Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας, αυστηροί έλεγχοι και απαγόρευση κίνησης φορτηγών στις εθνικές οδούς για τις γιορτές

Εμφανή και έντονη παρουσία της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο, διευκόλυνση της κυκλοφορίας και αυστηρούς ελέγχους για τις επικίνδυνες παραβάσεις, με σκοπό την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για τα έκτακτα μέτρα οδικής ασφάλειας, που εκπονήθηκε εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Τα μέτρα ουσιαστικά αρχίζουν από σήμερα και κλιμακώνονται μέχρι τις μέρες που κορυφώνεται ή έξοδος από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η επιστροφή, αλλά και οι μετακινήσεις για αγορές των εορτών.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την διευκόλυνση των μετακινήσεων, απαγορεύτηκε και η κίνηση των φορτηγών, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων τις μέρες αιχμής, στα εθνικά δίκτυα, ως εξής:

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 και την Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16:00 έως 21:00.

Την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017 για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 15:00 έως 21:00.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα φορτηγά έκτακτης ανάγκης, οδικής ασφάλειας, τα ψυγεία και όσα μεταφέρουν ζώντα ζώα και ευπαθή προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, ο σχεδιασμός της ΕΛΑΣ και οι σχετικές διαταγές και εντολές, προβλέπουν «αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων».

Θα αναπτυχθούν σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, που θα χωριστεί σε τομείς των 20-30 χιλιομέτρων και θα υπάρχουν παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά περιοχή ή περιφέρεια.

Για την εφαρμογή θα είναι σε επιφυλακή όλη η δύναμη της Τροχαίας και ανάλογα με τις ανάγκες θα μετακινείται προσωπικό, ενώ θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).

Έμφαση θα δοθεί στους ελέγχους για μέθη (αλκοτέστ) και για την αντιμετώπιση των «επικινδύνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κλπ).

Επίσης, θα υπάρχουν παρεμβάσεις σε εισόδους- εξόδους των πόλεων, σε βασικούς κόμβους για οχήματα και πεζούς, σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.), καθώς και σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλα, θα υπάρχει παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων, για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

Η Αστυνομία, τέλος συνιστά στους πολίτες, πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες, καθώς και:

• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

• Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

• Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

• Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

• Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

• Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.

• Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κλπ).

• Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

• Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

POPAGANDA