Δύο δικηγόροι ανακοίνωσαν σήμερα ότι προσφεύγουν κατά του γαλλικού κράτους στην Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων για να το υποχρεώσουν να επιτρέψει να επαναπατριστούν τα παιδιά των τζιχαντιστών που εξακολουθούν να κρατούνται σε καταυλισμούς στη Συρία, καταγγέλλοντας τον κανόνα του «κατά περίπτωση».
«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για υπεκφυγές, αλλά μια επείγουσα κατάσταση ανθρωπιστική και ασφαλείας», γράφουν οι ποινικολόγοι Μαρί Ντοζέ και Ανρί Λεκλέρκ σε ανακοίνωσή τους.
Πέντε ορφανά παιδιά τζιχαντιστών επαναπατρίστηκαν την Παρασκευή στη Γαλλία και οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν την προσφυγή τους στον διεθνή οργανισμό “εξ ονόματος πέντε γαλλικών οικογενειών που ζητούν τον επαναπατρισμό περίπου 10 παιδιών Γάλλων που σήμερα κρατούνται στον καταυλισμό Αλ Χολ στο συριακό Κουρδιστάν”.
“Αρνούμενη τον επαναπατρισμό όλων αυτών των παιδιών”, η Γαλλία παραβιάζει “τη διεθνή Σύμβαση Κατά των Βασανιστηρίων την οποία έχει υπογράψει, καθώς τα εκθέτει άμεσα σε βάναυση, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση”, υποστηρίζουν.
Μέσω αυτής της προσφυγή, οι δικηγόροι καταδικάζουν για άλλη μια φορά τον κανόνα του “κατά περίπτωση”, προσέγγιση υπέρ της οποίας τάσσεται ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κρίνοντας ότι οδηγεί “σε μια αποτρόπαιη διάκριση που τείνει να αφήσει (…) να πεθάνουν παιδιά Γάλλων (και ως εκ τούτου αρνείται να τα σώσει) με το πρόσχημα ότι η μητέρα τους δεν έχει πεθάνει”.
Είναι η δεύτερη φορά που η δικηγόρος Μαρί Ντοζέ προσφεύγει στον ΟΗΕ, μετά την πρώτη προσφυγή που είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο ενώπιον της διεθνούς επιτροπής δικαιωμάτων του παιδιού μαζί με τους συναδέλφους της Μαρτέν Πραντέλ και Ουιλιάμ Μπουρντόν για την τύχη 40 παιδιών. Η αρχή αυτή μεταβίβασε την προσφυγή στις γαλλικές αρχές για να “συλλέξουν τις παρατηρήσεις τους”.
“Καθώς είναι εκτεθειμένα στο κρύο, στην δίψα και την πείνα” και σε ασθένειες “όπως η φυματίωση ή η χολέρα (…) τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να πεθάνουν και αυτά δεν ζήτησαν ούτε να γεννηθούν ούτε να τα οδηγήσουν στη Συρία. Δεν αποτελούν κίνδυνο για τη χώρα μας παρά μόνον αν τα εγκαταλείψουμε στην τύχη τους”, επισημαίνουν οι δικηγόροι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ο επαναπατρισμός των πέντε ορφανών, “που έγινε σε λιγότερο από 48 ώρες”, δείχνει ότι το κράτος “διαθέτει τα απαραίτητα μέσα” για να επαναπατριστούν “το ταχύτερο δυνατό όλα τα παιδιά”.
Εδώ και πολλές εβδομάδες, πολλαπλασιάζονται τα διαβήματα για τον επαναπατρισμό των παιδιών αυτών στη Γαλλία, το οποίο αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα για το Παρίσι. Στα τέλη του Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 80 παιδιά Γάλλων βρισκόντουσαν στα χέρια των αραβοκουρδικών δυνάμεων της Συρίας, σύμφωνα με υπολογισμούς γαλλικών πηγών.
Μια αίτηση που προώθησαν οι Μαρί Ντοζέ και Ανρί Λεκλέρκ την περασμένη εβδομάδα υπέρ του επαναπατρισμού των παιδιών αυτών έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 4.651 υπογραφές.