Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την Βόρεια Ελλάδα – Συναγερμός για την αύξηση των κρουσμάτων

Συνολικά 22 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο “κόκκινο”, δηλαδή το ανώτατο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού, όπου και θα στοχεύσουν κατά πάσα πιθανότητα οι νέες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού εφόσον υπάρξουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την ώρα γίνεται έκτακτη σύσκεψη υπό τους υπουργούς Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και Γιώργο Γεραπετρίτη με περιφερειάρχες της Βόρειας Ελλάδας αλλά και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για να εκτιμηθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων που αρχίζουν να δέχονται αφόρητη πίεση.

Η Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία της βρίσκονται στο επίκεντρο της τωρινής έξαρσης, όπως είχε γίνει και πέρυσι το φθινόπωρο, με τη συμπρωτεύουσα να καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ της το Σάββατο, φτάνοντας σχεδόν στα 900 κρούσματα την ημέρα. Τη χθεσινή ημέρα, η Αττική “πέρασε” πάλι επάνω από τη Θεσσαλονίκη σε αριθμό νέων περιστατικών με κορωνοϊό, ωστόσο, στοιχεία μίας ημέρας δεν είναι ενδεικτικά.

Υπό τα “βαριά” αυτά επιδημιολογικά δεδομένα, η συζήτηση για την επαναφορά μέτρων που θα αναχαιτίσουν την επιδημία, τουλάχιστον στις “κόκκινες” περιοχές γίνεται και σε επιστημονικό και σε κυβερνητικό επίπεδο. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη συζήτηση και επακόλουθη απόφαση καθώς και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τους πολύμηνους περιορισμούς ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται πάντα οι εμβολιασμένοι, για τους οποίους συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ισχύσουν περιορισμοί.

Tα μέτρα που εξετάζονται

Περαιτέρω περιορισμοί σε μεικτούς εξωτερικούς χώρους (εστιατόρια/καφέ/μπαρ)

Πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους που περικλείονται

Δύο rapid test την εβδομάδα, αντί για ένα, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Σε ότι έχει να κάνει με την αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους αυτά δεν θα σταλούν από τις αρχές της εβδομάδας αλλά αναμένονται προς το τέλος της και δεν θα είναι σε μεγάλη συχνότητα όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Η ανησυχία πάντως είναι μεγάλη και όπως έγραψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής κοντά σε 5.000 κρούσματα σε ημέρες αιχμής (για παράδειγμα Τρίτες) είναι η Ελλάδα, που βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.

Η πορεία της Covid-19 τον Νοέμβριο θα αποτελέσει «crash test» για τον δύσκολο χειμώνα, όταν τα νοσοκομεία θα δοκιμαστούν όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από τη γρίπη, που εκτιμάται ότι φέτος επιστρέφει δριμύτερη.

Οι ειδικοί προβλέπουν επιπλέον 2.000 θανάτους το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ τονίζουν ότι η επιδημιολογική εικόνα απαιτεί μέτρα όχι απομόνωσης και lockdown αλλά μεγαλύτερης επιτήρησης, όπως είναι η αύξηση των τεστ και στους εμβολιασμένους.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA