H επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ενδεχόμενο να διαρκέσει πέραν του 2023, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς στο τηλεοπτικό κανάλι επιχειρηματικών ειδήσεων Fox Business.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για ανάκαμψη στην Κίνα, όπου τα λοκντάουν του δεύτερου τριμήνου για την COVID-19 διαδραμάτισαν μεγάλο ρόλο στη δραστική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, όπως και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
“Η ανησυχία που έχω είναι ότι, αν κοιτάξει κάποιος τον υπόλοιπό κόσμο, θα δει ότι μένει πίσω και αυτό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το 2023 και πέραν αυτού», παρατήρησε ο Μαλπάς.
Την ίδια στιγμή ισχυρές πιέσεις ασκούνται στην αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετους να επιστρέψει στα επίπεδα του 2017-18 (4,54%).
Στις ευρωπαικές αγορές ομολόγων, το κλίμα έχει επιδεινωθεί, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων μετά τα δυσμενή στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από το μέτωπο του πληθωρισμού.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ de Guindos επιχείρησε να κατευνάσει τις αγορές, υπενθυμίζοντας ότι οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Όμως, «στην αντίπερα όχθη» η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) η οποία εδρεύει στη Βασιλεία κάλεσε τις Κεντρικές Τράπεζες να προχωρήσουν δυναμικά σε αυξήσεις των επιτοκίων τους, αγνοώντας τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Στην τριμηνιαία Εκθεση της η BIS με έδρα την Ελβετία αναγνώρισε ότι τόσο ο κίνδυνος ύφεσης όσο και ο κίνδυνος χρέους αυξάνονται, αλλά υποστηρίζει ότι η μείωση του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού παραμένει πρωταρχικής σημασίας.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αναλυτές αναμένουν εντός της εβδομάδας την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, προκαλώντας έτσι ακόμη ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης. Από την αρχή του έτους το ευρώ έχει διολισθήσει περίπου κατά 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ. ευρω αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,51% από 4.32% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 1,80% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,74% από το 2,56% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9994 δολ. από τα 1,001 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9990 δολ.