Η Βρετανία θα σταματήσει την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων, μόλις μπει σε ισχύ το Brexit. Μόνο οι πολύ υψηλά καταρτισμένοι κάτοικοι της Ε.Ε θα μπορούν να εργαστούν στην χώρα, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από το Υπουργείο Εσωτερικών στην Guardian.
Το 82 σελίδων έγγραφο, με σήμανση απόρρητου και ημερομηνία Αύγουστος 2017, καταδεικνύει για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο οι Άγγλοι θα χειριστούν το σοβαρό θέμα της μετανάστευσης, έχοντας ως στόχο να επικεντρωθούν στους Άγγλους εργαζόμενους.
«Για να το θέσουμε απλά, για να θεωρηθεί ωφέλιμη για την χώρα ως σύνολο, η μετανάστευση θα πρέπει να ωφελεί όχι μόνο τον μετανάστη αλλά να βελτιώνει και την ζωή των ήδη κατοίκων της χώρας», αναφέρει συγκεκριμένα το έγγραφο.
Μια από τις προτάσεις είναι να δίνεται μια προσωρινή άδεια, δυο μόνο χρόνων στους ανειδίκευτους εργάτες, ενώ όσοι κατέχουν περισσότερες δεξιότητες θα μπορούν να παίρνουν άδεια διαμονής τριών έως πέντε ετών.
Στο έγγραφο περιγράφεται και το νέο σύστημα που θα ακολουθηθεί όσο αφορά στη μετανάστευση και θα απαγορεύει την μόνιμη διαμονή στους περισσότερους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας πολύ αυστηρούς όρους στο δικαίωμά τους να φέρνουν άλλα μέλη της οικογένειάς τους στην χώρα. Αυτό δυνητικά θα οδηγήσει στον χωρισμό χιλιάδων οικογενειών.
Η επίδειξη διαβατηρίου θα είναι υποχρεωτική για όσους θέλουν να εισέλθουν στην χώρα και ίσως υιοθετηθεί ένα σύστημα βιομετρικών αδειών παραμονής για όσους κατοίκους Ε.Ε επιθυμούν να παραμείνουν στην χώρα για παραπάνω από μερικούς μήνες.
Η απόφαση να απαγορευτεί η ελεύθερη μετακίνηση από την πρώτη μέρα και να αποτραπούν οι ανειδίκευτοι εργάτες, είναι κάτι που θα χαροποιήσει τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit. Το έγγραφο δεν έχει ακόμα υπογραφεί από υπουργούς, ενώ είναι μέσα σε αυτά που θα διαπραγματευτούν με την Ε.Ε.
Η διαρροή αυτή έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις και διαφωνίες ανάμεσα στους υπουργούς, που προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στις βρετανικές επιχειρήσεις που επωφελούνται από την ελεύθερη μετακίνηση και τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της εξόδου από την Ε.Ε.
Είναι επίσης πολύ πιθανό να εξοργίσει και πολλούς στην Ευρώπη που αισθάνονται πως η Βρετανία σκοπεύει να μεταχειριστεί τους Ευρωπαίους σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από το μπλοκ των 27.