«Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του αντικαπνιστικού νόμου αλλά έλλειμμα εφαρμογής του, διότι εδραιώθηκε η κουλτούρα ανοχής, ασυδοσίας, ατιμωρησίας και μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αυτό επισήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια συντονισμού του διϋπουργικού οργάνου, ώστε με τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, λιμενικές αρχές, σώματα επιθεωρητών υγείας- να υπάρξει μια πιο συστηματική και μεθοδευμένη παρέμβαση για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.
«Αυτό που χρειάζεται να δώσουμε είναι την αίσθηση ότι κάνουμε επανεκκίνηση. Ένα restart σε ένα τοπίο βαλτωμένο για πολλά χρόνια. Γίνεται αυτή η προσπάθεια επανεκκίνησης με τη συστράτευση της επιστημονικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου», είπε και προσέθεσε:
« Υπάρχει πρόβλημα μη τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου και η χώρα μας εκτίθεται και πολιτισμικά. Είναι η ώρα, σε μια χώρα που φαίνεται από τα στοιχεία ότι είναι πρώτη στην Ευρώπη στα ποσοστά παθητικών καπνιστών, να τεθεί ως κρίσιμη προτεραιότητα, κοινωνική και πολιτισμική».
Πάντως, ο κ. Ξανθός εξέφρασε τον προβληματισμό του στο θέμα της επιβολής προστίμων σε μια κοινωνία που τώρα, όπως είπε, λόγω της οικονομικής κρίσης έχει υποστεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση από τα φοροεισπραχτικά μέτρα.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να γίνει διάλογος και διαβούλευση με τα καταστήματα εστίασης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις δυσκολίες που θα υπάρξουν στην αρχή, αν περάσει η αντίληψη της καθολικής εφαρμογής του μέτρου χωρίς εξαιρέσεις, καταστηματάρχες και πολίτες θα πειστούν και θα προσαρμοστούν.
Ο κ.Ξανθός μίλησε για την ανάγκη ενημερωτικών προσπαθειών και παρεμβάσεων ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου πρέπει να δοθεί στους κλειστούς δημόσιους χώρους. «Πρέπει να εδραιώσουμε μια κουλτούρα μη ανοχής και ότι η εφαρμογή του νόμου ισχύει όπως ακριβώς ισχύει στο αεροδρόμιο και στις τράπεζες. Η τήρηση της απαγόρευσης είναι ευθύνη τόσο της διοίκησης, όσο και του προσωπικού και των επισκεπτών. Το υπουργείο Υγείας έχει σε αυτό ρόλο, όμως είναι σαφές ότι δεν έχει δικό του μηχανισμό για να ελέγξει αν τηρείται ο νόμος. Ο έλεγχος για την εφαρμογή του νόμου, η επιβολή προστίμων και κυρώσεων είναι αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών», τόνισε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ξανθός, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών θα ξεκινήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μαθητές, σημειώνοντας ότι ακόμα και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού θα είναι ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο για την βλαπτικότητα του καπνίσματος.
«Μέσα από ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων με μέτρα πρόληψης και υποστήριξης των καπνιστών που θέλουν να διακόψουν θα δώσουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν μόνο επετειακή η μέρα κατά του καπνίσματος», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
«Το κάπνισμα είναι εξάρτηση και όχι κακιά συνήθεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται», επισήμανε από την πλευρά του ο Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και συντονιστής διευθυντής 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία».
Ο κ. Τουμπής, έδωσε έμφαση στις επιπτώσεις από το παθητικό κάπνισμα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν τηρεί την απαγόρευση, ενώ έκανε λόγο για έλλειμμα ενημέρωσης γύρω από τις βλαπτικές επιδράσεις του.
Όπως ανέφερε, από τα 7 εκατ. θανάτων οι 870.000 οφείλονται στο παθητικό κάπνισμα, ενώ θλιβερό νούμερο είναι και το ότι στο 90% των καπνιστών δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο σπίτι.