Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η ανακοίνωση – απάντηση στο Υπ. Δικαιοσύνης του απεργού πείνας και δίψας Β. Δημάκη

Στο νοσοκομείο κρατουμένων βρίσκεται ο κρατούμενος απεργός πείνας και δίψας Βασίλης Δημάκης με την υγεία του να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Βασίλης Δημάκης πραγματοποιεί απεργία πείνας για 27η ημέρα και δίψας για 6η ημέρα, με απώλεια σωματικού βάρους 18%.

Ο ίδιος διαμαρτύρεται για την άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών να του επιτρέψει να παρακολουθεί με “βραχιολάκι” γεωεντοπισμού τα μαθήματά του στο Πολιτικό της Νομικής Σχολής Αθήνας. Το αίτημά του έχει απορριφθεί τρεις φορές από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού, ενώ σήμερα, αναμένεται η απάντηση του Δικαστηρίου Εκτέλεσης Ποινών Πειραιά για το θέμα.

Χθες, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει αναρμόδιο για λήψη τελικής απόφασης για την υπόθεση Δημάκη.

Με νέα ανακοίνωσή του, ο κρατούμενος απεργός πείνας και δίψας κάνει λόγο για “εμπαθές ανακοινωθέν του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Η ανακοίνωση του Δημήτρη Δημάκη:

“Το εμφανέστατα εμπαθές ανακοινωθέν του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υιοθετώντας αυταπόδεικτα ψευδείς βεβαιώσεις, συγκαλύπτοντας ευθύνες, και αναφέροντας περιστατικά που ούτε ο ίδιος ο νομοθέτης θέτει ως όρο για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια ακόμα ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να την κατευθύνει, στοχεύοντας να προκαταβάλλει την αυριανή απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, αδιαφορώντας για τη διάκριση των εξουσιών, στα πλαίσια εξακολούθησης της Συνταγματικής του εκτροπής.

Το περιεχόμενο του δελτίου τύπου σας στα μάτια μου ξεπερνά τα όρια της αδικίας: μιλάμε πλέον για ατιμία!

Αποτολμάτε Κύριοι του Υπουργείου να σφετεριστείτε μέχρι και τον εκπαιδευτικό μου μόχθο, τονίζοντας ότι οι τελευταίες φοιτητικές μου επιδόσεις αποτελούν δικό σας επίτευγμα, λόγω των δήθεν προνομίων που μου παρείχατε (σικ), παρότι αποδεδειγμένα κάνατε το παν για να μην τα καταφέρω.

Το ότι κατάφερα να μπω σε ΑΕΙ το χρωστάω στην προσήλωσή μου και στις ουμανίστριες καθηγήτριες και τους καθηγητές του ΓΕΛ Πατρών που εθελοντικά, ξοδεύοντας κόπο, χρόνο και χρήμα από την τσέπη τους ακόμα και για τις μετακινήσεις τους, κάλυπτοντας έτσι ως πολίτες την ανεπάρκειά σας, έρχονταν και μου παρείχαν γνώση την οποίαν απορροφούσα άπληστα.

Στην ουσία εμείς οι κρατούμενοι μαζί με τις δασκάλες αυτές, περαιώσαμε την υποχρέωση της πολιτείας να παράσχει τη λεγόμενη και νομοθετικά κατοχυρωμένη «αντισταθμιστική εκπαίδευση» την οποία, λόγω ελλείψεως χρηματοδότησης, δεν είχαμε τη ευχέρεια να απολαύσουμε με μέριμνα του κράτους. Αρνούμενοι, κιόλας, να μας παράσχετε τον ευεργετικό υπολογισμό ημερών στη λυκειακή μας εκπαίδευση, που είναι το μεταβατικότερο στάδιο όλων, αποθαρρύνατε και αποθαρρύνετε και σήμερα ενεργά τους κρατούμενους να ολοκληρώσουν το λύκειο και να σπουδάσουν –το οποίο είναι μάλλον σκανδαλώδες, αν σκεφτεί κανείς τι ακριβώς στοχεύετε με έναν τέτοιο αποκλεισμό! Έτσι, παρότι με απειλήσατε ότι αν τολμήσω να τελειώσω το λύκειο αντί να καθαρίζω πατώματα, θα μείνω 2 χρόνια παραπάνω στη φυλακή, εγώ και κάποιοι λίγοι ακόμα είπαμε «ας το πληρώσουμε» και νιώσαμε ότι θα δώσουμε ακόμα και την ελευθερία μας για την εκπαίδευση. Έτσι το τέλειωσα το Λύκειο, και μάλιστα με άριστα, παρά την ανεπάρκεια, τα εμπόδια και τις απειλές σας, παρά τις κούφιες εγγυήσεις που μόνο στο νόμο βρήκα.

Σε πείσμα όλων των αρνήσεων και των εμποδίων που έχω βιώσει, αρχής γενομένης όταν από τις φυλακές Γρεβενών τόλμησα να στείλω αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη κατά του –προσφιλούς του Γ.Γ. σας του κ.Φυτράκη- διευθυντή της φυλακής κ.Ψύχου, με θέμα τον «εκφασισμό της λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών» η οποία παρότι πήρε πρωτόκολλο ενημερώθηκα ότι «είναι ήσσονος σημασίας». Ακολούθησε άμεσα η αναίτια μεταγωγή μου από τη φυλακή Γρεβενών στη Φυλακή Πατρών, κατ’ εντολήν Φυτράκη, λόγω των ενοχλητικών δικαιωματικών μου διεκδικήσεων, μέρες μόνο πριν τις εξετάσεις της προτελευταίας τάξης του λυκείου… Στη Φυλακή Πατρας τόσο με βοηθήσατε να διαβάσω, που μου απαγορεύτηκε με απόφαση του Συμβουλίου Φυλακής ακόμα και η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της φυλακής «επειδή μπορεί να διαβάζει στο κελί του». Έτρεμα διαβάζοντας, γιατί τα κονδύλια για τη θέρμανση είχαν φαγωθεί απρεπώς, με αποτέλεσμα η ανάδειξη από μένα της «λοξοδρόμησής» τους να φέρει νέο διευθυντή και αρχιφύλακα. Στον δε Κορυδαλλό, ήταν ουκ ολίγα τους τελευταίους μήνες τα εμπόδια, με αποκορύφωμα όταν, μια μέρα μετά το τελευταίο μου αίτημα για εκπαιδευτική άδεια, ισχυρισθήκατε ότι δήθεν κινδυνεύει η ζωή μου από αόρατους εχθρούς και «συμβόλαια θανάτου», με δράστες τους οποίους ουδέποτε κατονομάσατε –αλλά ξέρατε όμως να προτείνετε ν’ απομονωθώ, ώστε να μην ακούγεται πια η ενοχλητική για σας φωνή μου).

Αυτά είναι ελάχιστα απ’ όσα κάνατε για την εκπαίδευσή μου, αλλά αρκετά για να καταλάβουν όλοι το τι έχω υποστεί από τη στιγμή που αποφάσισα να σπουδάσω, διότι τόλμησα να στηλιτεύω παράλληλα τις παθογένειες του σωφρονιστικού συστήματος και την ανύπαρκτη υποστήριξη στα θέματα της εκπαίδευσης υπό κράτηση.

Αλλά, βέβαια, αυτά δεν ταιριάζουν με τα φτιασιδώματα της πραγματικότητας και τις κούφιες διακηρύξεις σας προς τα ευρωπαϊκά όργανα.

Όσον αφορά δε τις αιτιάσεις του Υπουργείου περί επικινδυνότητας και μη υποχρεωτικότητας της παρουσίας μου στο Πανεπιστήμιο, τονίζω ότι είναι ηλίου φαεινότερο σε τι αποσκοπεί αφού οι ίδιοι οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, που με βαθμολόγησαν με άριστα, θεωρούν επιβεβλημένη την παρουσία μου εκεί, για μια ουσιαστική ακαδημαϊκή πορεία, που είναι αυτό ακριβώς που επιζητώ, κατά κοινή ομολογία των καθηγητών μου και όσων αναγνωρίζουν την προσπάθειά μου στην εκπαίδευση, πλην των εγκάθετων του υπουργείου που μέχρι και σήμερα με συνέπεια δεν δίστασαν να θέτουν τεχνηέντως εμπόδια στην προσπάθειά τους να με.. βοηθήσουν να σπουδάσω, πάντα.

Με αποκορύφωμα σήμερα, μ’ αυτό το κατάπτυστο αντιδημοκρατικό και χωρίς ίχνος αριστερής προσέγγισης ανακοινωθέν του Υπουργείου.

Και ρωτώ τους «δικαιωματικούς» του Υπουργείου: Είστε αριστεροί όπως σας βλέπω ή όπως με βλέπετε;

Κατά τη διάρκεια της φοίτησής σας στη Νομική ή στα Πανεπιστήμιά σας, εσείς δεν πατούσατε ποτέ το πόδι σας;

Στην τελευταία μου σύλληψη, στην απολογία μου, μετά την ομολογία μου, μεταξύ των άλλων, έχω δηλώσει ότι εγώ σήμερα φεύγω από εκεί υποσχόμενος από δω και πέρα να είμαι άλλος άνθρωπος. Και το έπραξα. Εύχομαι κι εσείς να κάνετε έτσι πράξη έστω λίγες από τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις σας.

Ως προς τα όσα αναφέρετε περί δήθεν επικινδυνότητας και πειθαρχικών μου.

Όλοι οι κρατούμενοι είμαστε στη φυλακή για κάποιο λόγο. Σίγουρα η δική μου περίπτωση δεν είναι από τις βαρύτερες, κι αυτό μπορεί να διαπιστωθεί εν ριπή οφθαλμού και εκ δικογράφων, ας μην εκτεθείτε περισσότερο επ’ αυτού… Η δε εκτίμηση της βαρύτητας του αδικήματος ουδέποτε αποτέλεσε λόγο απόρριψης εκπαιδευτικής άδειας –μήπως γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο Νόμο;

Το δε τελευταίο μου πειθαρχικό ανάγεται στην εποχή που, πριν χρόνια, συνελήφθην. Από κει και έπειτα, το μόνο πειθαρχικό που μου «απονεμήθηκε», αποτελούσε μια στοχευμένη απόπειρα θυματοποίησής μου στο Κ.Κ.Κορυδαλλού, με την αιτίαση των ίδιων οργάνων που μου έκοψαν την εκπαιδευτική άδεια, ότι δήθεν απείθησα σε νόμιμες εντολές, ενώ εγώ στην πραγματικότητα αποδείχθηκε ότι διαμαρτυρόμουν πάλι για συνθήκες που υπονόμευαν την εκπαίδευση. Η πειθαρχική ποινή μου ανακοινώθηκε πριν την πειθαρχική κατηγορία, κι ενώ εγώ νόμιζα ότι περίμενα να ακούσω αν θα επιτραπεί να τηλεφωνήσω στη δικηγόρο μου. Αυτή η πειθαρχική ποινή – όνειδος, πάντως, εξαφανίστηκε κ.Υπουργέ και δεν μπορείτε να την επικαλείσθε αυθαίρετα. Διατάχθηκε η διαγραφή κάθε μομφής σε βάρος μου, αφού, σύμφωνα με το Δικαστήριο που έκρινε και δέχθηκε την προσφυγή μου, όπως επί λέξει διαπίστωσε εγγράφως ο αρμόδιος Δικαστής, άδικα κατηγορήθηκα, και δεν επρόκειτο περί «απείθειας» αλλά, αντίθετα, η συμπεριφορά μου, «αποτελεί ενάσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός του της ελευθερίας της έκφρασης».

Γνωρίζω βέβαια ότι αυτή η ενάσκηση της ελευθερίας μου να σας υπενθυμίζω πόσο βάναυσα παραβιάζετε θεμελιώδη δικαιώματα είναι ακριβώς αυτό που πληρώνω σήμερα και που διαχρονικά ενοχλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει ειδικά Εσείς και τα στελέχη του Υπουργείου σας να συμβιβαστείτε με το γεγονός ότι τέτοια «φαινόμενα» έκφρασης γνώμης είναι ανάμεσα στις παρενέργειες της Δημοκρατίας. Καλό θα ήταν, πάντως, να είχατε ενημερωθεί για τον πειθαρχικό μου φάκελο πριν προβείτε σε δηλώσεις κι ανακοινωθέντα που σας εκθέτουν περαιτέρω.

Επιπροσθέτως, απ’ τα δικόγραφα που αφορούν όλες τις παρελθούσες έκνομες συμπεριφορές μου τις οποίες πληρώνω αδιαμαρτύρητα μέχρι σήμερα, εξάγεται αβίαστα ότι ουδέποτε απαλλοτρίωσα κόπο και μόχθο πολίτη, καθαρά από άποψη που ορμάται από την πολιτική μου τοποθέτηση. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια των απαλλοτριώσεών μου άσκησα βία προς οποιονδήποτε πολίτη. Από πού κ.Κοντονή εξάγετε τα τόσο ασφαλή συμπεράσματά σας;

Ευτυχώς για τους πολίτες, η Δικαιοσύνη δεν είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και το επιτελείο του και αυτό δυνητικά θεραπεύει ανακουφιστικά, τρόπον τινά, την κατάσταση. Το δε Σύνταγμα της Ελλάδας ευτυχώς ορίζει με σαφέστατο τρόπο τη διάκριση των εξουσιών την οποία άφρονα και ατέχνως σήμερα αποτολμήσατε να διαταράξετε με το Δελτίο Τύπου σας, βάλλοντας με άκρατη εμπάθεια προς το πρόσωπό μου.

Περιποιεί τιμή για μένα, «τον άθλιο» των σωφρονιστηρίων που κακοεποπτεύετε, η ευθεία βολή σας προς το άτομό μου.

Εγώ απλά κατάφερα αυτό που ελάχιστοι καταφέρνουμε στα κολαστήριά σας, κι αυτό σας θίγει κατά κάποιο τρόπο, επειδή δεν σας έχουμε καμία πραγματική υποχρέωση, και το έχουμε καταλάβει.

Υπό το φως των ανωτέρω, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι γυμνός.

Σας δηλώνω εντιμότατα κ.Κοντονή ότι ο ομιλών βρίσκεται στην 27η μέρα πείνας και 6η δίψας, σε αθλία κατάσταση κατά τους γιατρούς, με επαπειλούμενο άμεσο κίνδυνο, από ώρα σε ώρα, από στιγμή σε στιγμή. Αυτό σίγουρα δεν σας ενδιαφέρει, είναι γνωστό ότι δηλώνατε κατά την απεργία πείνας Μαζιώτη-Ρούπα, όταν απαγάγατε το παιδί τους, «άστους να ψοφήσουν» -ή δεν είναι έτσι;

Αλλά, από την κατακραυγή της κοινής γνώμης, αναθεωρήσατε. Και όχι ουσιαστικά.

Σας δηλώνω λοιπόν ότι ενδόμυχα αρνούμαι να ενδώσω στην προσπάθειά σας να με μετατρέψετε ξανά σε αυτό που μετά κόπων και βασάνων πάλεψα και κατάφερα παραδεδεγμένα εκ των αποτελεσμάτων του να αποποιηθώ –παρά τις αντιξοότητες που μου θέτατε διαρκώς, προκειμένου να με ακινητοποιήσετε και κατόπιν να με μετατρέψετε ξανά σ’ αυτό που αρνήθηκα να συνεχίσω να είμαι.

Σας δηλώνω ότι σήμερα ανακοίνωσα και στους οικείους μου, έχοντας σώας τας φρένας και σε πλήρη συνείδηση, ότι θα χρεωθείτε ως αριστερή υποτίθεται κυβέρνηση με ακροδεξιές αποφύσεις τον πρώτο νεκρό που διεκδικούσε όσο ευγενικά μπορούσε το δικαίωμά του στην εκπαίδευση.

Όσον αφορά δε το δικαίωμά μου στην αυτοδιάθεση, είναι αποκλειστικά δική μου ευθύνη, παρότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέπεια των δικών σας μεθοδευμένων πράξεων και παραλείψεων.

Τέλος, σχετικά με την συγκαλυμένη απειλή σας για αναγκαστική σίτιση, δηλώνω ότι αρνούμαι πλέον τη μεταφορά μου σε οποιοδήποτε νοσοκομείο και προκαλώ οποιονδήποτε να προσπαθήσει να με κρατήσει σε μια τέτοια ζωή με τη βία.

Το ότι είμαι φυλακισμένος, δεν σημαίνει ότι είμαι δούλος σας κ.Υπουργέ, ούτε ότι θα παίρνω την άδειά σας για να εκφράζω τη γνώμη μου, ακόμα και με το ανισοβαρές κόστος που αφορά τη ζωή μου.

Βασίλης Δημάκης”.

Την αλληλεγγύη του στον Β. Δημάκη εκφράζει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητριών/Φοιτητών του ΠΜΣ  «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» στην παρακάτω ανακοίνωση, ενώ απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΜΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ»

Ο συνάδελφός μας Β.Δημάκης βρίσκεται σήμερα στην 28η ημέρα απεργίας πείνας και στην 6η μέρα λευκής απεργίας (σ.σ. δίψας και αποδοχής οποιασδήποτε ιατρικής βοήθειας). Ο συνάδελφός μας περιήλθε σε αυτήν την κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του, μετά την τρίτη κατά σειρά άρνηση του αρμοδίου Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού να του χορηγήσει τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται, προκειμένου να παρακολουθεί τις διαλέξεις του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Μόνη αιτιολόγηση της άρνησης αναφέρεται η δήθεν μη υποχρεωτική παρακολούθηση των διαλέξεων, η οποία όπως αναφέρεται μπορεί να γίνεται διαδικτυακά.

Πλην όμως, η παρακολούθηση των διαλέξεων των απανταχού προγραμμάτων σπουδών είναι αναγκαία υπό το πρίσμα της αντίληψης των σπουδών εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τα πανεπιστήμια δεν είναι εκπαιδευτήρια όπου η κατάρτιση μπορεί να γίνει κι εξ’ αποστάσεως, το δικαίωμα στη φοίτηση συνεπάγεται και δικαίωμα στην κοινότητα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή δημιουργεί τους μελλοντικούς ακαδημαϊκούς πολίτες και τις μελλοντικές ακαδημαϊκές πολίτιδες. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας της ακαδημαϊκής κοινότητας καθορίζονται από την ίδια και όχι από θεσμούς που ανήκουν σε άλλα πεδία του κρατικού μηχανισμού και δη στο σωφρονιστικό. Περαιτέρω, ελλείψει των απαραίτητων υποδομών για τη διαδικτυακή παρακολούθηση στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, τότε αυτή θα πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνεται δια της φυσικής παρουσίας και με το σχετικό σύστημα εντοπισμού, δηλαδή με «βραχιολάκι», κατά πώς ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει.

Συνεπώς και εφόσον από τις απαντήσεις του Συμβουλίου του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού προκύπτει ότι δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι για τη μη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών στο Β.Δημάκη, μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία στάση τιμωρητική και καταχρηστική του ίδιου του Συμβουλίου και πάντων των αρμοδίων. Πολλώ δε μάλλον, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο συνάδελφός μας, κατάσταση κυριολεκτικά πλέον ζωής και θανάτου.

Ο Β.Δημάκης δικάστηκε μία φορά για τις αξιόποινες πράξεις του και μέχρι σήμερα εκτίει την ποινή που ο νομοθέτης επέβαλε στο ακέραιο. Ένα σύστημα, όμως, που τον δικάζει κατ’ επανάληψη, στερώντας του ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματά του, αμφισβητώντας αυτή τη στιγμή ακόμα-ακόμα την ίδια του τη ζωή, πολύ απέχει από τα συστήματα σωφρονισμού με σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα του ατόμου, που η μοντέρνα κοινωνία ευαγγελίζεται. Δυστυχώς, όπως και σε περιπτώσεις πολλών άλλων κρατουμένων στο παρελθόν, οι μέρες αυτές μας γυρνούν σε εποχές που θυμίζουν πτυχές αντιδραστικού μοντερνισμού.

Ο Β.Δημάκης σε συνθήκες εγκλεισμού επέλεξε την παιδεία, έδωσε μάχη για να είναι σήμερα συνάδελφός μας. Ως συνάδελφός μας, λοιπόν, και εφόσον πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις έχει θέση ανάμεσά μας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον αγώνα που δίνει για τη ζωή και τη μόρφωσή του, από κοινού και με τον Φοιτητικό Σύλλογο του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος, από κοινού με το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αγκαλιάζει και στηρίζει το αίτημά του.

Καλούμε το Τμήμα να δείξει στην πράξη τη βαθιά δημοκρατική και προοδευτική σκέψη και κουλτούρα που το χαρακτηρίζει, να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει το μέλος του. Το ίδιο καλούμε και την Σύγκλητο του ΕΚΠΑ.

Απαιτούμε από το δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του συναδέλφου μας. Απαιτούμε την απονομή δικαιοσύνης.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 6:00 μ.μ.

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών/Φοιτητριών ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία» Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

(Πηγή)

POPAGANDA