Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: «Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή»

Η γιατρός Κατερίνα Ντουζέπη, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ,  επισκέφθηκε τον Δημήτρη Κουφοντίνα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Η γιατρός σε εκτενή δήλωσή της αναφέρει πως τον επισκέφθηκε κατόπιν δικού του αιτήματος και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απεργία πείνας και κυρίως η απεργία δίψας. «Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» ήταν τα λόγια του.

Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Ντουζέπη ο Δ. Κουφοντίνας, του οποίου η ζωή πλέον είναι σε άμεσο κίνδυνο καθώς διανύει την 53η ημέρα απεργία πείνας και 7η ημέρα απεργία δίψας, της επανέλαβε πως «σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη».

«Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του» προσθέτει η γιατρός, η οποία διαβεβαιώνει ότι «ουδεμία ιατρική πράξη έχει γίνει έως τώρα από τους θεράποντες γιατρούς της ΜΕΘ, χωρίς την απόλυτη συναίνεση του απεργού πείνας και δίψας». 

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση παρά το κύμα αντιδράσεων

Στο μεταξύ η κυβέρνηση παραμένει άκαμπτη στη στάση της, κλείνοντας τα αυτιά στις ολοένα και αυξανόμενες εκκλήσεις νομικών, κομμάτων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τις 6 μ.μ της Δευτέρας καλούν αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, προκειμένου να απαιτήσουν την ύστατη ώρα να υποχωρήσει η κυβέρνηση και «να μην επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας από το μένος Κυβέρνησης – Μηχανισμών – ΗΠΑ».

Η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Εγκαλείται ο κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας ότι δεν έχει ασκήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την μεταφορά του στον Κορυδαλλό και ότι ο ίδιος διαλέγει την αυτοχειρία! Ψεύδονται

Σημειώνει ότι η αίτηση του βαρυποινίτη να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, την οποία είχε υποβάλει την 11 Ιανουαρίου, παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη, ενώ εξηγεί το λόγο που ο εντολέας της εξωθήθηκε σε απεργία πείνας: «Με επιστολή της η κα Νικολάου δήλωσε ότι υπήρχαν απόφαση της ΚΕΜ, βάσει της οποίας ο κρατούμενος είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και εν συνεχεία στο Δομοκό με δική της απόφαση και αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα. Η δήλωση αυτή, σύμφωνα με την οποία, μέσα σε μία ώρα, είχε μεταχθεί στον Κορυδαλλό και συνεχόμενα στον Δομοκό, ήταν αυτή που εξώθησε τον κρατούμενο στην απεργία πείνας.»

Κι ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα βάλει τέλος στις αντεγκλήσεις, μόλις χθες η Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος και Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ, Κατερίνα Ντουζέπη, στην αναλυτική ανακοίνωση της, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται ο βαρυποινίτης: «Ο απεργός πείνας και δίψας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι εξαιρετικά απισχνασμένος, ενώ οι τιμές των ζωτικών ορίων βρίσκονται οριακά εντός των φυσιολογικών ορίων. Παρά ταύτα, έχει πλήρη διαύγεια, ο λόγος του είναι συγκροτημένος και η βούλησή του εκφράζεται με σαφήνεια» αναφέρει η γιατρός και προσθέτει: «Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μου δήλωσε ότι δεν θέλει να γίνει βάρος ούτε στην οικογένειά του ούτε στο κίνημα, “κουβαλώντας” μη αναστρέψιμες βλάβες.»

Στο ζήτημα αναφέρθηκαν δεκάδες κείμενα, ενώ περισσότεροι από 1200 νομικοί υποστηρίζουν σε ανακοίνωση τους, ότι «το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 (“επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη”)».

Όπως υποστηρίζουν, «από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών και News247.

POPAGANDA