Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε σε 1′ τους κινδύνους που διατρέχουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (17ης Μαρτίου 2017) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο εκτιμώμενος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα είναι 2.000 παιδιά. Από αυτά, 891 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κάποια δομή όταν προκύψει κενή θέση. Ώσπου να συμβεί αυτό, τα παιδιά αυτά βρίσκονται σε δομές κλειστού τύπου, σε προστατευτική φύλαξη (κράτηση), ενώ πολλά περιπλανώνται στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας και άλλων πόλεων και παραμένουν εκτεθειμένα σε κυκλώματα πορνείας, σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και ανθρώπινων οργάνων κτλ.

Στην ταινία του ιδρύματος Μποδοσάκη, πρωταγωνιστής είναι ένα χαρτόκουτο, το οποίο έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις, αντίστοιχες με αυτές που βιώνουν τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά-πρόσφυγες που βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας και άρα είναι απροστάτευτα. Στο τέλος της ταινίας αποκαλύπτεται ότι το χαρτόκουτο συμβολίζει, ουσιαστικά, κάθε ένα από τα ασυνόδευτα παιδιά και πως το άμεσο ζητούμενο για τα παιδιά αυτά είναι μια ασφαλής στέγη. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Βασίλης Μπουραντάς, ενώ για τη δημιουργία και παραγωγή της εργάστηκαν οι ομάδες των εταιρειών Solid-Havas, Top-Cut Modiano και Rabbeats Music, όλοι αφιλοκερδώς.

Δείτε την ταινία παρακάτω:

Στις δράσεις του ιδρύματος Μποδοσάκη για τα ασυνόδευτα παιδιά, συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανακατασκευή δυο νέων ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, του ξενώνα Ίριδα, που λειτουργεί η ΜΚΟ «Ιατρική Παρέμβαση» καθώς και του Μαλλιοπουλείου Ευαγούς Ιδρύματος στην Κυψέλη, που λειτουργεί η ΜΚΟ «Praksis».

Επίσης, καλύφθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του ξενώνα Ίριδα για έξι μήνες, καθώς και μέρος των λειτουργικών δαπανών έξι υφιστάμενων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων ανά την Ελλάδα, τις οποίες λειτουργούν οι ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, Praksis, Γιατροί του Κόσμου. Ακόμα, ενισχύθηκε το πρόγραμμα προσωρινής αναδοχής των ασυνόδευτων παιδιών – προσφύγων της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση».

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου