Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε σήμερα την προσφορά του προς τη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι ελπίζει πως, ακόμα κι αν προχωρήσει στο Brexit, θα υποβάλει εκ νέου αίτηση για να ενταχθεί και πάλι στην ΕΕ.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που χθες επικύρωσε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Βρετανία θα ήταν καλοδεχούμενη να παραμείνει στην ΕΕ, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αποδέχεται μέρος της ευθύνης για το βρετανικό δημοψήφισμα του 2016, στο οποίο οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
«Συνεχίζω να νιώθω ότι η έξοδος της Βρετανίας είναι μια καταστροφή, ναι, μια ήττα, για την οποία όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη», δήλωσε, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση Γερμανού βουλευτή, που ρώτησε εάν ο Γιούνκερ αισθάνεται υπεύθυνος για το Brexit.
«Ωστόσο, οι λόγοι για τη βρετανική έξοδο είναι βαθύτεροι. Όπως έχει δηλώσει η πρωθυπουργός (Τερέζα) Μέι, οι Βρετανοί ποτέ δεν ένιωθαν άνετα στην ΕΕ και για 40 χρόνια δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να νιώσουν πιο άνετα. Για αυτό το λόγο η ευθύνη βαραίνει πολλούς».
«Ο κ. Τουσκ και εγώ, για άλλη μια φορά, απλώσαμε το χέρι στη βρετανική κυβέρνηση χθες και είπαμε ότι εάν ο βρετανικός λαός, το βρετανικό κοινοβούλιο, η βρετανική κυβέρνηση, επιθυμούν έναν άλλο δρόμο πέραν του Brexit, θα ήμασταν έτοιμοι να το συζητήσουμε. Δεν διώχνουμε τους Βρετανούς, θέλουμε να παραμείνουν. Και εάν το θέλουν, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».
«Ωστόσο, παρατήρησα ότι στο Λονδίνο αντέδρασαν σχεδόν αναστατωμένοι. Ας είναι, μόλις οι Βρετανοί θα έχουν αποχωρήσει με βάση το Άρθρο 50, υπάρχει επίσης το Άρθρο 49 που επιτρέπει την επανένταξη και θα το ήθελα αυτό. Θα ήθελα τώρα να συμπεριφέρεται ο ένας στον άλλον με σεβασμό και να μην εγκαταλείψουμε αλλήλους».
Αυτό το μήνα πυροδοτήθηκε εκ νέου η συζήτηση στη Βρετανία για το εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επικυρώσει τους όρους βάσει των οποίων η Βρετανία θα αποχωρήσει. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσει η χώρα, τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, σε αυτό που αποφασίστηκε στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για αποχώρηση από την ΕΕ.
Μεταξύ αυτών που μίλησαν για προθυμία να βοηθήσουν την Βρετανία να παραμείνει ή να επανενταχθεί στην ΕΕ ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ερωτηθείς για τη σημερινή συζήτηση, ένας από τους συμβούλους του δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία και πάλι θα χαιρέτιζε μια αλλαγή γνώμης. «Εάν, αύριο ή μεθαύριο, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσιζε να αλλάξει γνώμη, είναι σαφές ότι όλοι θα το δούμε αυτό με καλοσύνη», δήλωσε ο σύμβουλος. «Αλλά δεν εξαρτάται από εμάς να πούμε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αλλάξει γνώμη».
Ο Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης στην Πολωνία, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη χώρα και ότι δεν πρόκειται να της επιβάλει κυρώσεις «ό,τι και να γίνει». Η Κομισιόν ενεργοποίησε το Άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβόνας για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, δίνοντας στη Βαρσοβία τρεις μήνες να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης. Εάν δεν το κάνει, η Κομισιόν θα μπορούσε να ζητήσει από τα άλλα κράτη-μέλη να ετοιμάσουν κυρώσεις.
«Βρισκόμαστε σε ένα καλά δομημένο διάλογο με την πολωνική κυβέρνηση. Υποδέχθηκα τον νέο Πολωνό πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες και οι δύο μας κάναμε προσπάθεια να συγκλίνουν οι απόψεις μας», δήλωσε ο Γιούνκερ στο ευρωκοινοβούλιο.
«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Πολωνία. Έχουμε μια διαφωνία με την πολωνική κυβέρνηση. Το Άρθρο 7 της συνθήκης δεν είναι άρθρο κυρώσεων, αλλά ένα άρθρο επιβεβαίωσης και προειδοποίησης. Άρα ο κόσμος θα πρέπει να σταματήσει, και στην Πολωνία, να το παρουσιάζει σαν να πρόκειται να επιβάλλουμε κυρώσεις στην Πολωνία ό,τι και να γίνει».