Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Der Spiegel: Στις 4 Μαρτίου έπεσε νεκρός 42χρονος Πακιστάνος στον Έβρο από πυρά που προήλθαν από την ελληνική πλευρά.

Η επικαιρότητα της πανδημίας μονοπωλεί, όπως είναι φυσιολογικό, την επικαιρότητα εδώ και δύο μήνες, αφήνοντας στο περιθώριο υποθέσεις που έμειναν ανοιχτές λόγω της εμφάνισης του κορωνοίού.

2 μήνες μετά, τα γεγονότα που συνέβησαν τέλη Φλέβάρη-αρχές Μάρτη, έρχεται και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel να κάνει λόγο για νεκρό στον Έβρο. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνά του αφορά τον 42χρονο Μοχάμεντ Γκουλζάρ που σύμφωνα με το ρεπορτάζ έπεσε νεκρός στις 4/3 από πυρά που προήλθαν από την ελληνική πλευρά. Το ρεπορτάζ τιτλοφορείται «Θανάσιμη Βολή στα Σύνορα της Ευρώπης». 

Ανάλογη δημοσίευση έχει γίνει σήμερα κι από την ερευνητική ομάδα The Belling Cat που βγάζει το ίδιο συμπέρασμα μετά από συνεργασία στην έρευνα με τις ομάδες Lighthouse Reports και Forensic Architecture, το Der Spiegel και τα Pointer και Sky News. Υποστηρίζει ότι ο Γκουλζάρ έπεσε νεκρός από πυρά ελληνικής πλευράς ενώ άλλοι 7 πρόσφυγες τραυματίστηκαν. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα τους δημοσιεύουν και βίντεο των Forensic Architecture που εξηγεί τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της έρευνας…

Αλλά και βίντεο που (υποτίθεται) παρουσιάζει τον Γκουλζάρ αφότου έχει χτυπηθεί…

Η ένταση στον Έβρο, στα τέλη Φλεβάρη- αρχές Μάρτη (που ξεκίνησε δύο 24ωρα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid-19 σε ελληνικό έδαφος), μοιάζει να έχει ξεχαστεί. Την πυροδότησε η απόφαση του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τουυς πρόσφυγες ασκώντας πίεση στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρώπη για το μέτωπο της Συρίας. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να κλείσει τα σύνορα (κίνηση που συμμερίστηκε κι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη) και να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση ως χώρα που δέχεται «εισβολή», κάτι που διαπιστωμένα οδήγησε και στη δράση αυτόκλητων ομάδων πολιτοφυλακών που πήραν τα όπλα κατά μήκος του ποταμού. Μια εκρηκτική κατάσταση με πολλά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα καθώς ο κόσμος (και φυσικά οι εμπλεκόμενες χώρες) βρέθηκε μποστά στην πανδημία.

Υπήρξαν νεκροί στον Έβρο; Κι αν ναι πόσοι; Κι αν ναι, σκοτώθηκαν από πυρά που όντως προήλθαν από την ελληνική πλευρά;

Θυμίζουμε τη δημοσίευση προηγούμενης έρευνας των Forensic Architecture που υποστήριξε ότι ο 22χρονος Μοχάμεντ Αλ Άραμπ από τη Συρία έπεσε νεκρός το πρωί της Δευτέρας 2/3 από πυρά που προήλθαν από την ελληνική πλευρά. Επίσης, το πολυσυζητημένο ρεπορτάζ των New York Times που επιβεβαίωσε την ύπαρξη νεκρού, απέδειξε ότι Τούρκοι ένστολοι συμμετείχαν στα επεισόδια, αλλά παρότι αμφισβητήθηκε έντονα όσον αφορά μια (τελικά) αναξιόπιστη πηγή του ουδέποτε διαψεύστηκε το συμπέρασμά του ότι υπήρχε παράνομο κέντρο κράτησης (black site) στο χωριό Πόρος. Ανάλογα ρεπορτάζ δημοσιεύθηκαν και σε άλλα μέσα του εξωτερικού κι επιβεβαιώθηκαν από ρεπόρτερ που είχαν βρεθεί στο πεδίο.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA