Τις τελευταίες μέρες, ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται σε αποστολή στην Ελλάδα, καταγράφοντας τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα νησιά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα στη Λέσβο και τη Σάμο, μέσα από τις μαρτυρίες των αιτούντων/ουσών άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών/ριών που είναι εξαναγκασμένοι/ες να διαμένουν στους συνεχώς επεκτεινόμενους άτυπους καταυλισμούς έξω από τα -ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα- κατά τόπους hotspots. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με αρκετές ΜΚΟ και οργανώσεις που εργάζονται μαζί με τον προσφυγικό πληθυσμό σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Σήμερα, μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας και του Ελληνικού Γραφείου συναντήθηκαν με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Νότη Μηταράκη. Στη συνάντηση με τον κ. Μηταράκη, τέθηκε το ζήτημα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της ανασφάλειας στις οποίες βρίσκονται εκτεθειμένα πάνω από 19.000 άτομα στη Μόρια και 7.000 άτομα στο Βαθύ. Η Διεθνής Αμνηστία έθεσε τις ανησυχίες της και παρουσίασε τις αρχικές της παρατηρήσεις από την αποστολή που μόλις ολοκληρώθηκε, ενώ ζήτησε ενημέρωση για τα μελλοντικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης επί του θέματος.
Η Διεθνής Αμνηστία έθεσε επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πρόσβασης των αιτούντων/ουσών άσυλο σε προστασία, μέσα από τις περιοριστικές διατάξεις του νέου ελληνικού Νόμου για το Άσυλο που ξεκίνησε πρόσφατα να εφαρμόζεται στα νησιά. Η οργάνωση παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου και τις επιπτώσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων, και σκοπεύει να αναδείξει τις πιο προβληματικές του πλευρές άμεσα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία της οργάνωσης παρουσίασε το πάγιο αίτημά της για την καθιέρωση ενός ουσιαστικού μηχανισμού αλληλεγγύης για τους αιτούντες/ούσες άσυλο στην Ευρώπη, και επισήμανε την ανάγκη επείγουσας υποστήριξης προς την Ελλάδα.
Η οργάνωση καλεί στην μεταφορά των ανθρώπων από τις απαράδεκτες συνθήκες υπερπληθυσμού και εγκατάλειψης που αντιμετωπίζουν στα νησιά του Αιγαίου, και απαιτεί την επείγουσα μετεγκατάστασή τους σε κατάλληλους χώρους διαμονής στην ενδοχώρα.
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι η ερευνητική της ομάδα δεν έλαβε άδεια για πρόσβαση στις επίσημες εγκαταστάσεις των hotspots (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) της Λέσβου και της Σάμου, παρά το γεγονός ότι ακολουθήθηκε το απαιτούμενο πρωτόκολλο. Κατά συνέπεια, δεν μπόρεσε να καταγράψει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν στις εγκαταστάσεις των καταυλισμών αυτών και τις απόψεις όσων παρέχουν υπηρεσίες και εργάζονται σε αυτούς, καθώς και των διοικήσεων των καταυλισμών.