Categories: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ζαχάροβα: «Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν το βιολογικό πρόγραμμα της Ουκρανίας»

«Επιβεβαιώνουμε ότι, κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, διαπιστώθηκε ότι το καθεστώς του Κιέβου έκρυβε στοιχεία στρατιωτικού βιολογικού προγράμματος που εφαρμόστηκε με χρηματοδότηση από το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα.

Στην ίδια ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ η κα Ζαχάροβα αναφέρει ότι «η επιβεβαίωση σχετικά με την επείγουσα εξάλειψη των εξαιρετικά επικίνδυνων παθογόνων όπως η πανώλη, ο άνθρακας, της χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών στις 24 Φεβρουαρίου ελήφθη από υπαλλήλους ουκρανικών βιοεργαστηρίων.

Αυτή περιελάμβανε οδηγία από το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με την επείγουσα εξάλειψη των αποθηκευμένων αποθεμάτων άκρως επικίνδυνων παθογόνων που αποστέλλονται σε όλα τα βιοεργαστήρια.

Αυτά τα υλικά βρίσκονται στη διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή η τεκμηρίωση αναλύεται τώρα διεξοδικά από ειδικούς των στρατευμάτων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το σημείο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι συστατικά βιολογικών όπλων αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια της Ουκρανίας σε άμεση γειτνίαση με το ρωσικό έδαφος. Η επείγουσα εξάλειψη των εξαιρετικά επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων στις 24 Φεβρουαρίου διατάχθηκε για να αποτραπεί η αποκάλυψη παραβίασης του Άρθρου Ι της Σύμβασης για τα βιολογικά και τοξικά όπλα (#BTWC) από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Για εργαστήρια βιολογικών όπλων κάνει λόγο το ρωσικό ΥΠΕΞ. Φωτογραφία: EPA/MIKHAIL PALINCHAK

Η Ζαχάροβα τόνισε: «Αυτές οι πληροφορίες αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί που έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει σχετικά με τη στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο στο πλαίσιο του BTWC ήταν δικαιολογημένοι.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη χρήση των μηχανισμών των άρθρων V και VI της BTWC, σύμφωνα με τους οποίους τα κράτη μέλη θα διαβουλεύονται μεταξύ τους για να επιλύσουν τυχόν ζητήματα σχετικά με τον σκοπό της Σύμβασης ή την εκτέλεση των διατάξεών της, και να συνεργαστούν σε οποιαδήποτε έρευνα πιθανές παραβιάσεις των υποχρεώσεων βάσει του BTWC.

Απαιτούνται αποφασιστικές ενέργειες για την ενίσχυση του καθεστώτος BTWC για να αποτραπεί οποιαδήποτε στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα που πραγματοποιείται κατά παράβαση του BTWC».

«Ζητούμε την επανέναρξη των εργασιών για ένα νομικά δεσμευτικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης με αποτελεσματικό μηχανισμό επαλήθευσης, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν από το 2001. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε τη δημιουργία μιας ομάδας ανοιχτού τύπου ως μέρος της το BTWC, το οποίο είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών μελών».

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Για την ενίσχυση της θεσμικής βάσης της Σύμβασης προωθούμε πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ευρεία διεθνή υποστήριξη, για τη δημιουργία κινητών ιατρικών και βιολογικών μονάδων στο πλαίσιο του BTWC (για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση χρήσης βιολογικών όπλων και την καταπολέμηση εστιών διαφόρων προελεύσεων). Και τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής Έρευνας (για την ανάλυση των επιστημονικών και τεχνικών επιτευγμάτων και την παροχή κατάλληλων συστάσεων στα κράτη).

Επιπλέον, προτείνουμε να συμπεριλαμβάνονται πληροφορίες για στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό στις ετήσιες εκθέσεις που παρέχονται από τα κράτη μέλη της BTWC ως μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μόνο ολοκληρωμένα βήματα όπως αυτά θα επιτρέψουν να τεθεί η στρατιωτική βιολογική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο, καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου, υπό στενό διεθνή έλεγχο και να διασφαλιστεί η επαληθεύσιμη συμμόρφωση των κρατών μελών της BTWC με τις υποχρεώσεις τους».

ΠΗΓΗ

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA