Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Ώρα 5.00, που βρισκόμαστε;

Φαίνεται ότι είναι μια καλή βραδιά για τον Τραμπ. Η πρόβλεψη των NY Times τον δείχνει, ανατρέποντας κάθε προγνωστικό, να έχει πια πάνω από 70% πιθανότητες να είναι ο 45ος Πρόεδρος. Ήδη έχουν αρχισει οι αναλύσεις στα media όλου του κόσμου σχετικά με τις ασφάλειες που υπάρχουν προκειμένου να μπει φρένο στον εκρηκτικό προεκλογικό του λόγο. 

Η Φλόριντα και το Οχάιο, πολιτείες-κλειδιά που βγάζουν νικητή, δείχνουν να καταλήγουν σε εκείνον, ενώ ακόμα και σε πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν (τις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι χάνουν εδώ κι 6 εκλογικές αναμετρήσεις) αλλάζουν τον χάρτη υπέρ του. 

Την ίδια ώρα, η Χίλαρι Κλίντον δείχνει να δυσκολεύεται ακόμα και σε πολιτείες όπως η Βιρτζίνια, μέχρι στιγμής αποτυγχάνει δραματικά στα swing states (έσπασε το «μπλε firewall»), ενώ και το tweet της πριν λίγη ώρα, έτσι όπως πάνε τα πράγματα, μπορεί να ερμηνευθεί ακόμα και ως αποδοχή ήττας.

https://twitter.com/HillaryClinton/status/796169187882369024

Η Χίλαρι θα χρειαστεί νίκη σε Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια για να ανατρέψει την κατάσταση. Στον Τραμπ μάλλον θα χρειαστεί απλά μόνο μία από τις τρεις αυτές πολιτείες.

Φαίνεται ότι το «μονοπάτι νίκης» για το οποίο έκανε λόγο το επιτελείο Τραμπ μετατρέπεται σε highway. Έχουμε δρόμο ακόμα, ο χάρτης λογικά θα αρχίσει να βάζει και λίγο μπλε χρώμα καθώς θα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα της Δυτικής Ακτής (που παραδοσιακά είναι με τους Δημοκρατικούς), ενώ Νεβάδα και Γιούτα ίσως αποδειχθούν τα τελευταία κρίσιμα σημεία της βραδιάς. 

Παναγιώτης Μένεγος

Share
Published by
Παναγιώτης Μένεγος