Το Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, o επιτυχημένος θεσμός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να ταξιδέψει το κοινό στον μαγευτικό κόσμο του μπαρόκ. Κάτω από τον γενικό τίτλο Flora instrumentalis, το Φεστιβάλ φέρνει έναν «εξωτικό κήπο» από μπαρόκ όργανα και οργανική μουσική στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) στις 15, 18, 19 και 20 Νοεμβρίου 2022. Το Φεστιβάλ αποτελεί παραγωγή του ΟΜΜΘ σε συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του πολύπλευρου και ιδιαίτερα δραστήριου καλλιτέχνη Δήμου Γκουνταρούλη, περιλαμβάνει τέσσερις μοναδικές συναυλίες αφιερωμένες στην οργανική ιταλική, γαλλική, αγγλική και γερμανική μπαρόκ μουσική με τη συμμετοχή αναγνωρισμένων μουσικών. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μουσική δωματίου του 17ου και του 18ου αιώνα με όργανα εποχής μέσα από ένα ρεπερτόριο υψηλής αισθητικής και ηχοχρωμάτων ιδιαίτερης εκλέπτυνσης.
Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του με την αστείρευτης φαντασίας και έμπνευσης μουσική του Αντόνιο Βιβάλντι, σε ένα πρόγραμμα με σπάνιες σόλο και τρίο σονάτες για μικρό σύνολο, το οποίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ακολουθεί η δεύτερη συναυλία με αγγλικές και γαλλικές σουίτες χορών του 17ου αιώνα. Η τρίτη συναυλία, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, περιέχει τις έξι υπέροχες Σονάτες για βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο, έργο 14 του Βιβάλντι, στην ολοκληρωμένη τους μορφή. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου με ένα επίσης ολοκληρωμένο έργο, την εμβληματική Μουσική προσφορά, από τα τελευταία και πιο αινιγματικά έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής έχει ως εξής:
Βιβάλντι για λίγους
Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Γιώργος Σαμοΐλης μπαρόκ βιολί, Ιάσων Ιωάννου μπαρόκ βιολοντσέλο, Θοδωρής Κίτσος μπαρόκ μαντολίνο, μπαρόκ κιθάρα, θεόρβη
Μερικές φορές το λίγο μπορεί να είναι πολύ. Τρεις μουσικοί, οι Γιώργος Σαμοΐλης, Ιάσων Ιωάννου και Θοδωρής Κίτσος, σε ένα σχήμα με ζεστό και εσωστρεφή ήχο, παρουσιάζουν σπάνιες σόλο και τρίο σονάτες του Αντόνιο Βιβάλντι, σε μια ποικιλία συνδυασμών, ηχοχρωμάτων και λειτουργιών.
Little Consort – Aγγλικό και γαλλικό μπαρόκ
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Δημήτρης Κούντουρας φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο, Ανδρέας Λινός βιόλα ντα γκάμπα, Πάνος Ηλιόπουλος τσέμπαλο
Το πρόγραμμα της συναυλίας Little Consort – Aγγλικό και γαλλικό μπαρόκ είναι αφιερωμένο στον 17ο αιώνα, με κύριο άξονα τη χορευτική μουσική της Αγγλίας και της Γαλλίας και έργα των Χένρυ Πέρσελ, Φρανσουά Κουπρέν, Μισέλ ντε λα Μπαρέ, Μαρέν Μαραί, Ζακ- Μαρτέν Οττετέρ, Κριστόφ Μπάλαρντ, Χένρι Πέρσελ. Μέσα από σουίτες χορών, κομμάτια χαρακτήρα και άριες για φλάουτο, βιόλα ντα γκάμπα και τσέμπαλο –τα τρία αγαπημένα όργανα της εποχής στη Γαλλία και στα Βρετανικά Νησιά– σκιαγραφείται το πέρασμα από την αναγεννησιακή πολυφωνία στο μικρό μπαρόκ σύνολο για φωνή με μπάσο κοντίνουο.
Αντόνιο Βιβάλντι
6 Σονάτες για σόλο βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο, έργο 14
Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
La Stravaganza Greca: Δήμος Γκουνταρούλης μπαρόκ βιολοντσέλο, Δημήτρης Τίγκας βιολόνε, Θοδωρής Κίτσος θεόρβη, μπαρόκ κιθάρα, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος τσέμπαλο, όργανο δωματίου
Το σύνολο La Stravaganza Greca παρουσιάζει ολόκληρο το έργο 14 του Αντόνιο Βιβάλντι – τις έξι υπέροχες Σονάτες για βιολοντσέλο και μπάσο κοντίνουο, που εκδόθηκαν στο Παρίσι το 1740. Στολίδι του μπαρόκ ρεπερτορίου για το όργανο και δείγμα της αστείρευτης ευρηματικότητας και έμπνευσης του Βιβάλντι, οι έξι σονάτες, με τους διαφορετικούς τους χαρακτήρες, αναδεικνύουν τις εκφραστικές δυνατότητες του βιολοντσέλου και δίνουν χώρο και ελευθερία στον ερμηνευτή για μια ευφάνταστη και δεξιοτεχνική προσέγγιση.
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
Μουσική προσφορά
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 / Ώρα έναρξης: 20.30
Ζαχαρίας Ταρπάγκος μπαρόκ φλάουτο τραβέρσο, Φαίδων Μηλιάδης μπαρόκ βιολί, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος μπαρόκ βιολοντσέλο, Γεράσιμος Χοϊδάς τσέμπαλο
Η Μουσική προσφορά [Musikalisches Opfer], BWV 1079, είναι ένα από τα τελευταία και σίγουρα από τα πιο εμβληματικά και αινιγματικά έργα του Μπαχ. Το τετραμελές μουσικό σύνολο προτείνει μια πρωτότυπη ανάγνωση ολόκληρου του έργου, που, εκτός από τη διάσημη τρίο σονάτα για φλάουτο, βιολί και μπάσο κοντίνουο, περιλαμβάνει τα ricercari για τρεις και έξι φωνές καθώς και όλους τους ιδιοφυείς κανόνες-γρίφους που έγραψε ο Μπαχ πάνω στο βασιλικό θέμα που του έδωσε ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας.
* Τις συναυλίες συνοδεύουν προβολές από διαλεγμένους πίνακες μπαρόκ ζωγράφων, που απεικονίζουν όργανα και μουσικούς της εποχής.