Cupping με τους καφέδες της Samba

Λίγες μέρες πριν, στο αγαπημένο καφέ Couleur Locale στο Μοναστηράκι, η Samba Café μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες coffee roasters στην Ελλάδα, με ιστορία που ξεκινά από το 1979, κάλεσε τους φίλους της, προκειμένου να παρουσιάσει δύο σημαντικές επιτυχίες συνεργατών της. Ο λόγος για τον Νίκο Αντζάρα, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Brewers Cup, έχοντας συγκεντρώσει στον τελικό του διαγωνισμού την υψηλότερη βαθμολογία και για τον Μιχάλη Κατσιαβό, που διαγωνίστηκε επάξια στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Barista.

Ο Νίκος Αντζάρας και ο Μιχάλης Κατσιαβός χαμογελούν στον φακό.

Ο Νίκος Αντζάρας «κατέβηκε» στη διοργάνωση με ένα φίνο μονοποικιλιακό Pacamara από την Κολομβία και συγκεκριμένα από την φάρμα Las margaritas, στην περιοχή Valle del Cauca. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται σε υψόμετρο  1700-2000μ.,  πράγμα που της χαρίζει υπέροχα χαρακτηριστικά, ενώ το προφίλ της περιλαμβάνει έντονες αρωματικές πινελιές από κανέλα και δαμάσκηνο, καθώς  και γεύση που θυμίζει μαύρο κεράσι. Οι πιο «γυμνασμένοι» στο σπορ της δοκιμής των καφέδων μπορούν να αναγνωρίσουν στο βάθος την παρουσία των εσπεριδοειδών (πορτοκάλι και σαγκουίνι). 

Ο καφές που χρησιμοποίησε o Μιχάλης Κατσιαβός προέρχεται επίσης από την ίδια φάρμα στην Κολομβία, αλλά είναι της ποικιλίας Yellow bourbon με άρωμα βανίλιας, καραμέλας, γλυκού αμυγδάλου και νότες τριαντάφυλλου, ενώ στο στόμα αφήνει γεύση από αμύγδαλο, καραμέλα και βανίλια.

Οι δύο βραβευμένοι barista, μαζί με τον Κώστα Καλαφατά από τη Samba Café Coffee Roasters διηγήθηκαν όλες τις πτυχές της προσπάθειάς τους μέχρι να φτάσουν στο διαγωνισμό, ενώ μίλησαν με γνήσια αγάπη για τον καφέ και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος. Τόνισαν τη σημασία της επιλογής καλής πρώτης ύλης, αλλά και των αυστηρών διαδικασιών επεξεργασίας, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν για να διατηρήσει το προϊόν την υψηλή του ποιότητα. Και οι τρεις στάθηκαν, επίσης, στο θέμα εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας ότι χωρίς αυτή δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα εξέλιξης. Για αυτούς, κάθε barista που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να εκπαιδεύεται τακτικά σε ειδικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα σε αυτά που διοργανώνονται στο Samba Café Training Center, ένα υψηλών προδιαγραφών κέντρο εκπαίδευσης και αφορούν σε γευσιγνωσία καφέ, εκπαίδευση Barista καθώς και σε σεμινάρια πιστοποίησης της S.C.A.E. (Specialty Coffee Association of Europe). Ήταν πραγματικά απίστευτος ο ενθουσιασμός τους, καθώς μιλούσαν  για όρους όπως το ψήσιμο (Roasting), η αίσθηση και η γευσιγνωσία (Sensory Skills), το κόψιμο και το φιλτράρισμα (Brewing), αλλά και οι δεξιότητες Barista (Barista Skills).

Η ομάδα της Samba Café Coffee Roasters ποζάρει στη μπάρα του Couleur Locale, στο Μοναστηράκι.

Γενικά, οι «σεφ του καφέ», όπως θα μπορούσε εύκολα να τους παρομοιάσει κανείς, δεν εφησυχάζουν και προσπαθούν να πετύχουν ολοένα και καλύτερο αποτέλεσμα επεκτείνοντας τις γνώσεις τους πάνω στις τεχνικές παρασκευής, αλλά και σε ότι αφορά στις ποικιλίες, την καλλιέργεια, τη διαχείριση, την αποθήκευση και το καβούρδισμα, που αναδεικνύει το μεγαλείο του κόκκου. Στην προσπάθειά τους αυτή ταξιδεύουν συχνά στις χώρες παραγωγής του καφέ και γίνονται «ένα» με τους καλλιεργητές, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό όπως εξομολογήθηκε ο Κώστας Καλαφατάς, διότι δημιουργεί αδιάσπαστους δεσμούς εμπιστοσύνης και ευνοεί την καλή συνεργασία, προσφέροντας παράλληλα πολύτιμες γνώσεις.

Μετά από ένα όμορφο απόγευμα με απολαυστικούς καφέδες και συζητήσεις που ταξίδεψαν το μυαλό μακριά σε εξωτικά μέρη, η αίσθηση ότι το «κίνημα» του καφέ έχει δυναμική που αναπτύσσεται και εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, έγινε πιο έντονη από ποτέ. Μαζί και η άποψη ότι οι Έλληνες baristi με τις καινοτομίες, τη γνώση, την εκπληκτική τους φαντασία και το πάθος τους είναι ένα βήμα πριν κατακτήσουν τον κόσμο.

Γιώτα Παναγιώτου

Share
Published by
Γιώτα Παναγιώτου