Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα και πιστωτές στον πυρετό των διαπραγματεύσεων

UPDATE 21:16 Αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
UPDATE 21:12 Δηλώσεις Γερούν Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις με την Ελλάδα έως το δημοψήφισμα της Κυριακής. Το Eurogroup αναμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα λάβει θα λάβει υπόψιν για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.
UPDATE 20:40 Γιάνης Βαρουφάκης: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα bail in (σ.σ. κούρεμα καταθέσεων). Αυτό που μας χωρίζει με τους θεσμούς είναι μόνον η βιωσιμότητα του χρέους».
UPDATE 20:15 Το αποτέλεσμα του Eurogroup
Προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, έως την Κυριακή 5 Ιουλίου, οπότε και διεξάγεται το δημοψήφισμα, φαίνεται πως αποφάσισε το Eurogroup, που συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης για μια ώρα το απόγευμα της Τετάρτης.
Κατά τις πληροφορίες, το Eurogroup συμφώνησε να μην διεξαχθεί νέος γύρος συνομιλιών έως το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Είναι φανερό πως οι Ευρωπαίοι αναμένουν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
UPDATE 20:13 Δήλωση Γιάνη Βαρουφάκη: «Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης».
UPDATE 20:11 Έρευνα της Independent: Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι ένα Grexit;
UPDATE 20:00 Πέτερ Κάζιμιρ (υπουργός Οικονομικών Σλοβακίας): Περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για περαιτέρω συνομιλίες.

UPDATE 19:55 Αναμένεται την απόφαση του Ντράγκι για τη χρηματοδότηση
UPDATE 19:53 Γιούνκερ: Είμαι σε διαρκή επαφή με τους Έλληνες
UPDATE 19:50 Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Τσακαλώτος:  «Δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση μέχρι τη Δευτέρα».
UPDATE 19:38 Ποτάμι για τις διαπραγματεύσεις
«Τελικά οι διαρροές των τελευταίων ωρών ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ξανά ήταν ένα καλοστημένο ψέμα του επικοινωνιακού επιτελείου του κ.Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός επιμένει να υπερασπίζεται το λάθος του και μοιράζει αόριστες υποσχέσεις προς όλους, χωρίς να απαντά στα ερωτήματα της κοινωνίας», σχολιάζει, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το Ποτάμι

«Πού θα βρεθούν τα λεφτά για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες όταν όλη η Ευρώπη λέει ότι το ΌΧΙ θα σημάνει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ; Ποιος θα μας δανείσει τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται και με τι αντάλλαγμα; Ποιος θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούλιο όταν οι υπουργοί παραδέχονται ότι τα ταμεία είναι άδεια και τα φορολογικά έσοδα δεν αρκούν για να καταβληθούν ούτε καν οι χαμηλές συντάξεις; Πώς θα εμποδίσει το κούρεμα των καταθέσεων τις επόμενες μέρες αφού η χώρα είναι εκτός προγράμματος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάψει να στηρίζονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς;», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το κόμμα κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «αποχαιρετά την πραγματικότητα» και «οχυρωμένος» στο Μέγαρο Μαξίμου, ακούει μόνο «τα πιστά του κομματικά στελέχη, έχοντας απομακρύνει από δίπλα του όποιον δεν συμφωνεί με την πορεία προς την δραχμή, ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει τον κακό εαυτό του παλιού πολιτικού συστήματος». 

«Η απάντηση των πολιτών θα είναι σκληρή. Την Κυριακή οι τυχοδιώκτισμοί θα ηττηθούν. Η Ελλάδα θα νικήσει», προειδοποιεί το Ποτάμι.

UPDATE 19:29 Ντόναλντ Τουσκ (επικεφαλής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου): Η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα αλλά κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον χωρίς την θέλησή του. Ας περιμένουμε για τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

UPDATE 19:19 Δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά:
 • Ο Τσίπρας υπέγραψε πρόταση λιτότητας, σχεδόν ίδια με εκείνη των δανειστών.
 • Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
 • Μοιραίο λάθος το δημοψήφισμα-παρωδία της Κυριακής.
 • Οι κυβέρνηση είναι αδίστακτη και αυταρχική.
UPDATE 19:19 Δήλωση Μέρκελ: Για την Ελλάδα, αφήνουμε ανοιχτές τις θύρες για διαπραγματεύσεις. Χρειαζόμαστε μία κατάσταση, για ευρείες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, όπως έγινε σε άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα.
UPDATE 18:59 Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Eυρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την πρόταση η οποία εστάλη από την κυβέρνηση της Ελλάδας, έκρινε όμως ότι υπάρχει «μικρή πιθανότητα» να σημειωθεί πρόοδος μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Θα συζητήσουμε σχετικά με τις προτάσεις, αλλά με αυτή την τελευταία ομιλία (σ.σ.:του Αλέξη Τσίπρα), βλέπω λιγοστές πιθανότητες προόδου», ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους.
UPDATE 18:51 Αλέξης Τσίπρας: Το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη.

UPDATE 17:51 Πολ Μέισον (δημοσιογράφος Channel 4): «Ο Τσίπρας δεν έδωσε ένα σαφές πλαίσιο σχετικό με την πρόταση που έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

UPDATE 17:45 Δηλώσεις Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με Ματέο Ρέντσι: Για Ελλάδα, αφήνουμε ανοιχτές τις θύρες για διαπραγματεύσεις. Χρειαζόμαστε μία κατάσταση, για ευρείες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη, όπως έγινε σε άλλες χώρες που ακολούθησαν παρόμοια προγράμματα
UPDATE 17:34

UPDATE 17:32

UPDATE 17:26 Δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα
 • Το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Επιλέγουμε αν θα αποδεχθούμε τη συμφωνία και θα διαπραγματευτούμε για μια βιώσιμη λύση.
 • Στόχος μας ακόμα η βιώσιμη λύση. Έπεσαν προτάσεις για αναδιάρθρωση του χρέους.
 • Σήμερα θα συζητήσουμε εκ νέου. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Παραμένουμε στο τραπέζι μέχρι τέλους και θα είμαστε εκεί και τη Δευτέρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους.
 • Η δημοκρατική επιλογή του λαού είναι ισχυρότερη από εμάς.
 • Το δημοψήφισμα είναι για τις σημαντικές αποφάσεις. Η Ιρλανδία κέρδισε καλύτερους όρους μέσω του δημοψηφίσματος της. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν μας έδωσαν χρόνο για τον λαό, για να επιλέξει καλύτερα για το μέλλον του. Οδήγησαν τις τράπεζες μας σε ασφυξία για να πιέσουν την κυβέρνηση. Απαράδεκτο για μια Ευρώπη αλληλεγγύης.
 • Μας έκλεισαν τις τράπεζες γιατί δώσαμε τον λόγο στον λαό. Εξασφαλίσαμε τις συντάξεις και οφείλουμε μια εξήγηση. Για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες, για να εξασφαλίσουμε σύνταξη και όχι φιλοδώρημα. Ήθελαν περικοπή, γι΄ αυτό αρνηθήκαμε.
 • Ήθελαν μειώσεις χωρίς πρόβλεψη για το χρέος με τελεσίγραφα.
 • Σας εκβιάζουν και σας καλούν να ψηφίσετε ναι σε όλα χωρίς προοπτική εξόδου από την κρίση.
 • Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα. Όχι δε σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει πίεση για συμφωνία με λύση για το χρέος.
 • Όχι σημαίνει πίεση για δίκαιη συμφωνία που τα βάρη θα πάνε στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Συμφωνία με μεταρρυθμίσεις με τιμωρία για τους διαπλεκόμενους.
 • Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι αυτές οι δυσκολίες θα είναι προσωρινές. Επιμένουν να συνδέουν το όχι με την παραμονή στο ευρώ. Λένε ψέματα. Όσοι τα λένε είναι εκείνοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν. Προσφέρον κακή υπηρεσία για τον λαό και την Ευρώπη. Πριν ένα χρόνο υπήρξα υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και ζήτησα το τέλος της λιτότητας. Εντός Ευρώπης που πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά.
 • Όσοι θέλουν μια Ευρώπη αυταρχική που δε σέβεται τη δημοκρατία, όσοι τη θέλουν μια επιδερμική Ένωση με το ΔΝΤ, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη.
 • Το εγχώριο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε στη χρεοκοπία και προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη σε εμάς που θέλουμε τη σωτηρία, και ονειρεύονται την επιστροφή τους.
 • Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα. Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για την ψυχραιμία που έχετε δείξει αυτές τις δύσκολες εβδομάδες. Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν, αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία και σας καλώ να πούμε Όχι στις συνταγές των μνημονίων που καταστρέφουν την Ευρώπη. Να απαντήσουμε καταφατικά στην προοπτική μιας βιώσιμης λύσης.
UPDATE 17:16

UPDATE 17:14 Διαψεύδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου τις φωνές που μιλούσαν για το μπλόκο του ΔΝΤ στις πληρωμές των ξενοδόχων από τους tour operator.

UPDATE 17:12 Πολ Μέισον (δημοσιογράφος Channel 4): Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Τσίπρας δεν θα ακυρώσει το δημοψήφισμα.

UPDATE 17:07 Το Podemos παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το ισπανικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos ανακοίνωσε σήμερα πως οι δανειστές «δημιουργούν μια κατάσταση ασφυκτική» για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το ίδιο δεν θα κάνει «τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τη χώρα», αν αποτελέσει μέλος της επόμενης ισπανικής κυβέρνησης.
«Το Podemos ενδέχεται να αποτελεί σε μερικούς μήνες μέρος των θεσμών και της κυβέρνησης και δεν θα κάνουμε τίποτε που να θέτει σε κίνδυνο τη χώρα», είπε ο Νάτσο Αλβάρεθ, υπεύθυνος του κόμματος για τα οικονομικά θέματα.

UPDATE 17:02 Μαρκ Μαζάουερ: Απερίσκεπτο το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

UPDATE 16:35 Από λεπτό προς λεπτό το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

UPDATE 16:15 Έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας: Η εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης αποτελεί ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα της Μεγάλης Βρετανίας.

UPDATE 16:05 Φρανσουά Ολάντ: Πρέπει να είμαι σαφής, η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως.

UPDATE 16:00 Πάνος Καμμένος: Ο λαός θα αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται.

UPDATE 15:50 Δήλωση Παπαδημούλη στο Twitter

UPDATE 15:45 Δηλώσεις Ντράγκι

 • Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ελλάδος ήταν η κοινωνική δικαιοσύνη.
 • Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όσον αφορά τις συντάξεις σχεδιάστηκε να είναι αποδοτικό. Έχει εφαρμοστεί κυρίως σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

UPDATE 15:35 Κάρστεν Σνάιντερ (SPD): Η πιο ακριβή λύση θα ήταν ένα Grexit

UPDATE 15:32 Μεγάλη πτώση για το Ευρώ

UPDATE 15:30 Δήλωση του Κώστα Καραγκούνη, εκπροσώπου τύπου της ΝΔ:

«Πληροφορούμαστε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχώς συσκέπτονται.
Άφησαν τους Έλληνες χωρίς λεφτά στο εσωτερικό.
Οι σημερινές εικόνες από τον σκόπιμο βασανισμό των συνταξιούχων παραπέμπουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Άφησαν τους Έλληνες χωρίς λεφτά στο Εξωτερικό.
Φτάσαμε στον σημείο ιδιώτες να φροντίζουν να τους βοηθήσουν για να επιστρέψουν πίσω.
Το κράτος του κ. Τσίπρα απλώς οργανώνει καινούριους διορισμούς.
Στο εσωτερικό τα νοσοκομεία εκπέμπουν κραυγή αγωνίας.
Στο εξωτερικό κατέστησαν από χθες και επισήμως τη χώρα συνώνυμο της αφερεγγυότητας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Πάντως, μας ανακοινώνουν ότι συσκέπτονται.
Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση. Σταματήστε να συσκέπτεστε, διότι κάθε φορά που το κάνετε, συμβαίνει ακόμα κάτι κακό.
Ο κόσμος τρομάζει μήπως του βγει μια νέα ανακοίνωση, ίσως τη περαιτέρω μείωση των ελαχίστων που δίνουν οι τράπεζες, ίσως κάτι άλλο τερατώδες, στα οποία μας έχουν πλέον συνηθίσει».

UPDATE 15:18 Νέες δηλώσεις Σόιμπλε: 

  • Όλοι συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε σε μια σοβαρή και δύσκολη κατάσταση.
  • Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το συμφωνήσαμε πως θα έπρεπε το δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Μετά πως η επιλογή είχε να κάνει με το ευρώ.
  • Υπενθυμίζω ότι κανείς δε μπήκε στο πρόγραμμα με το ζόρι. Διαπραγματευτήκαμε.
  • Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα με τις υπερ-υποσχέσεις πριν τις εκλογές.
  • Σε μια νομισματική ένωση όπου ένα μέλος λέει «δε θα κάνω τίποτα» και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να γίνει δουλειά.
  • Δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνει το δημοψήφισμα.
  • Συμφωνήσαμε με τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα αλλά το απέσυρε μόνος του. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι αναληθή.

UPDATE 15:10 Συμβούλιο της Ευρώπης: Οι όροι του ελληνικού δημοψηφίσματος δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα.

UPDATE 15:05 Την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα αποφάσισε η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη.

UPDATE 14:44 Δηλώσεις Σίγκμουντ Γκάμπριελ (Αντικαγκελάριος και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας-SPD):

 • Σκάνδαλο για μια αριστερή κυβέρνηση να βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό οι πλούσιοι και πως δεν έθεσαν απαίτηση να φορολογηθούν.
 • Το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Παπανδρέου διαφέρει από το δημοψήφισμα του Τσίπρα, γιατί ήταν υπέρ της Ευρώπης.

 • Δεν κινδυνεύει από το δημοψήφισμα της Ελλάδας ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ. Το ευρώ είναι σταθερό.
 • Η Ευρώπη είναι μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της μετά τη Συνθήκη της Ρώμης.
 • Η ανάπτυξη της Ευρώπης οπισθοδρομεί.
 • Θα πρέπει να δούμε ποιος ωφελήθηκε από την καταστροφή αυτού του κράτους.
 • Δεν πρέπει να αφήσουμε τους Έλληνες έρμαιο της κυβέρνηση τους.

UPDATE 14:38 Γκρέγκο Γκίζι (Αριστερό Γερμανικό Κόμμα Die Linke)

 • Είναι σκανδαλώδης η ιδέα που έχετε για την Ευρώπη.
 • Τα λεφτά από το πρόγραμμα διάσωσης πήγαν στις τράπεζες και όχι στον ελληνικό λαό.
 • Αυτό που θέλετε είναι να διώξετε την αριστερή κυβέρνηση από την Ελλάδα.
 • Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που παρέβη τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Γιατί είναι η μόνη που κατηγορείται;
 • Ανεύθυνο που δεν συζητάτε ένα τρίτο πακέτο πριν το δημοψήφισμα.
 • (Σε Σόιμπλε) To έπιασα, δεν θέλετε να κάνετε μια συμφωνία με τους αριστερούς στην Ελλάδα.

UPDATE 14:30 Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να αποσύρει το δημοψήφισμα, που μπορεί μάλιστα να γίνει πριν τη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, το Βερολίνο θέλει να γίνει το δημοψήφισμα την Κυριακή, καθώς η ακύρωσή του θα μπορούσε να διασώσει πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα.

UPDATE 14:25 O EFSF ενεργοποιεί ρήτρες χρεοκοπίας

UPDATE 14:20 Δηλώσεις Ντομπρόφσκι (Αντιπρόεδρος Κομισιόν)

 • Πρέπει να ενδυναμώσουμε την μακροοικονομική διαδικασία για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
 • Το δάνειο από τον ESM που ζήτησε η Ελλάδα βρίσκεται υπό εξέταση.
 • Το Eurogroup θα αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα.

UPDATE 14:15 Αναμένονται δηλώσεις από τον Αντώνη Σαμαρά

UPDATE 14:05 Δηλώσεις Άνγκελα Μέρκελ:

 • Δύσκολες μέρες για την Ελλάδα. Έχετε μια δύσκολη κατάσταση στα χέρια σας.
 • Η σκέψη μας βρίσκεται στον ελληνικό λαό και στο δύσκολο έργο του.
 • Με τη λήξη του δεύτερου προγράμματος έληξαν και οι τελευταίες προτάσεις του Eurogroup.
 • Η Ελλάδα δεν υλοποίησε τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο η πόρτα για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτή.
 • Περιμένουμε το δημοψήφισμα, πριν από αυτό δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για τρίτο πρόγραμμα.
 • Η Ελλάδα είχε δίκιο να κάνει δημοψήφισμα, αλλά και οι 18 έχουν δίκιο να αντιδρούν.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να απαντήσει όπως θα κρίνει, στις αποφάσεις των Ελλήνων.
 • Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια.

UPDATE 13:42 Ματέο Ρέντσι (Ιταλός Πρωθυπουργός): Οι κανόνες πρέπει να τύχουν σεβασμού παντού. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά η λιτότητα δεν έφερε αποτελέσματα.

UPDATE 13:35 Νέα δήλωση ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας. Διάγγελμα σε λίγη ώρα.

UPDATE 13:33 Τόσο ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν το ελληνικό ζήτημα.

UPDATE 13:30 Δηλώσεις Γιούνκερ

 • Αν είχα την πρόθεση να κάνω συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα, θα το είχα ανακοινώσει.
 • Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως βρίσκομαι σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

UPDATE 13:26 Δηλώσεις Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 • Η Ελλάδα να καταστήσει σαφές το τι θέλει.
 • Αποδέχεσαι κάτι, απορρίπτεις κάτι, δεν ισχύει μετά αυτό.
 • Το πρόγραμμα της Ελλάδας έληξε. Θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα με διαφορετικούς όρους.
 • Δεν υπάρχουν βάσεις για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Θοδωρής Χονδρόγιαννος