Οι δύο δημοσιογράφοι του Reuters που κρατούνται στη Μιανμάρ εδώ και δύο μήνες συνελήφθησαν επειδή ερευνούσαν τη σφαγή δέκα Ροχίνγκια από τον βιρμανικό στρατό και βουδιστές χωρικούς, αποκάλυψε χθες το πρακτορείο.
Είναι η πρώτη φορά που το Reuters αναφέρεται στην έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη στις 12 Δεκεμβρίου του 31χρονου Ουά Λόουν και του 27χρονου Κέι Σου Όου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παραβίασαν τη νομοθεσία περί κρατικών μυστικών.
Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι οι δύο δημοσιογράφοι του εντόπισαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 10 μέλη της μειονότητας των Ροχίνγκια σφαγιάστηκαν στην Πολιτεία Ραχίν πέρυσι.
Ο διευθυντής σύνταξης του Reuters Στίβεν Τζ. Άντλερ δήλωσε: «Μόλις συνελήφθησαν ο Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου βασική μας ανησυχία ήταν η ασφάλειά τους. Μόλις κατανοήσαμε τη νομική τους κατάσταση αποφασίσαμε, σε συνεννόηση με τους ίδιους και τους συγγενείς τους, ότι έχουμε ευθύνη να δημοσιεύσουμε τα όσα συνέβησαν στο χωριό Ιν Ντιν».
«Δημοσιεύσαμε την έρευνα διότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης», τόνισε.
Σχεδόν 690.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα τέλη Αυγούστου του 2017, όταν ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε μια εκστρατεία διώξεων εναντίον τους στην Πολιτεία Ραχίν. Οι πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές κατηγορούν τον βιρμανικό στρατό για βιασμούς, φόνους, πυρπολήσεις των χωριών τους.
Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων ο στρατός της Μιανμάρ παραδέχθηκε ότι στρατιώτες και βουδιστές χωρικοί σκότωσαν εν ψυχρώ αιχμάλωτους Ροχίνγκια. Αυτή είναι η πρώτη δημόσια παραδοχή για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εις βάρος της μειονότητας αυτής.
Η έρευνα των δύο δημοσιογράφων επικεντρωνόταν στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο χωριό Ιν Ντιν στις 2 Σεπτεμβρίου 2017.
Μέχρι στιγμής οι μαρτυρίες για τις σφαγές και τις άλλες ωμότητες του βιρμανικού στρατού που έφταναν στα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις προέρχονται από επιζώντες που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές.
Στη διάρκεια της έρευνάς τους οι δύο δημοσιογράφοι κατάφεραν να πάρουν φωτογραφίες από τη σφαγή αυτή, στις οποίες εμφανίζονται δέκα άνδρες νεκροί, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους και γονατισμένοι στο έδαφος.
Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός ξεχώρισε μια ομάδα δέκα ανδρών της μειονότητας των Ροχίνγκια, οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε μια παραλία, προκειμένου να γλιτώσουν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο στρατός ζήτησε από βουδιστές από το χωριό να σκάψουν έναν τάφο και στη συνέχεια σκότωσε τους 10 Ροχίνγκια, εκ των οποίων τουλάχιστον οι δύο σφαγιάστηκαν με μαχαίρια από τους βουδιστές, ενώ οι υπόλοιποι δέχθηκαν πυροβολισμούς από τους στρατιώτες.
Το Reuters αναφέρει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει φωτογραφικό υλικό που συνδέει τον στρατό της Μιανμάρ με τις ωμότητες εναντίον των Ροχίνγκια, ενώ ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του και τις μαρτυρίες των βουδιστών.
Μετά τη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων ο στρατός της Μιανμάρ διεξήγαγε εσωτερική έρευνα για το συμβάν, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όντως οι Ροχίνγκια σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ωστόσο ο στρατός χαρακτηρίζει τους δέκα άνδρες «τρομοκράτες Μπενγκάλι» και προσθέτει ότι εκτελέστηκαν επειδή δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε φυλακή εξαιτίας των επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει Ροχίνγια αντάρτες εναντίον αστυνομικών τμημάτων.
Αντίθετα το Reuters τονίζει ότι δεν έχει εντοπίσει στοιχεία που να συνδέουν τους 10 άνδρες με τρομοκρατία, ενώ αντίθετοι πολλοί αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι επιλέχθηκαν τυχαία από ένα πλήθος.
Την 1η Φεβρουαρίου η δικαιοσύνη της Μιανμάρ αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερους υπό όρους τους δύο δημοσιογράφους μέχρι τη δίκη τους. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 14 Φεβρουαρίου.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)