ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

WOW Women of the World: Το φεστιβάλ για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Από τις 6 έως τις 8 Απριλίου 2024 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το WOW Foundation, θα παρουσιάσει για δεύτερη χρονιά το φεστιβάλ WOW – Women of the World, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα. Μετά τη θετική ανταπόκριση του περσινού πρώτου φεστιβάλ, που αγκαλιάστηκε από το κοινό ξεπερνώντας τις 3.600 επισκέψεις, φέτος, το WOW Aθήνα αποπειράται να θίξει εκ νέου τα πλέον επίκαιρα ζητήματα στον αγώνα της έμφυλης ισότητας, σε τοπικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, αλλά και να δώσει βήμα στις φωνές και τις ιστορίες που εμπνέουν και δίνουν ελπίδα για έναν πιο δίκαιο κόσμο. 

Η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, δηλώνει σχετικά: «O τρόπος με τον οποίο αγκαλιάστηκε από τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε την ανάγκη να γίνει το φεστιβάλ ετήσιος θεσμός και ενίσχυσε την επιθυμία μας, το 2024, να παρουσιάσουμε μία ακόμα πιο συμπεριληπτική και πιο πολυδιάστατη πλατφόρμα ενημέρωσης και διαλόγου γύρω από τις έμφυλες ανισότητες. Η επικαιρότητα έρχεται, δυστυχώς, συχνά σε πλήρη αντιδιαστολή με την αισιοδοξία που θέλει να πρεσβεύει το φεστιβαλικό πνεύμα του WOW Αθήνα και ο ρόλος ενός οργανισμού σαν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να συνεχίσει να προσφέρει τα ερεθίσματα, τις αφορμές αλλά και ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορούμε συλλογικά να φανταστούμε διαφορετικά τον κόσμο γύρω μας.»

Όσες και όσοι επισκεφτούν το φεστιβάλ WOW Aθήνα 2024, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council, θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει: ομιλίες με καλεσμένες ακτιβίστριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις για καίρια ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, από την έμφυλη βία έως τα έμφυλα στερεότυπα στον χώρο εργασίας, και από τα αναπαραγωγικά δικαιώματα έως την ψυχική υγεία, εργαστήρια ενδυνάμωσης, εμπνευσμένες παραστάσεις και προβολές ταινιών, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, mentoring sessions και πολλά άλλα. 

Μία από τις καλλιτέχνιδες που θα συμμετέχουν στη μουσική ενότητα WOW Sounds είναι η Πολωνή πιανίστρια, συνθέτρια και ερμηνεύτρια Hania Rani, η οποία, από το 2019 που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τη «μεγαλειώδη και μινιμαλιστική» μουσική της, όπως την χαρακτήρισε ο γνωστός παραγωγός Mark Coles του BBC Radio 4.

Στο πλαίσιο του WOW Αθήνα 2024 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού (International Day of the Girl), που έχει, από το 2012, καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 11 Οκτωβρίου με σκοπό να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σήμερα, προωθώντας, παράλληλα, την ενδυνάμωσή τους, το ΚΠΙΣΝ εγκαινιάζει δύο νέες δράσεις:

  1. «Κορίτσι, σήμερα.»: Το ΚΠΙΣΝ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα (open call) σε κορίτσια και θηλυκότητες 13 έως 17 ετών, κατοίκους Ελλάδας, που ενδιαφέρονται να αποτυπώσουν, με όποιο κειμενικό είδος επιθυμούν, την εμπειρία του να είσαι κορίτσι. Μέσα από τις λέξεις και τις ιστορίες τους καλούνται να μας συστήσουν τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια, να μοιραστούν τα εμπόδια και τα στερεότυπα που συναντούν καθημερινά, αλλά και όλα εκείνα που τα εμπνέουν, τα συγκινούν και τα κάνουν να ονειρεύονται. Το κείμενο που θα επιλεχθεί μέσα από τη διαδικασία της ανοιχτής πρόσκλησης θα παρουσιαστεί επί σκηνής στο πλαίσιο των συζητήσεων του WOW Aθήνα 2024. Περισσότερες πληροφορίες στο snfcc.org/dayofthegirl
  2. «ΑΝισότητες των φύλων»: Ένα νέο μάθημα ξεκινά στην εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα του ΚΠΙΣΝ SNFCC class. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες να κατανοήσουν ότι το ζήτημα της ισότητας των φύλων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, να προβληματιστούν γύρω από τις συνέπειες που έχουν τα έμφυλα στερεότυπα στη ζωή μας, αλλά και να εμπνευστούν από τις γυναίκες που αγωνίστηκαν ενάντια στα εμπόδια. Μέσα από παιχνίδια, παραδείγματα και ιδέες για συζήτηση, το μάθημα, που απευθύνεται σε παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού και όλων των τάξεων του γυμνασίου, στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και θα λειτουργήσει υπέρ της συμπερίληψης.

Mείνετε συντονισμένοι/ες για περισσότερες πληροφορίες για το WOW Αθήνα 2024 στην επίσημη σελίδα του WOW Athens στο Instagram @wow_athens.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA