ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EKT και Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνουν τα επιτόκιά τους

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

Μετά την νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ είχε προαναγγελθεί από τον Δεκέμβριο όταν είχε ανακοινώσει ότι θα «συνεχίσει ν΄αυξάνει τα επιτόκια με σταθερό ρυθμό, μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται σε πτωτική τροχιά προς το 2%.

Υπενθυμίζεται ότι σε μικρότερη αύξηση, κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες προχώρησε χθες και η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ η FED.

Το σκεπτικό της απόφασης αλλά και τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ αναμένεται να αναλύσει σε λίγο η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνει τα επιτόκια στο 4%

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά σήμερα αλλά δεν αναφέρθηκε στη δέσμευσή της να συνεχίσει να τα αυξάνει με «σθένος» εάν χρειαστεί και δήλωσε ότι ο πληθωρισμός έχει πιθανόν φθάσει στο αποκορύφωμά του.

Τα εννέα μέλη της επιτροπής της κεντρικής τράπεζας που είναι αρμόδια για τον καθορισμό των επιτοκίων αποφάσισαν με ψήφους 7 προς 2 να αυξήσουν τα επιτόκια στο 4,0% –το υψηλότερο επίπεδο από το 2008– από το 3,5%. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη για τους περισσότερους επενδυτές και οικονομολόγους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας –που προσπαθεί να αμβλύνει τους κινδύνους από τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% στη Βρετανία χωρίς να επιδεινωθεί η αναμενόμενη ύφεση– δήλωσε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2021 πιθανόν να έχουν αυξητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Αυτό αναμένεται να μειώσει τον πληθωρισμό γύρω στο 4% περίπου έως τα τέλη του έτους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Η προηγούμενη εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν για πληθωρισμό γύρω στο 5% το 2023.

«Από την έκθεση νομισματικής πολιτικής του Νοεμβρίου έχουμε δει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έκανε στροφή», δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων. «Αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρύξουμε νίκη, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμα εκεί».

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξουν πιο επίμονες πιέσεις τιμών. Αυτό αποτέλεσε σινιάλο προς τους επενδυτές ότι ο κύκλος αυξήσεων επιτοκίων ίσως φθάνει στο τέλος του.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA