Η γνωστή πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια δήλωσε πως οι νεοσυντηρητικοί σύμβουλοι του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σπρώχνουν τις ΗΠΑ προς έναν πυρηνικό πόλεμο κατά των πυρηνικών όπλων που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.
Προχθές Πέμπτη οι ΗΠΑ έριξαν τη μεγαλύτερη συμβατική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους εναντίον ενός δικτύου υπόγειων στοών στο Αφγανιστάν που θεωρείται πως χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Θεωρείται πως η ρίψη της εγκρίθηκε από τον Τραμπ με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στη Βόρεια Κορέα. Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέταξε να βομβαρδιστεί με πυραύλους Τόμαχοκ μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας, γεγονός που κλιμάκωσε την ένταση με τη Ρωσία.
«Υποδαυλίζοντας μια εχθρική συμπεριφορά έναντι της Ρωσίας σε αυτή την ανεξέλεγκτη πυρηνική εποχή υπνοβατούμε προς τον Αρμαγεδόνα», δήλωσε η Κάλντικοτ, η οποία έχει ιδρύσει την οργάνωση Physicians for Social Responsibility.
Σύμφωνα με την Κάλντικοτ, η χρήση μιας βόμβας 10 τόνων, γνωστής ως Massive Ordnance Air Blast (MOAB), στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ πλέον ακούει τους πιο πολεμοχαρείς και παράτολμους συμβούλους του.
«Ποιος ενέκρινε την απόφαση; Είναι σχεδόν βέβαιο πως ήταν ο πρόεδρος, που δέχθηκε συμβουλές από τους πιο πρόσφατους συμβούλους του οι οποίοι έπειτα από μια σύγκρουση για την εξουσία παρείσφρησαν στον Λευκό Οίκο», υποστήριξε η Κάλντικοτ.
Κατά την ίδια, η απόφαση να χρησιμοποιηθεί αυτή η βόμβα αποτέλεσε έναν θρίαμβο των νεοσυντηρητικών, που πάντα τάσσονταν υπέρ της κλιμάκωσης και της χρήσης της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος χωρίς περιορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Φαίνεται ότι οι νεοσυντηρητικοί έχουν πλέον πάρει το πάνω χέρι και αυτούς ακούει ο πρόεδρος», ανέφερε η ακτιβίστρια.
Η χρήση της MOAB δείχνει επίσης την αύξηση της επιρροής στον Τραμπ του υπουργείου Άμυνας και του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, του υποστράτηγου Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, είπε ακόμη η Κάλντικοτ.
«Αυτό ήταν προφανώς ένα παράδειγμα επίδειξης δύναμης του Πενταγώνου, επίδειξης στον κόσμο και ειδικά στη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν καμία πρόκληση στη στρατιωτική και πολιτική τους δύναμη».
Κατά την Κάλντικοτ, η συνέχιση αυτής της πολιτικής σηματοδοτεί μια εποχή μεγάλης κρίσης και κινδύνου για τον κόσμο, αλλά η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που έχουν ενσκήψει.
«Μπαίνουμε σε μια πολύ σκοτεινή εποχή, αλλά φαίνεται πως τα μάτια δεν έχουν αρχίσει να βλέπουν», κατέληξε.