Αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ για το θύμα αστυνομικής επίθεσης, Ιωάννα Μανούσακα, επιδίκασε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών λίγες μέρες μετά τη δικαίωση Καυκά.
Με την απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι στην υπόθεση Καυκά «αποδείχθηκε η αδιάκριτη χρήση βίας από τους αστυνομικούς σε διαδηλωτές, τους οποίους χτυπούσαν με τα κλομπ κανονικά ή ανάποδα και με τα πόδια, ενώ παράλληλα ψέκαζαν με τις φυσούνες επάνω στα πρόσωπά τους» και ειδικότερα ότι ο ίδιος «τραυματίστηκε από αστυνομικό των Διμοιριών της Υ.Α.Τ., ο οποίος (αστυνομικός), εν μέσω ρίψης δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χρήσης φυσούνας για εκτόξευση χημικών εξ επαφής (…) έβαλε εναντίον του, που είχε ακάλυπτο το πρόσωπο και το κεφάλι του (…). Η εν λόγω συμπεριφορά του αστυνομικού πληροί και την ειδική υπόσταση του εγκλήματος της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης…»
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως, σε μια δεύτερη απόφαση μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη δικαίωση του Γιάννη Καυκά, αναγνώρισε ότι η Ιωάννα Μανούσακα υπέστη αδικαιολόγητη αστυνομική βία και της επιδίκασε αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ. Το περιστατικό συνέβη την ημέρα που κάηκε η Marfin, στις 5 Μαΐου 2010, όταν έχασαν τη ζωή τους εκεί τρεις εργαζόμενοι της τράπεζας, εκ των οποίων η μια έγκυος. Τότε άνδρες της ομάδας Δέλτα είχαν εξαπολύσει στα Εξάρχεια επίθεση και είχαν εισβάλει και στο Στέκι Μεταναστών τραυματίζοντας και εκεί κόσμο.
Η Ιωάννα Μανούσακα, διευθύντρια παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και κάτοικος Εξαρχείων, έπεσε θύμα αστυνομικής βίας όταν αυτή και κάποιοι κάτοικοι της πολυκατοικίας της στην οδό Τοσίτσα διαμαρτυρήθηκε για τα δακρυγόνα. Το αποτέλεσμα ήταν πέντε άνδρες της ομάδας Δέλτα, να σπάσουν όλα τα τζάμια της κεντρικής εισόδου, να χτυπήσουν την ίδια σοβαρά στο πρόσωπο και στο χέρι και να προσπαθήσουν να μπουν στο διαμέρισμά της χτυπώντας την πόρτα με κλομπ. Η πειθαρχική διαδικασία επέβαλε στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς πρόστιμα από € 30 έως € 60, ενώ τα ποινικά δικαστήρια σκανδαλωδώς τους απήλλαξαν από το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, ενώ στη συνέχεια μετέτρεψαν τη σε βάρος της παθούσας παραβίαση οικιακού ασύλου σε υπαναχώρηση από απόπειρα του σχετικού αδικήματος και την απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε απλή, παραγράφοντάς τη.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνωρίζει με την απόφασή του ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ έδρασαν παρανόμως, καθώς «για την ενέργειά τους αυτή, δεν είχαν λάβει οποιαδήποτε σχετική εντολή, ούτε είχαν ενημερώσει το R/T Kέντρο της Άμεσης Δράσης, ούτε η ενέργειά αυτή επιβλήθηκε από οποιοδήποτε επιτακτικό υπηρεσιακό καθήκον ή άλλο νόμιμο λόγο…», ότι «κατά την παράνομη αυτή είσοδό τους στην ανωτέρω πολυκατοικία, προκάλεσαν, εκτός από υλικές ζημιές στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και στο ισόγειο διαμέρισμα της ενάγουσας, σοβαρές σωματικές βλάβες στο πρόσωπο και το δεξί βραχίονα της ενάγουσας, με τη χρήση αστυνομικής ράβδου (γκλομπ)» και ότι «…η βίαιη αυτή ενέργεια σε βάρος της ενάγουσας από κανένα στοιχείο της δικογραφίας, δεν προκύπτει ότι, επιβαλλόταν, ως η μόνη και απολύτως αναγκαία ενέργεια, για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου…».
Πηγή: The Press Project