Η ανθρωπότητα φτιάχνει κρασί εδώ και 6.000 χρόνια. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ανακάλυψη ειδικών από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα, σε σπηλιά της Σικελία, στην Ιταλία.
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι η τέχνη της παραγωγής κρασιού είχε ξεκινήσει στην Ιταλία, το 1.200 π.Χ, αυτή η ανακάλυψή όμως δείχνει, ότι είχαν πέσει έξω κατά 3 χιλιετίες τουλάχιστον.
«Σε αντίθεση με παλαιότερες ανακαλύψεις που έδειχναν ότι στην περιοχή απλά καλλιεργούσαν σταφύλια, τώρα βλέπουμε ότι τα χρησιμοποιούσαν και για την παραγωγή κρασιού», λέει ο Ντάβιντε Τανάσι, ο αρχαιολόγος που έκανε την ανακάλυψη.
Τα δείγματα κρασιού βρέθηκαν σε δοχεία από τερακότα και χρονολογούνται περίπου τέσσερις χιλιετίες πρό Χριστού.
Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να έφτιαχναν κρασί ακόμα και 10.000 χρόνια πριν. Άλλη μια παρόμοια ανακάλυψη, που και αυτή χρονολογείται περίπου στο 6.000 π.Χ, είχε γίνει στη Αρμενία, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το κρασί πιθανότατα φτιαχνόταν από ρόδι, ένα φρούτο που είναι σε αφθονία στην περιοχή και αποτελεί εθνικό σύμβολο της χώρας.
«Κάτι τέτοιο μας γεμίζει με μεγάλη χαρά», εξομολογείται ο Αντόνιο Πλανέτα, ειδικός της οινοποιίας και ιστορικός της περιοχής. «Πριν από αυτήν την ανακάλυψη νομίζαμε ότι το κρασί ήρθε στην Σικελία με τους αρχαίους Έλληνες».
Πηγή: Guardian