Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο ποιητής που ενέπνευσε το πανκ

Σε ηλικία 103 ετών έφυγε από τη ζωή ο Χιλιανός φυσικός, μαθηματικός και ποιητής Νικανόρ Πάρρα.

Ο θάνατος του ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της χώρας Michelle Bachelet λέγοντας ότι «Η Χιλή χάνει έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας μας και μια μοναδική φωνή για τη δυτική κουλτούρα».

Γεννήθηκε το 1914 στο Chillan, μια μικρή πόλη στη νότια Χιλή. Ο αδελφός του, Angel Parra, που φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Pinochet, υπήρξε διάσημος λαϊκός τραγουδιστής και η αδελφή του, Violeta Parra, σημαντική τραγουδοποιός και ζωγράφος.

Ο ίδιος έδειξε, αρχικά, κλίση προς τα μαθηματικά και τη φυσική, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Χιλής ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπράουν, και διετέλεσε καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Το 1954, με τα “Poemas y antipoemas” («Ποιήματα και αντιποιήματα»), κατάφερε να βρει τον δικό του δρόμο και προσπαθώντας να απομακρυνθεί από τις συμβάσεις της ποίησης, υιοθέτησε ένα ύφος πλησιέστερο προς τον πεζό λόγο. Το βιβλίο αυτό θεωρείται ως μία από τις πιο επιδραστικές συλλογές ισπανόφωνης ποίησης του 20ού αιώνα θεωρείται βασική επιρροή των beat ποιητών όπως o Allen Ginsberg αλλά και της πανκ φιλοσοφίας.

Ο Πάρρα καταφερόταν κατά των «δήθεν κομμουνιστών ποιητών» τους οποίος αποπκαλούσε «αστούς», που όπως έλεγε, «ενώ κόπτονται για τα δίκαια του λαού, κυνηγούν κάθιδροι τίτλους και αξιώματα». Ο ίδιος δήλωνε αριστερός, «αναρχικών αποκλίσεων» και αντισταλινικός.

Μερικά αποφθέγματα του:

-Για ποιό λόγο έχουμε γεννηθεί άνθρωποι αν μας δίνουν ένα θάνατο ζώων.

-Αμνέ του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, πες μου πόσα μήλα υπάρχουν στο γήϊνο παράδεισο;

-Νομίζουμε πως είμαστε ο τόπος και η αλήθεια είναι πως είμαστε μόλις το τοπίο.

-Πες μου ποιές είναι για σένα οι 10 λέξεις οι πιο όμορφες της ισπανικής γλώσσας και θα σου πω ποιός είσαι.

-Η Σκέψη πεθαίνει στο στόμα.

-Η πραγματικότητα τείνει να εξαφανιστεί.

-Μαρξιστής; Άθεος, με τη χάρη του Θεού.

-Πρώτη αρχή όλων των κορυφαίων έργων να περάσουν απαρατήρητα.

-Η.Π.Α. Όπου η ελευθερία είναι ένα άγαλμα.

-Κάθε ποιητής που εκτιμάει τον εαυτό του πρέπει να έχει το δικό του Λεξικό.

-Ο ποιητής δεν τηρεί το λόγο του αν δεν αλλάζει τα ονόματα των πραγμάτων.

-Ὀταν περάσουν τα χρόνια κι εγώ θα είμαι μόνο ένας άντρας που αγάπησε, ένα όν που σταμάτησε μια στιγμή απέναντι στα χείλη σου, ένας φτωχός άνθρωπος κουρασμένος από το να βαδίζει στους κήπους, που θα βρίσκεσαι εσύ;

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA