Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δείτε τις εκδηλώσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Νοεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, καθώς το 1/3 των γυναικών βιώνει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφο και το 1/5 των γυναικών θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 40-50% των γυναικών έχουν αναφέρει σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Τα νούμερα σοκάρουν. 

Το δύσκολο είναι η γυναίκα να αναγνωρίσει το γεγονός ότι δέχεται κάποιας μορφής βία. Όταν συμβαίνει αυτό, έχει την επιλογή να δράσει, ως δυναμικό ον, να πάρει πρωτοβουλίες και να ξεφύγει από τον κύκλο βίας. 

Σημαντικό είναι η γυναίκα να καταλάβει ότι «δεν είναι μόνη – δεν είναι η μόνη», όπως πρεσβεύει και το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

“Η αγάπη άργησε μια μέρα”

Η παράσταση είναι βασισμένη στο κλασικό κείμενο της Λιλής Ζωγράφου, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολάρι και πρωταγωνίστριες για τους επτά ρόλους του έργου τις: Αιμιλία Υψηλάντη, Αθηνά Τσιλύρα, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη, Μαρία Καρακίτσου, Βασιλική Διαλυνά, Μαρία Αποστολακέα.

Πρόκειται για μια θεατρική «καταγγελία» της γυναικείας υποδούλωσης στην πατρική και στη συζυγική εξουσία. Γυναίκες θύματα και θύτες μιας κλειστής κοινωνίας, που μέσα από τον καθωσπρεπισμό της σπαταλούν τη ζωή τους στις κοινωνικές συμβάσεις, στα πατριαρχικά στερεότυπα και στην ερωτική στέρηση. Ένα έντεχνο δριμύ κατηγορώ στην έμφυλη καταπίεση και βία και ταυτόχρονα ένας ύμνος στον έρωτα και στην ελευθερία, στο συγκλονιστικό σκηνικό της ελληνικής επαρχίας (ορεινή Κρήτη), από τα μέσα της δεκαετίας του ’30 ώς τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Οι δύο παραστάσεις για το Κ.Ε.Θ.Ι. θα δοθούν στο θέατρο «Αργώ», την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στις 21:00και την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 στις 19:00, ενώ η είσοδος για τους προσκεκλημένους του φορέα θα είναι ελεύθερη.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6945146640 και ηλεκτρονικά στο typou.kethi@gmail.com

Ελένη Τσαλιγοπούλου – Bogaz Musique – Encardia

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, διοργανώνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musique και Encardia. Tην Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 (Ώρα 21.00) στο PassPort Κεραμεικός, με σύνθημα “δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη”, η ΓΓΙΦ “παροτρύνει όλες εκείνες τις γυναίκες που υποφέρουν σιωπηλά να υπερβούν την εσωστρέφεια αυτής της μοναξιάς και, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία, να απευθυνθούν στις δομές της ΓΓΙΦ (Γραμμή SOS: 15900) και να σπάσουν τη σιωπή τους”. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι Bogaz Musique θα μας μεταφέρουν στη μαγεία ενός μικρασιατικού πάλκου, ενώ οι Encardia θα μας ταξιδέψουν στους ήχους της ταραντέλλα, που λειτουργούσε σαν καταφύγιο των γυναικών από τη βίαιη συμπεριφορά των ανδρών ή των εργοδοτών τους. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Συγκέντρωση για το δικαίωμα στην γυναικεία αυτοάμυνα

25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Διεκδικούμε το δικαίωμα να αμυνόμαστε απέναντι στη βία που απειλεί τις ζωές μας. Διεκδικούμε την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στις περιπτώσεις σεξιστικής βίας. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα μας. Καμία καταδίκη στις γυναίκες που υπερασπίζονται τις εαυτές τους! Δικτύωση για το Δικαίωμα στη Γυναικεία Αυτοάμυνα, δηλαδή το Δικαίωμα στη Ζωή. Στην πορεία στην Αθήνα καλούν οι φεμινιστικές ομάδες Καμία Ανοχή, Sabbat – Burn the Rich not the Witch και η γυναικεία ομάδα του Ροσινάντε.

«Ούτε Μία Λιγότερη. Χτυπούν Μία – Οργανωνόμαστε Όλες.»

“ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας”

Στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον παρουσιάζεται, από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου 2017, το έργο “ΙRAQ – 9 τόποι επιθυμίας”, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα. Αποτελεί εξιστόρηση της ζωής εννέα Ιρακινών γυναικών, με φόντο τους δύο πολέμους στον Κόλπο και εμβαθύνει στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, σε μια χώρα που επισκιάζεται από το καθεστώς του πολέμου. Το έργο είναι η αληθινή ερμηνεία που σκιαγραφεί την πραγματικότητα των Ιρακινών γυναικών της Μέσης Ανατολής, έτσι όπως δεν τις έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Μια γυναίκα σκηνοθέτιδα και 8 γυναίκες ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια παράσταση κατά της βίας των γυναικών, στο Ιράκ.

“H Εφημερίς Των Κυριών”

Από τις 4 Νοεμβρίου 2017 έως τις 2 Δεκεμβρίου 2017, στην Οικία Κατακουζηνού, ανεβαίνει “H Εφημερίς Των Κυριών”, μία παράσταση μετά μουσικής από την Ευσταθία και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ανδρομάχης Μαρκοπούλου. “Η Εφημερίς των Κυριών”, που εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την Καλλιρρόη Παρρέν, ξαναδιαβάζεται από την Ευσταθία σε μια παράσταση μετά μουσικής. Η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες. Γυναίκες μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους. Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την Εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.

“Σημείο”

Στα Πετράλωνα, 3 χορεύτριες διαφοροποιούνται, αναλύονται και ενσωματώνονται για να ορίσουν την ύπαρξη τους και να ζήσουν τον προορισμό τους, στην παράσταση “Σημείο”. Η ομάδα σύγχρονου χορού DIRECTDANCE αποτελείται από τις Μαρία Μιχαηλίδου, Γιάννα Μελλά, Έλενα Τοντικίδου. Γιατί, η τέχνη δεν χειραγωγεί, αλλά προάγει την ελευθερία, το αντίθετο της βίας και του καταναγκασμού.


Πολλές γυναίκες δεν μιλούν γιατί δε συνειδητοποιούν ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι κακοποίηση ή επειδή φοβούνται. Για την αντιμετώπιση της κακοποίησης των γυναικών η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1590040 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και είκοσι έναν ξενώνες φιλοξενίας. Προσφέρουν ψυχολογική, κοινωνική, νομική στήριξη, καθώς και συμβουλευτική στήριξη για εύρεση εργασίας, που είναι μια καινούργια υπηρεσία.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου