Απάτη σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας μετά από μήνες ερευνών σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά για εγκληματική οργάνωση η οποία έκανε απάτες και πλαστογραφούσε σε βάρος των παραπάνω Οργανισμών. Την περασμένη Δευτέρα, συνελήφθησαν οχτώ άτομα που εμπλέκονταν στην υπόθεση, τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες και ανάμεσά τους ήταν ένα ηγετικό μέλος και ένα υπάλληλος του ΟΑΕΕ. Πέρα από τους οχτώ αυτούς ανθρώπους, εντοπίστηκαν κι άλλοι εμπλεκόμενοι οι οποίοι είχαν πιο έμμεση σχέση με τους παραπάνω. Συγκεκριμένα, υπάρχουν οχτώ γιατροί του ΙΚΑ και δώδεκα ακόμα άτομα οι οποίοι κατηγορούνται για ψευδείς πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη.
Η διαδικασία των μακροχρόνιων ερευνών ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες που έγιναν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και διαπιστώθηκε ότι το ηγετικό μέλος της οργάνωσης είχε συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με διαρκή δράση και εκεί συμπεριέλαβε τους άλλους επτά συλληφθέντες.
Όσον αφορά τον τρόπο των ενεργειών τους, σύμφωνα με τις έρευνες, συγκροτούσαν φακέλους που σχετίζονταν με τις αναπηρικές συντάξεις, επιδόματα που δίνει η Πρόνοια και διαφόρων άλλων κοινωνικών παροχών. Επίσης, είχαν συγκεντρώσει φακέλους εργατικών ατυχημάτων που δεν είχαν συμβεί ποτέ και αυτά γίνονταν μετά από «παραγγελία» στα μέλη της οργάνωσης. Ενδιαφέρον έχει ο ρόλος ενός υπαλλήλου του ΟΑΕΕ, καθώς λόγω της θέσης του μπορούσε και είχε πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν τον καθένα που του ζητούσε εξυπηρέτηση.
Κάθε τι είχε τον αρμόδιο του μιας και άλλη δραστηριοποιούνταν στα εργατικά ατυχήματα και άλλοι επικοινωνούσαν με τους γιατρούς του ΙΚΑ. Για κάθε περίπτωση, το κάθε μέλος είχε συνολικά κέρδη από 2.000 έως 5.000 ευρώ και η ζημία που προκλήθηκε ανέρχεται στο ποσό των 358.000 ευρώ. Διασταυρώθηκε ότι 133 είναι τα φυσικά πρόσωπα που έλαβαν προνοιακά επιδόματα και αποζημιώσεις με ψευδή, φυσικά, στοιχεία που αφορούσαν ψευδή εργατικά ατυχήματα.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έβρισκαν «υποψήφιους πελάτες» με μεγάλη ασφαλιστική κάλυψη καθώς αυτό συνέφερε τους ίδιους μιας και τα έσοδά τους θα αυξάνονταν από τη μεγάλη αποζημίωση που θα έπαιρναν οι «πελάτες τους. Έπειτα, έρχονταν σε επαφή με τους γιατρούς του ΙΚΑ κι εκείνοι χορηγούσαν πιστοποιημένα έγγραφα σχετικά με τις σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από το υποτιθέμενο εργατικό ατύχημα.
Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εξετάσεις, οι οποίες θα πιστοποιούσαν το υποτιθέμενο πρόβλημα υγείας του «υποψηφίου», χρησιμοποιούσαν ως συνεργάτες τέσσερις Έλληνες, ηλικίας μέχρι 60 ετών, οι οποίοι πάσχουν από πραγματικά προβλήματα υγείας και μετέβαιναν σε ιδιωτικά ιατρικά διαγνωστικά κέντρα, έδιναν ψευδή στοιχεία ταυτότητας, χωρίς να εξακριβώνονται τα στοιχεία αυτά και οι εξετάσεις δίνονταν στους «πελάτες».