Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διπλός Jim Jarmusch στη Θεσσαλονίκη

Κεντρικός πρωταγωνιστής θα είναι ο Jim Jarmusch στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με τις δυο ταινίες του να εξασφαλίζουν θέσεις στο πρόγραμμα της διοργάνωσης: το Paterson θα προβληθεί ως ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ, ενώ το ντοκιμαντέρ του Gimme Danger έχει εξασφαλίσει ειδική προβολή.

Και οι δυο ταινίες έρχονται φρέσκες απ’ τη διπλή τους προβολή στις Κάννες, όπου το Paterson διεκδικούσε τον Χρυσό Φοίνικα (αλλά αρκέστηκε στο Hot Dog, το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία σκυλιού), και το Gimme Danger προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού, αλλά χαιρετίστηκε ως ένα απ’ τα πιο εκρηκτικά μουσικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

Με τον Adam Driver να πρωταγωνιστή στο ρόλο του τίτλου, το Paterson αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού οδηγού λεωφορείου στο New Jersey, που στα διαλείμματά του γράφει ποιήματα στα κρυφά, αναμειγνύοντας την καλλιτεχνική δημιουργία με την ανιαρή καθημερινότητα. Μετά τις Κάννες, η ταινία προβλήθηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Karlovy Vary, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει θέσεις στα απαιτητικά προγράμματα κορυφαίων φεστιβάλ όπως του Τορόντο, της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου.

Απ’ την άλλη, κάνοντας μακροβούτι στην τρέλα των θρυλικών Stooges, το Gimme Danger μοστράρει μια δυνατή ερμηνεία απ’ τον εμβληματικό Iggy Pop, ο οποίος, σχεδόν ολομόναχος, οδηγεί το ντοκιμαντέρ μέσα στην ιστορία της μπάντας, απ’ τις πρώτες μέρες της σύλληψής της, μέχρι την διάλυση και την επανένωσή της το 2003.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

Share
Published by
Ιωσήφ Πρωϊμάκης