Categories: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία από την υπερθέρμανση του πλανήτη

Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, οι ανερχόμενες οικονομίες στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας από 166 χώρες για την περίοδο μεταξύ 1960 και 2010, και ανακάλυψαν τη σχέση μεταξύ των μεταβολών της θερμοκρασίας και των επιπέδων παραγωγικότητας. Η βέλτιστη ετήσια μέση θερμοκρασία, που αντιστοιχεί στα κορυφαία επίπεδα παραγωγικότητας, είναι οι 13 βαθμοί Κελσίου. Η θερμοκρασία αυτή συναντάται στις περισσότερες μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει αυτά τα δεδομένα, καθώς η μεταβολή της μέσης θερμοκρασίας σε μία χώρα επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανθρώπινη υγεία χειροτερεύει καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, και οι θάνατοι από ασθένειες όπως η ελονοσία στα αναπτυσσόμενα κράτη γίνονται πιο συχνοί. Επίσης, οι κοινωνικές και πολεμικές συγκρούσεις είναι πιο συχνές στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ γενικά τα λάθη την ώρα εργασίας αυξάνονται και η παραγωγικότητα πέφτει.

Εάν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, ο κόσμος θα γίνει φτωχότερος κατά 23% ως το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Γενικά, το 77 % όλων των κρατών θα σημειώσει μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι χώρες όπως ο Καναδάς, η Ρωσία και οι χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, θα σημειώσουν αύξηση της παραγωγικότητας λόγω των νέων καιρικών συνθηκών του πλανήτη, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Αυτή η αργή αλλά σταθερή εξέλιξη θα οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο διακριτό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, καταλήγει η έρευνα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki

Ειρήνη Κοντογιάννη

Share
Published by
Ειρήνη Κοντογιάννη