Θύματα της απάνθρωπης πρακτικής είναι ο Σίντι Κέιτα, 36 ετών, από την Ακτή του Ελεφαντοστού και ο Ντιτνιέρ Μάρσαλ Κουαμού Νάνα, ετών 33, από το Καμερούν. Όπως αποκαλύπτεται, το ελληνικό Λιμενικό πέταξε τους πρόσφυγες στη θάλασσα, αφού τους οδήγησε μεσοπέλαγα, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει τις φουσκωτές σχεδίες. Λίγες μέρες μετά τα πτώματα των δύο προσφύγων ξεβράστηκαν στις ακτές της Σμύρνης.
Η έρευνα των μεγάλων ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών μέσων βασίζεται σε πάνω από 12 συνεντεύξεις με αυτόπτες μάρτυρες, ανάλυση απόρρητων εγγράφων, αναφορές και υλικό από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και συνεντεύξεις με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους, καταγράφει την προσπάθεια μίας ομάδας 36 προσφύγων να φτάσει στη Σάμο και να ζητήσει διεθνή προστασία.
Από αυτήν την ομάδα των 36 προσφύγων, τρεις άνδρες, ανάμεσά τους τα δύο θύματα και ο Ιμπραήμ (το όνομά του έχει αλλαχθεί για ασφάλεια) πιάστηκαν από το ελληνικό Λιμενικό, χτυπήθηκαν, τους πήραν τα προσωπικά τους αντικείμενα και στις 16 Σεπτεμβρίου, οδηγήθηκαν με ένα ταχύπλοο σκάφος καταμεσής του Αιγαίου, όπου τους πέταξαν στη θάλασσα. Ο Κεϊτά και ο Κουαμό δεν τα κατάφεραν και πνίγηκαν στο Αιγαίο, ενώ ο Ιμπραήμ επέζησε και μίλησε στους δημοσιογράφους.
Μόνο τέσσερις κατάφεραν να φτάσουν στο κέντρο κράτησης της Σάμου, ενώ οι 28 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίω γυναίκες και παιδιά, που συνελήφθησαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές, επαναπροωθήθηκαν με φουσκωτή βάρκα. όπου «τους πετούσαν σαν σκουπίδια». Ορισμένους από αυτούς τους χτύπησαν βάναυσα, τους έψαξαν για να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ όπως καταγγέλλεται μία γυναίκα γέννησε μέσα στο φουσκωτό. Οι 4 που απέμειναν και συνελήφθησαν αργότερα, απλώς πετάχτηκαν στη θάλασσα, χωρίς φουσκωτό.
Τα πτώματα των δύο προσφύγων βρέθηκαν από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη, στις 18 και 20 Σεπτεμβρίου.
Δύο έλληνες αξιωματούχοι μίλησαν επίσης στους δημοσιογράφους που διεξήγαγαν την έρευνα, υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν την πρακτική του ελληνικού Λιμενικού να μη χρησιμοποιεί καν φουσκωτές σχεδίες όταν πρόκειται για επαναπροωθήσεις μικρών ομάδων προσφύγων. Το ωμό επιχείρημα που ανέφεραν στους δημοσιογράφους είναι πως δεν χρησιμοποιούνται πάντα οι φουσκωτές σχεδίες, καθώς κοστίζουν και αν γινόταν διαγωνισμός για την προμήθειά τους, «θα προκαλούνταν υποψίες».
Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, μέλος του Human Rights Legal Project έχει καταθέσει μήνυση για κακουργηματικές πράξεις, εκπροσωπώντας την ομάδα των 36 προσφύγων. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Λιμενικό αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η ΕΛ.ΑΣ ανέφερε πως «διερευνά κάθε πληροφορία που αφορά καταγγελία κακομεταχείρισης στα σύνορα, περιλαμβανομένων των καταγγελιών για επαναπροώθηση, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».
Πηγή: ThePressProject