Το δικαστήριο χθες αποφάσισε ότι σε κανένα από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιδρομή στο διαμέρισμα της Μπριόνα Τέιλορ, που είχε αποτέλεσμα να την σκοτώσουν, δεν θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. Οργή και αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης ξανά στους δρόμους των ΗΠΑ. Δύο αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά και κατέληξαν στο νοσοκομείο, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι «προσεύχεται για τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν». Παίκτες του NBA αντιδρούν ανοιχτά στην ετυμηγορία για την Μπριόνα και ζητούν δικαιοσύνη.
Κύμα διαδηλωτών χθες στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ για να καταγγείλουν την στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στους αστυνομικούς που σκότωσαν την Αφροαμερικανίδα Μπριόνα Τέιλορ στο σπίτι της στο Λούισβιλ τον Μάρτιο. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες στη διάρκεια επεισοδίων.
Σώμα ενόρκων αποφάσισε χθες ότι σε κανένα από τους τρεις λευκούς αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιδρομή στο διαμέρισμα της Τέιλορ, που είχε αποτέλεσμα να την σκοτώσουν, δεν θα ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία.
Εναντίον ενός αστυνομικού, του Μπρετ Χάνκινσον, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο των γειτόνων της Τέιλορ, όπως ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέας του Κεντάκι Ντάνιελ Κάμερον, διότι οι σφαίρες από το όπλο του πέρασαν στο διαμέρισμα ενός γείτονα. Εναντίον των άλλων δύο αστυνομικών, του Τζόναθαν Μάτινγκλι και του Μάιλς Κόσγκροουβ, που πυροβόλησαν εναντίον της Τέιλορ, δεν ασκήθηκαν διώξεις.
Η απόφαση αυτή ελήφθη έξι μήνες αφού η 26χρονη Τέιλορ, νοσηλεύτρια, σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια του ένοπλου μνηστήρα της στο διαμέρισμά της στο οποίο είχαν εισβάλει τρεις αστυνομικοί με ένταλμα έρευνας για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματός της και την πυροβόλησαν 8 φορές.
Ο θάνατος της Τέιλορ, παράλληλα με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που σκοτώθηκε τον Μάιο από αστυνομικό της Μινεάπολης, προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία των ΗΠΑ, με καθημερινές διαδηλώσεις σε πλήθος μικρών και μεγάλων πόλεων της χώρας έκτοτε και με κύρια αιτήματα τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και την φυλετική δικαιοσύνη.
«Μια απόφαση σκανδαλώδης και προσβλητική», σχολίασε ο δικηγόρος της οικογένειας της νεαρής γυναίκας, ο Μπεν Κραμπ.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Χάνκισον παρουσιάστηκε σε φυλακή της περιοχής και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση ύψους 15.000 δολαρίων, ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση αυτό που ζητείται από άλλους κατηγορούμενους για αντίστοιχα εγκλήματα. Ο Χάνκισον αποπέμφθηκε από την αστυνομία τον Ιούνιο και κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε 15 χρόνια κάθειρξη.
Σε πληθώρα πόλεων των ΗΠΑ με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τους αστυνομικούς πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις. Αυθόρμητες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Φιλαδέλφια.
Δύο αστυνομικοί που αναπτύχθηκαν περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα) στο σημείο όπου πραγματοποιούνταν διαδήλωση στο Λούιβιλ «τραυματίστηκαν από σφαίρες και δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο», ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός διοικητής της αστυνομίας του Λούιβιλ Ρόμπερτ Σρέντερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «προσεύχεται για τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν» και ότι συνομίλησε με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ, με τον οποίο δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί και του πρόσφερε ομοσπονδιακή βοήθεια.
Όπως μεταφέρει το sport24, παίκτες του NBA, όπως ο Λεμπρόν Τζέιμς, αλλά και οι Μπράουν, Μπάτλερ και Τέιτουμ σχολίασαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Ο Τζέιλεν Μπράουν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι σκληρός. Να είμαι ειλικρινής, δεν με εκπλήσσει η ετυμηγορία. Είναι δύσκολο να το σχολιάσω, αλλά δεν μένω έκπληκτος. Μέχρι να αναδημιουργήσουμε και να αλλάξουμε το υπάρχον σύστημα που έχουμε, θα συνεχίσει να έχει θύματα σαν την Μπριόνα Τέιλορ».
O Τζέισον Τέιτουμ κλήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο γεγονός, δηλώνοντας: «Είναι ενοχλητικό. Σαν να το ένιωθα ότι επρόκειτο να συμβεί, αλλά και όταν πραγματικά συμβαίνει, είναι λυπητερό. Είναι ενοχλητικό. Έχουν περάσει 194 μέρες (από την δολοφονία). Δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Ακόμα πρέπει να παλέψουμε για δικαιοσύνη».