Τα βασικά σημεία από τις δηλώσεις Δραγασάκη:
- Ζητάμε νέο διετές πρόγραμμα από τον ESM για να έχουμε ορίζοντα με προοπτική. Καταθέσαμε αίτημα για αναστολή της πληρωμής του ΔΝΤ. Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί αργότερα. Η ΤτΕ κατέθεσε αίτημα για επέκταση του ορίου του ELA.
- Στο Eurogroup είχαμε μια πρώτη συζήτηση και θα συνεχίσουμε αύριο για τα μέτρα και το αίτημα μας.
- Δεν σχολιάζω δηλώσεις υπουργών Οικονομικών και τις διαρροές. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Ποια προοπτική συμφέρει και εμάς και την Ευρώπη. Μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τη χώρα από απειλές που δεν έχουν υπόσταση.
- Έχουμε ένα πρόγραμμα που δεν έληξε, απέτυχε. Απέτυχε από πέρυσι το καλοκαίρι. Η Λαγκάρντ είπε ότι θα θέλαμε 17 αξιολογήσεις και έγιναν μόλις 4. Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα πρόγραμμα τελματωμένο και φτάσαμε εδώ. Οι λαοί στην Ευρώπη έχουν πειστεί κακώς ότι οι Έλληνες ζητούν λεφτά και δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.
- Υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το χρέος. Θα θέλαμε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να πληρώσουμε το χρέος μας, τις υποχρεώσεις μας. Το αίτημα μας έχει να κάνει με ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δύο έτη για να μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα, να κάνουμε τις αλλαγές και να βγούμε στις αγορές.
- Θέτουμε πολιτικό στόχο για ρύθμιση του χρέους
- Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο που αρχικά είχαν χαρακτηρίσει «καλή βάση». Έτσι είχαμε εμπλοκή. Η αντιπολίτευση να μας κρίνει, αλλά να μην χαρίζεται στους άλλους.
- Αύξηση του ELA για τις τράπεζες ζήτησε η Ελλάδα. Το αίτημα υπεβλήθη απο τον Γιάννη Στουρνάρα
- Νέοι φόροι θα μπουν. Ήταν και στην προηγούμενη πρόταση μας. Θέλαμε ένα πρόγραμμα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να πάμε σε αναπτυξιακή λογική για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της κοινωνίας, τη διαφθορά, τη λειτουργία του κράτους, τη φοροδιαφυγή.
- Στείλαμε έξι σημεία. Είναι μέσα και τα εργασιακά. Θα σας πούμε αναλυτικότερα για αυτά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών. Εξαιρούμε εργασιακά και συντάξεις, αυτό είναι σίγουρο.
- Οι προτάσεις τους οι προηγούμενες μας οδηγούν σε ύφεση 10%. Στο νέο πακέτο προσθέτουμε αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση χρέους.
- Δυνάμεις του εξωτερικού θέλουν να βγούμε από το ευρώ για να πάνε σε μια πιο αυταρχική Ευρώπη. Ευτυχώς είναι μειοψηφία.
- Για το δημοψήφισμα: Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία.