Categories: ΚΛΠ

Δείτε γιατί η προσθήκη κρύου γάλατος μπορεί κρατήσει τον καφέ σας ζεστό για παραπάνω ώρα

Τι κι αν η απλή λογική λέει πως η προσθήκη κρύου γάλατος στον καφέ θα έχει ως συνέπεια εκείνος να κρυώσει γρηγορότερα… Η επιστήμη έρχεται να αποδείξει το αντίθετο με τρία επιχειρήματα. 

Ξυπνάτε το πρωί, γεμίζετε την κούπα σας με καφέ φίλτρου και μέχρι να φορέσετε κάτι πάνω σας εκείνος έχει κρυώσει; Είστε στο γραφείο και μέχρι να ολοκληρώσετε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, έχει συμβεί το ίδιο; 

Οι επιστήμονες του κλάδου των τροφίμων στη Μοντερνιστική Κουζίνα, εξηγούν γιατί οι νόμοι της φυσικής αποδεικνύουν το αντίθετο σχετικά με την προσθήκη γάλατος στον καφέ. Έτσι λοιπόν, ο καφές ο οποίος περιέχει κρύο γάλα ή κρύα κρέμα, ψύχεται 20% πιο αργά από τον σκέτο, μαύρο καφέ. 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας εξετάσουμε τους τρεις βασικούς λόγους. Αρχικά, ο μαύρος καφές είναι πιο σκούρος, επομένως εκπέμπει θερμότητα γρηγορότερα από τον πιο ανοιχτόχρωμο καφέ με την προσθήκη γάλατος. Ακόμη, σύμφωνα με τον νόμο του Stefan-Boltzmann, οι θερμότερες επιφάνειες (όπως εκείνη του καφέ όταν προστίθεται κρύο γάλα σε αυτόν), ακτινοβολούν γρηγορότερα τη θερμότητα. Ο τρίτος και τελευταίος λόγος, εντοπίζεται στο ότι τα πιο ιξώδη υγρά όπως ο καφές με την προσθήκη γάλατος, εξατμίζονται πιο αργά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η βραδύτερη απώλεια θερμότητας μέσω της εξάτμισης. 

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα