ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σύμπαν του Χουάν Μιρό αποκαλύπτεται στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Η έκθεση «Σύμπαν Μιρό» αφού περιόδευσε σε μερικές από τις σημαντικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, κάνει στάση και εδώ. Το  μοναδικό πολιτιστικό γεγονός, θα είναι ανοιχτό για το κοινό ως τις 27 Ιουλίου.
Η έκθεση στεγάζεται στο όμορφο νεοκλασικό κτίριο που αποτελεί την έδρα του Ισπανικού Ινστιτούτου Θερβάντες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Περιλαμβάνει έργα που ανήκουν στο Ίδρυμα Joan Miró με έδρα τη Βαρκελώνη και είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών, της εταιρείας Abertis και των Ιδρυμάτων Abertis και Joan Miró, για την προώθηση του ισπανικού πολιτισμού και των Ισπανών καλλιτεχνών.

Είναι μικρή σε μέγεθος, αλλά μεγάλης σπουδαιότητας: μας φέρνει κοντά στην δημιουργική διαδικασία και την προσωπικότητα του διάσημου καλλιτέχνη Χουάν Μιρό, μέσα από την εξερεύνηση των συμβόλων που χρησιμοποιεί στα έργα του και μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το χώρο όπου δημιούργησε τα αριστουργήματά του, μέσα από τις φωτογραφίες του επιστήθιου φίλου του Χοακίμ Γκομίς.

Τα συγκεκριμένα έργα του Χουάν Μιρό, τρία ζωγραφικά και δύο γλυπτά, εκτίθενται για πρώτη φορά στην χώρα μας, σε επιμέλεια της Verinique Dupas. Όπως λέει και η ίδια: «Η έκθεση «Σύμπαν Μιρό», με έργα από το τελευταίο δημιουργικό στάδιο του καλλιτέχνη, δείχνει πώς εδραιώνει το δικό του στυλ, το οποίο διυλίζει σιγά-σιγά σε όλη την μακρά πορεία του. Αυτή την περίοδο, ο Μιρό εργάζεται σε δημιουργικούς κύκλους, συνδυάζοντας έργα πιο περιεκτικά, που τείνουν να καλύψουν όλη την ζωγραφική επιφάνεια, με άλλα, πιο νηφάλια, με πινελιές κίνησης και πιο ποιητικά, στα οποία κυριαρχεί το κενό. Παρά τις διαφορές στην μορφή, τα τρία ζωγραφικά έργα έχουν ως κοινό σημείο την χρήση του ίδιου χρωματικού φάσματος, που περιορίζεται στα αρχικά χρώματα, συνοδεία του μαύρου, το οποίο εδώ αποκτά δομική λειτουργία».

Η έκθεση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ισπανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Info

«Σύμπαν Μιρό»

έκθεση || έως τις 27 Ιουλίου

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Σκουφά 31, Κολωνάκι), 

Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-19:00 και Σάββατο 10:00-14:00

Δωρεάν είσοδος

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA