Μετά από απόφαση του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, ελέγχονται όλες οι εταιρείες και τα funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια δανειοληπτών και οφειλές προς τραπεζικά ιδρύματα και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, αντικείμενο της έρευνας που ξεκίνησε ο κ. Βουρλιώτης είναι να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο όλες οι εταιρείες και τα funds που διαχειρίζονται οφειλές δανειοληπτών, λειτουργούν εντός του νομοθετικού πλαισίου ή εάν με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις τους διευκολύνουν τη διάπραξη του αδικήματος για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται οι αρμόδιοι ελεγκτές της Αρχής θα διαπιστώσουν εάν -και σε ποιες περιπτώσεις- οι εταιρείες διαχείρισης χρέους (funds, κ.λπ.)συμμετέχουν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σημειώνεται ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά την απόφαση της Αρχής στις 12 Δεκεμβρίου, για τη δέσμευση της περιουσίας του επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη. Η υπόθεση φέρεται να αφορά τη διαλεύκανση σειράς αδικημάτων που συνδέονται με φοροδιαφυγή, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ο επιχειρηματίας συνέστησε εταιρείες διαχείρισης δανείων και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αγοράσει σε χαμηλή τιμή τα «κόκκινα δάνεια» που είχε από τραπεζικό δανεισμό.
Ειδικότερα, φέρεται να συνέστησε τις εταιρείες Invictus και Glafka, αποκρύπτοντας ότι ήταν ο πραγματικός δικαιούχος ενώ στη συνέχεια φέρεται να εξαγόρασε τα δάνειά του από την εταιρεία Sunrise II NPL Finance Designated Activity Company, η οποία τα είχε προηγουμένως αγοράσει από την πιστώτρια τράπεζα.