Categories: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Δορυφορικές εικόνες από τη Μπούτσα με πτώματα αμάχων στην πόλη για εβδομάδες

Μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η σφαγή στην πόλη Μπούτσα, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι, συνέβη αφού οι στρατιώτες της είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times, όταν εμφανίστηκαν εικόνες το Σαββατοκύριακο με πτώματα νεκρών αμάχων στους δρόμους της Μπούτσα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη. Σε ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, το υπουργείο ανέφερε ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού “όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν εντελώς από την Μπούτσα” γύρω στις 30 Μαρτίου.

Επιπλέον, έριξε την ευθύνη για ακόμη μια φορά στις ΗΠΑ, με τη Μαρία Ζαχάροβα να δηλώνει ότι οι φρικιαστικές εικόνες ήρθαν “κατά παραγγελία” των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση βίντεο και δορυφορικών εικόνων από τους Times δείχνει ότι πολλοί από τους πολίτες σκοτώθηκαν πριν από περισσότερες από τρεις εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης.

To βίντεο γυρίστηκε από μέλος του τοπικού συμβουλίου την 1η Απριλίου και δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος των δρόμων της Μπούτσα. Δορυφορικές εικόνες που παρασχέθηκαν στους Times από τη Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 νεκροί άμαχοι βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία κατέλαβε την πόλη.

«Γιατί μας το έκαναν αυτό»;

Η πόλη της Μπούτσα, πριν το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων και τη φρικιαστική σφαγή κατά των αμάχων, ήταν γνωστή ως “μικρή Ελβετία”.

Τώρα που οι ρωσικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν, οι κάτοικοι βγαίνουν από τα καταφύγια, κουρασμένοι, δακρυσμένοι και θυμωμένοι.

Γύρω από την οδό Vokzal’na, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκαν 21 νεκροί άμαχοι στους κεντρικούς δρόμους της Bucha το Σάββατο, ο Sergiy Zebenko και η σύζυγός του, Helen, έδειξαν τον τάφο του ξαδέρφου τους, Dmytro Bernastsky στον κήπο τους.

“Βρήκαμε το σώμα του στις 31 Μαρτίου μόλις 150 μέτρα από εμάς και τον θάψαμε εδώ”, είπε η Helen. “Αλλά δεν ξέρουμε καν πότε σκοτώθηκε, ίσως 10 μέρες νωρίτερα όταν ερχόταν να μας δει. Είχε τρεις σφαίρες στο αριστερό του πόδι, μία στην καρδιά και μία στον πνεύμονα. Ήταν δίπλα στο σούπερ μάρκετ. Θέλουμε να τον ξαναθάψουμε. Ήταν πιλότος στην ουκρανική αεροπορία. Θέλουμε να τον θάψουμε με τη στολή του, πρέπει να γίνει. Γιατί μας το έκαναν αυτό;”, ήταν τα λόγια της στον Guardian.

Ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ για τις θηριωδίες στη Μπούτσα

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί σήμερα Τρίτη (05/04) κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένης στην Ουκρανία, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν τα πρόσφατα γεγονότα στην πόλη Μπούτσα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα μέσω Twitter η βρετανική διπλωματική αποστολή, η οποία ασκεί τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.

Ερωτηθείσα σχετικά, η αποστολή δεν ήταν σε θέση σε αυτό το στάδιο να διευκρινίσει εάν η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης, άνευ προηγουμένου σε συνεδρίαση του ΣΑ στη Νέα Υόρκη μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, θα γίνει απευθείας ή εάν θα είναι μαγνητοσκοπημένη εκ των προτέρων.

Η σημερινή συνεδρίαση του ΣΑ ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και προβλέπεται να συμμετάσχει σε αυτή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Χθες Δευτέρα ο κ. Ζελένσκι, με χακί πανωφόρι και καμουφλάζ αλεξίσφαιρο γιλέκο, πέρασε μισή ώρα στην Μπούτσα, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το Κίεβο, όπου κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις πως διέπραξαν «εγκλήματα πολέμου» που θα «αναγνωριστούν ως γενοκτονία».

Η Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας αποχώρησαν πρόσφατα από την κοινότητα αυτή, διαψεύδει πως έχει οποιαδήποτε ευθύνη για τα πτώματα που βρέθηκαν στους δρόμους, εικόνες που προκάλεσαν κατακραυγή και καταδίκες σε διεθνές επίπεδο.

«Η βρετανική προεδρία του ΣΑ θα εξασφαλίσει πως θα ακουστεί η αλήθεια για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας. Θα εκθέσουμε τι είναι στ’ αλήθεια ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», ανέφερε η βρετανική διπλωματική αποστολή μέσω Twitter. (Πηγή – Φωτογραφία: Maxar Technologies)

POPAGANDA