H Βρετανία απάντησε με ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και στη διαμεσολάβηση της UNESCO για το ίδιο ζήτημα. Σε επιστολή που έστειλε το βρετανικό Μουσείο έστειλε επιστολή στην UNESCO απαγορεύοντας στην ουσία στον Οργανισμό να εμπλακεί στην υπόθεση και τα βρετανικά υπουργεία Πολιτισμού και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισαν σε ξεχωριστές επιστολές προς τον Οργανισμό ότι ό,τι βρίσκεται μέσα στο Μουσείο είναι νόμιμο.
Συγκεκριμένα, οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι τα Γλυπτά με νόμιμο τρόπο από τον λόρδο Έλγιν και ως το 1982 δεν είχε τεθεί θέμα για την επιστροφή τους. Το αίτημα για την επιστροφή των μαρμάρων τέθηκε επί κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όταν η Μελίνα Μερκούρη διατελούσε υπουργός Πολιτισμού. Ένα από τα ισχυρά της επιχειρήματα ήταν ότι τα Γλυπτά αυτά είναι πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων.
Στη συνέχεια, τα δύο υπουργεία επισημαίνουν πως η μεσολάβηση της UNESCO αποσκοπεί στην παντοτινή τους επιστροφή πράγμα που δεν αποδέχεται το Βρετανικό Μουσείο καθώς έχει το νόμιμο δικαίωμα να τα έχει υπό τη δική του κατοχή. Επίσης, η βρετανική πλευρά δικαιολογείται λέγοντας πως εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται ανά χρόνο το Μουσείο και τους δίνεται η δυνατότητα να δουν από κοντά ένα μέρος του ελληνικού πολιτισμού που είναι αξιοθαύμαστος και δεν παραλείπουν να πουν καλά λόγια για το νέο μουσείο της Ακρόπολης μιας και παλιότερα υπήρχε το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει τις υποδομές να φιλοξενήσει τα Γλυπτά. Κλείνοντας, την επιστολή τους οι δύο υπουργοί υπογραμμίζουν ότι πέραν αυτού του ζητήματος το Βρετανικό Μουσείο έχει άριστη συνεργασία με την ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία και αυτό δίνει περιθώρια για μελλοντικές συνεργασίες.
Έπειτα ακολουθεί η επιστολή που έστειλε ο Ρίτσαρντ Λάμπερτ ο οποίος είναι ο πρόεδρος του συμβουλίου των εφόρων του Μουσείου. Επισημαίνει ότι στο Μουσείο διαφυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά αρκετών λαών. Επίσης η ανάμειξη του Οργανισμού θα προκαλέσει σύγχυση άνευ λόγου και αιτίας. Επιπρόσθετα, τα ελληνικά εκθέματα είναι διασκορπισμένα και σε άλλα μουσεία κι έτσι ένα μεγαλύτερο κοινό έχει την ευκαιρία να παίρνει μια «γεύση» από τον ελληνικό πολιτισμό.