Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στον χώρο F.O.B. Art container, Ίριδος 4 στο Παλαιό Φάληρο και 18.30 η Ελένη Μαραγκάκη Ξηρομάμου παρουσιάζει την έκθεση χαρακτικής με τίτλο «Εγχάρακτη Κιβωτός».
Η «Εγχάρακτη Κιβωτός» αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση της νέας εικαστικού, Ελένης Μαραγκάκη Ξηρομάμου, η οποία αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας το 2018.
Ο Lama Anagarika Govinda στο βιβλίο του Foundations of Tibetan Mysticism, εκδόσεις Weiser, αναφέρει ότι οι λέξεις αποτελούν σφραγίδες του νού. Είναι προφανές ότι η λέξη Κιβωτός αναπόδραστα οδηγεί τη σκέψη μας στην Κιβωτό του Νώε ή στην Κιβωτό της Διαθήκης. Ωστόσο, η αιτία που καθιστά τους μύθους αυτούς αρχετυπικούς στον ανθρώπινο νου είναι το βαθύτερο νόημα της λέξης Κιβωτός, αυτό που αναφέρεται στη λειτουργία της ως Κέλυφος προστασίας, μεταφοράς και φύλαξης πολύτιμου περιεχομένου. Ισως γιατί και ο νούς αποτελεί με τη σειρά του Κέλυφος ιδεών, μνήμης και συνείδησης, για τον άνθρωπο.
Η «Εγχάρακτη Κιβωτός» της Ελένης Μαραγκάκη Ξηρομάμου λειτουργεί ακριβώς ως Κέλυφος μέσα στο οποίο φυλάσσονται ιδέες, μνήμες και συνειρμοί οι οποίοι αποτελλούν τις απαρχές του ταξιδιού ενός νέου ανθρώπου προς μια πνευματική συνειδητότητα. Με όχημα τη χαρακτική, τα εργαλεία και τα εκφραστικά μέσα που προσφέρει η συγκεκριμένη τέχνη, τα οποία η καλλιτέχνις, παρά το νεαρό της ηλικίας της, τιθασσεύει και χρησιμοποιεί δεξιοτεχνικά προκειμένου να συμπυκνώσει στη δισδιάστατη επιφάνεια επί της οποίας τυπώνει τα έργα της, βιώματα, αλληγορίες, μνήμες και καταστάσεις.
Η θεματολογία της ποικίλει φαινομενικά, ωστόσο παραμένει επικεντρωμένη στη γιορτή της ζωής, η οποία αποτελλεί και το θεμέλιο για την πνευματική ανάπτυξη, εφόσον για να έχει πνευματικότητα κάποιος, πρέπει πρωτίστως να είναι ζωντανος. Εμπνεόμενη τόσο από το ζωικό βασίλειο όσο και από τα πλάσματα της παγκόσμιας μυθολογίας, κατορθώνει να δημιουργήσει μια πρωτεϊκή συνομιλία τόσο ανάμεσα στις εν-τυπωμένες μορφές όσο και ανάμεσα στα έργα και τον θεατή, η ωριμότητα που διέπει τις επιλογές της, αλλά και η σταθερότητα της χάραξης δημιουργούν το απαραίτητο σημείο ισορροπίας προκειμένου το οπτικό ερέθισμα που προσφέρει το κάθε έργο να μπορέσει να ταυτιστεί με την αρχετυπική εικόνα που βρίσκεται στο υποσυνείδητο του θεατή.
Ώρες και μέρες λειτουργίας:
Παρασκευή 10 έως Κυριακή 12 Μαΐου 2019
Παρασκευή 18.30 – 22.30
Σάββατο 16.30 – 20.30
Κυριακή 15.30 -19.30
Η έκθεση πραγματοποιείται μέσω της ΑΜΚΕ τετARTημόριο