Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Το Κέντρο Διοτίμα παρέχει δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Για τους επόμενους τρεις μήνες, το Κέντρο Διοτίμα θα υλοποιήσει το πρόγραμμα «Όλες ασφαλείς» με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε ελληνίδες και μετανάστριες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που είναι δημότες ή κάτοικοι Αθηνών, και έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Σκοπός μας είναι η υποστήριξη των επιζωσών και η μείωση των συνεπειών της ενδοοικογενειακής βίας, που γνωρίζει έξαρση σε όλο τον κόσμο, εν μέσω πανδημίας και περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

Οι γυναίκες μπορούν να καλούν καθημερινά από Δευτέρα-Παρασκευή, 09.00-16.00, στη νέα γραμμή του δήμου στο 210-5210645, ή/και να επικοινωνήσουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης oles.asfaleis@ athens.gr, με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό από το Τμήμα Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων.

Τα περιστατικά θα παραπέμπονται άμεσα σε εξειδικευμένη δικηγόρο και ψυχολόγο του Κέντρου Διοτίμα. Παραπομπές μπορούν να γίνουν και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (Κοινωνική Υπηρεσία, Κέντρα Κοινότητας, Ξενώνας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι κ.ά.).

Η ομάδα του Κέντρου θα παρέχει στις επιζώσες νομική βοήθεια και βραχείας διάρκειας ψυχοκοινωνική υποστήριξη εξ αποστάσεως, για όσο καιρό ισχύουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών.

Ανταποκρινόμενες στη δυσκολία πολλών γυναικών να επικοινωνήσουν με δομές υποστήριξης σε αυτή τη συνθήκη, εκτός από την τηλεφωνική επικοινωνία θα αξιοποιηθούν και εφαρμογές chat, email κ.ά. Αυτοπρόσωπη θα είναι η παρουσία δικηγόρου στις περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών που υπάρχει ανάγκη για άμεση μετάβαση σε Αστυνομικό Τμήμα, μαζί με το θύμα, για την υποβολή μήνυσης.

Η νομική βοήθεια  περιλαμβάνει: νομική συμβουλευτική, συνδρομή στην υποβολή μήνυσης, δικαστική εκπροσώπηση. Ενδεικτικά: κατάθεση μήνυσης σε ΑΤ ή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, σύνταξη δικογράφων ασφαλιστικών, περιοριστικών μέτρων ή/και αγωγών, συνδρομή στη διαδικασία έκδοσης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, σε περιπτώσεις μεταναστριών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα κ.ά.

Σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο, και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της εξυπηρετούμενης, θα υπάρχει δυνατότητα για παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης (μέχρι 3 συνεδρίες), με στόχο την παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας, τη διασύνδεση με υπηρεσίες, την πληροφόρηση για προγράμματα κ.ά.

Το Κέντρο Διοτίμα, είναι εξειδικευμένος φορέας σε ζητήματα έμφυλης βίας. Τα τελευταία 5 χρόνια υποστηρίξαμε (ψυχοκοινωνική και νομική βοήθεια) πάνω από 2.800 γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας,εκπροσωπήσαμε πάνω από 500 γυναίκες σε δικαστήρια, 700 γυναίκες και άντρες συμμετείχαν σε ομάδες ενδυνάμωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης