Categories: ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση να αφεθεί ελεύθερος Παλαιστίνιος κρατούμενος σε ισραηλινή φυλακή που πραγματοποιεί απεργία πείνας

Ένας Παλαιστίνιος που πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του από το Ισραήλ χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κινδυνεύει να καταρρεύσει, προειδοποίησε η μητέρα του, μετά την πραγματοποίηση διαδηλώσεων με αίτημα την απελευθέρωσή του όπως και άλλων Παλαιστίνιων κρατούμενων που κάνουν απεργία πείνας.

Το βάρος του Μικντάντ αλ Καουάσμι έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από τις 21 Ιουλίου όταν σταμάτησε να λαμβάνει τροφή και άρχισε να πίνει μόνο νερό με αλάτι, ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο αλ Καουάσμι πραγματοποιεί απεργία πείνας, όπως και άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Δυτική Όχθη, διαμαρτυρόμενος επειδή έχει τεθεί σε διοικητική κράτηση, βάσει της οποίας οι ισραηλινές αρχές μπορούν να κρατούν Παλαιστίνιους που θεωρούν υπόπτους έως και 60 ημέρες χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες, με το διάστημα αυτό να μπορεί να παρατείνεται χωρίς να χρειάζεται δικαστική εντολή.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν επικρίνει την πρακτική αυτή.

Ο 24χρονος αλ Καουάσμι δεν μπορεί πλέον να μιλήσει και είναι στη χειρότερη κατάσταση από τους έξι.

“Η υγεία του καταρρέει λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας πείνας, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο”, δήλωσε η μητέρα του Ιμάν Καουάσμι την προηγούμενη εβδομάδα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Kaplan στην πόλη Ρεχοβότ, κοντά στο Τελ Αβίβ.“… Γιατί κανείς δεν παρεμβαίνει για να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου;”, διερωτήθηκε.

Ο 24χρονος Παλαιστίνιος πέρασε αρκετές εβδομάδες στο νοσοκομείο προτού μεταφερθεί πίσω σε κλινική της φυλακής Ραμλέ.

Ο αλ Καουάσμι συνελήφθη τον Ιανουάριο. Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι τέθηκε υπό διοικητική κράτηση “βάσει των πληροφοριών που παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο” σχετικά με τη δραστηριότητά του με τη Χαμάς, την ισλαμιστική, παλαιστινιακή οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Παλαιστίνιοι έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη σε υποστήριξη προς τον αλ Καουάσμι και τους άλλους πέντε απεργούς πείνας.

“Ζητάμε από την Παλαιστινιακή Αρχή να κινητοποιήσει τους πόρους της (…) για να διασφαλίσει τη διεθνή αλληλεγγύη με τους κρατούμενους”, δήλωσε ο διαδηλωτής Όμαρ Ασάφ χθες Τρίτη στη διάρκεια πορείας στη Ραμάλα.

Περίπου 500 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές με το καθεστώς της διοικητικής κράτησης, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Το Ισραήλ δεν δημοσιοποιεί ποτέ αυτά τα στοιχεία.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA