Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα καλούν με επιστολή τους την Κομισιόν να μη σταματήσει τις απελάσεις Αφγανών, οι αιτήσεις ασύλου των οποίων έχουν απορριφθεί, παρότι στη χώρα τους οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να προελαύνουν, σπέρνοντας τον θάνατο σε πολλές επαρχίες εν μέσω της αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών στρατευμάτων.
«Η διακοπή των επιστροφών στέλνει το λάθος μήνυμα και είναι πιθανό να δώσει κίνητρο σε ακόμα περισσότερους Αφγανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για την Ε.Ε.», γράφει η επιστολή των έξι κρατών με ημερομηνία 5 Αυγούστου, σύμφωνα με το Reuters που την είδε. «Γι’ αυτό προτρέπουμε εσάς και τις ομάδες σας στην Κομισιόν», αναφέρει, «να εντατικοποιήσετε τις συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση για το πως οι επιστροφές στο Αφγανιστάν μπορούν να και θα συνεχιστούν τους ερχόμενους μήνες». Κοινώς, στείλτε Αφγανούς στο στόμα του λύκου και συγκεκριμένα των ισλαμιστών φονταμενταλιστών, που καταλαμβάνουν ταχύτατα τη μία επαρχιακή πρωτεύουσα μετά την άλλη -την έβδομη, ίσως και την όγδοη μόλις χθες-, έχοντας βάλει τώρα στο στόχαστρο τη Μαζάρ ι Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην αφγανική επικράτεια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντήσει όταν είναι έτοιμη, δήλωσε χθες εκπρόσωπός της. Και όταν ρωτήθηκε αν η Κομισιόν θεωρεί το Αφγανιστάν ασφαλή χώρα, στην οποία μπορούν να απελαύνονται αιτούντες άσυλο, η βολική απάντηση ήταν πως έγκειται στο κάθε κράτος-μέλος να κρίνει… Το καυτό ζήτημα θα συζητηθεί στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις 18 Αυγούστου, που συγκλήθηκε με αφορμή την αύξηση παράτυπων συνοριακών διελεύσεων σε Λιθουανία, Πολωνία και Λετονία μέσω Λευκορωσίας, η οποία καταγγέλλεται ότι εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή σε αντίποινα για τις κυρώσεις της Ε.Ε. που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς Λουκασένκο.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε μάλιστα χθες πως «είναι καλή ιδέα» -όπως δήλωσε πρόσφατα από τη Λιθουανία η ίδια η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον- η ανέγερση ενός ακόμα αντιμεταναστευτικού φράχτη σε ευρωπαϊκό έδαφος και δη σε λιθουανικό, στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Διευκρινίστηκε δε πως το συρμάτινο τείχος δεν θα χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Τον φαρισαϊσμό της χώρας μας και των άλλων πέντε για τη συνέχιση των απελάσεων στο Αφγανιστάν κατέδειξε και χθεσινή παραδοχή ανώτερου Ευρωπαίου αξιωματούχου πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν πλέον το 65% της αφγανικής επικράτειας, με απώτερο στόχο να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την πρωτεύουσα Καμπούλ. Στο πλαίσιο, παράλληλα, της καλλιέργειας -μέσω και αρκετών ΜΜΕ- μιας προπαγανδιστικής απόπειρας πρόκλησης φόβου για κίνδυνο επανάληψης της μεγάλης προσφυγικής κρίσης του 2015-2016, τα έξι κράτη-μέλη εκτιμούν πως 4,6 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εκτοπιστεί.
Στη δημοσιότητα έρχονται δε πληροφορίες πως διαφεύγουν μαζικά στο γειτονικό Ιράν με κατεύθυνση την Τουρκία και κατόπιν την Ευρώπη. Εξ ου και οι έξι ζητούν από την Ε.Ε. να τους βοηθήσει εντείνοντας, λέει, τη συνεργασία τόσο με την (ανίσχυρη) αφγανική κυβέρνηση όσο και με το Πακιστάν και το Ιράν.