’ βοηθός της σκηνογράφου Εύας Μανιδάκη στην Όπερα της Πεντάρας του Μπέρτολντ Μπρεχτ (σκην. Γ. Χουβαρδάς, Παλλάς, 2016). Έκανε τα σκηνικά στην παράσταση Παπαδιαμάντης, ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζεται από 3/11 στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (σκην. Μ. Λαμπίρη, δραματουργία «Ομάδα Κύκλος»). Από το 2009 ζωγραφίζει και χειροτεχνεί χρησιμοποιώντας μεικτές τεχνικές και υλικά, όπως τα λαδοχρώματα και τα λαδοπαστέλ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 20.00-24.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 31/10-28/11/2016

ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.00 – 22.00, ΣΑΒΒΑΤΟ, KYΡIAKH 12.00 – 18.00

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 59Β ΚΑΙ ΛΙΜΠΟΝΑ [ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗ ]

ΤΗΛ. 210 3839355, 210 3221700, e-mail: rodakio@otenet.gr

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ [ https://www.facebook.com/ToRodakio/ ]

Fotagogos [ https://www.facebook.com/fotagogosbookstore/ ]

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA