ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πάει Θεσσαλονίκη – Oι ταινίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ταξιδεύει στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με νέο λογότυπο και με σύνθημα τη φράση «Το σινεμά στο Κέντρο», που είναι και το μήνυμα του φετινού προωθητικού του σποτ. Σταθερό σημείο της παρουσίας του στο Φεστιβάλ είναι το ανανεωμένο περίπτερό του στην καρδιά της Αγοράς του Φεστιβάλ, από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου 2022. Το περίπτερο θα γίνει και φέτος τόπος φιλικών συναντήσεων των κινηματογραφιστών, αλλά και η βάση του ΕΚΚ για τον συντονισμό όλων των δράσεων του, που αποσκοπούν στην προώθηση της ελληνικής ταινίας και τη διασύνδεση των Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών με τον διεθνή κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό χώρο. 

ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ – GFC SPOT 2022 ENG from Greek Film Centre on Vimeo.

Το ΕΚΚ συμμετέχει στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενεργά και με διευρυμένη ατζέντα:

  • Συνοδεύει ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που έχουν ενισχυθεί από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματά του.
  • Διευρύνει την παρουσία του στην Αγορά του Φεστιβάλ· διοργανώνει και συμμετέχει σε διεθνή και ελληνικά πάνελ ενδυναμώνοντας τη θέση της Ελλάδας στον διάλογο, που έχει ήδη ανοίξει στην Ευρώπη, για το παρόν και το μέλλον του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού υπό συνθήκες ραγδαίων τεχνολογικών κι άλλων αλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής. Στον ορίζοντα αυτό, συμβάλλει και στον επίκαιρο διάλογο για την ενίσχυση της κινηματογραφικής αίθουσας και συμπαράγει μαζί με το Φεστιβάλ το διεθνές πάνελ στο πλαίσιο του ολοκαίνουργιου Agora Series.
  • Διοργανώνει ημερίδα, μέσω της διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission, επιδιώκοντας την εκπόνηση πολιτικών που θα ενισχύσουν τον ρόλο της Ελλάδας ως σταθερού πόλου έλξης αλλά και φιλικού κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό περιβάλλοντος για τους ξένους και τους Έλληνες παραγωγούς. Η ημερίδα «Το Δημόσιο πάει… σινεμά» στοχεύει ακριβώς στο να ανοίξει τη συζήτηση αυτή εγχώρια με διευρυμένη συμμετοχή Ελλήνων παραγόντων από όλο το φάσμα των επαγγελματιών που σχετίζονται με το αντικείμενο και δημόσιων λειτουργών που εξυπηρετούν παραγωγές: στελέχη film offices, location scouters, παραγωγοί, πολιτειακοί παράγοντες, νομικοί, μελετητές.
  • Αξιοποιεί την εμβέλεια του Φεστιβάλ για να παρουσιάσει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τα σχολεία όλης της επικράτειας που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του: το CINEDU, την Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα σχολεία, το οποίο είναι μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το σινεμά στο Κέντρο

Η Δέσποινα Μαυρίδου δημιούργησε το σποτ του ΕΚΚ

Το ΕΚΚ, ενισχύοντας τους δεσμούς του με τους νέους δημιουργούς που εγγυώνται τη συνέχεια της ελληνικής ταινίας, ανέθεσε στην Δέσποινα Μαυρίδου τη δημιουργία του σποτ που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ανάθεση του σποτ σε νέους σκηνοθέτες / σκηνοθέτιδες ήταν μια πρωτοβουλία της παρούσας Διοίκησης του ΕΚΚ να στηρίζει κάθε χρόνο βραβευμένους δημιουργούς στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην πρόσφατη διοργάνωσή του, η Δ. Μαυρίδου ήρθε δυναμικά στο προσκήνιο με το έργο «Τσουλάκια» κερδίζοντας τα βραβεία Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας, Ερμηνείας (Ελίνα Τσιορμπατζή και Ελένη Γεωργάκη) και Σκηνογραφίας (Εύα Κουρελιά και Ελένη Σάμπρη) στο Εθνικό Σπουδαστικό Τμήμα του Φεστιβάλ. 

Η Δ. Μαυρίδου σπούδασε στατική φωτογραφία στη Leica Academy και κινηματογράφο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους –τα «Τσουλάκια», 2022, παραγωγή της Frenel, ήταν η τελευταία.

Το ΕΚΚ βραβεύει τους νέους δημιουργούς και ενισχύει νέες δράσεις του 63ου ΦΚΘ

Το ΕΚΚ και φέτος θα απονείμει τα ακόλουθα δύο βραβεία στηρίζοντας και έτσι την ελληνική ταινία και τους δημιουργούς της, αλλά και έναν νέο κλάδο επαγγελματιών του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού χώρου ιδιαίτερα σημαντικό για την προσέλκυση διεθνών παραγωγών.

  • Βραβείο σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, ή σε πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα σε ελληνική παραγωγή που συμμετέχει στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. To βραβείο αυτό συνοδεύεται από το ποσό των 5.000 €.
  • Βραβείο Best Location, συνοδευόμενο από 1.500 €, θα απονείμει η διεύθυνσή του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές Παραγωγές – Hellenic Film Commission σε location manager (αν δεν υπάρχει, σε σκηνοθέτη ή σκηνοθέτιδα) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στηρίζει επίσης, οικονομικά με το ποσό των 3.000 το νεοσύστατο διαγωνιστικό τμήμα Immersive του Φεστιβάλ, το οποίο υποδέχεται πρωτοποριακές δημιουργίες που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες. Το ποσό αυτό διατίθεται για τη διαδραστική εγκατάσταση της ελληνικής ταινίας VR «Λευκός νάνος» της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Στρατηγικές ενίσχυσης της arthouse αίθουσας

(Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, 11:00 – 13:00, MOMus)

Οι κινηματογράφοι με προσανατολισμό στις ευρωπαϊκές και arthouse ταινίες ανασυντάσσονται. Η ανάγκη για τη δημιουργία συνθηκών μεγαλύτερης προβολής ενός ποιοτικού και με ποικιλία προγραμματισμού είναι εργασία απαιτητική και χρήζει δημιουργικής και συνεργατικής προσέγγισης.

Στο διεθνές πάνελ της CICAE (Confederation Internationale des Cinemas d’ Art et d’ Essai), με θεματικό πλαίσιο τη διανομή της καλλιτεχνικής ταινίας και τη στήριξη της κινηματογραφικής αίθουσας, παίρνει μέρος η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, Αιθουσάρχης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ. Συμμετέχουν επίσης οι: Christian Brauer (Πρόεδρος της CICAE), Iris Praefke (Moviemento Kino, Kino Central και Kino Toni), Ηλίας Γεωργιόπουλος (Διανομέας, Αιθουσάρχης). Συντονίζει ο Marcin Pienkowski (Επικεφαλής διανομής της New Horizons Association, Ιστορικός κινηματογράφου).

Το Δημόσιο πάει… σινεμά!

(Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2022, 10:00 – 13:00, Mediterranean Palace Hotel)

Το ΕΚΚ μέσω της Διεύθυνσης Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών – Hellenic Film Commission, προσβλέποντας στην μεγαλύτερη προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών στην ελληνική επικράτεια και στην ανάπτυξη του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα στην Ελλάδα εν γένει, στρέφει το βλέμμα του στους συνεργαζόμενους φορείς του Δημοσίου και στους τρόπους βελτιστοποίησης της δεδομένης συνεργασίας για τον κοινό μας στόχο. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει Ημερίδα με τίτλο «Το Δημόσιο… πάει σινεμά».

Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν στόχο έχουν να αναδείξουν τις προκλήσεις και τα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης διεθνών και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών στο σύνολο της επικράτειας σε σχέση με αδειοδοτήσεις κ.λπ., το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο το Δημόσιο και οι λειτουργοί του κινούνται για να εξυπηρετήσουν τις παραγωγές αυτές, καθώς και τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Hellenic Film Commission & των κατά τόπους Film Offices, οδηγώντας στη συγκρότηση μίας πρότασης για έναν οδικό χάρτη που να μπορεί να υιοθετηθεί, ώστε το Δημόσιο να αποκτήσει έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη φιλοξενία κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα μας και στην επίτευξη ενός αμεσότερου και καλύτερου αποτελέσματος στη διαδικασία.

Θα παρουσιαστούν δύο επιτυχή Case studies των Film Offices Αθηνών και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα παρουσιαστούν τα ζητήματα που απασχολούν τους Location Managers αλλά και τους Παραγωγούς στο πεδίο και εκτός αυτού στη διάρκεια της προετοιμασίας (pre-production stage) μιας παραγωγής όπως και οι παράμετροι και οι ερμηνείες του νομικού και του θεσμικού πλαισίου αυτών των συνεργειών.

Στα πάνελ θα συμμετάσχουν οι: Στάθης Καλογερόπουλος (Athens Film Office), Λίνα Μυλωνάκη (Film Office Κεντρικής Μακεδονίας), Θανάσης Θαλασσινός (Location Manager), Κώστας Κεφάλας (Παραγωγός, Καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ), Αλέξανδρος Θάνος (Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας), η Χριστίνα Πηγάκη (Δικηγόρος), Βασίλειος Κέφης (Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Πολιτισμός & Περιβάλλον

(Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2022, 10:30 – 14:00, MOMus)

Το Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027 διοργανώνει συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός και περιβάλλον». Ο συντονισμός είναι της Άννας Κασιμάτη, Υπεύθυνης του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA, που εδρεύει στο ΕΚΚ.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ
 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει φιλόδοξο νομοθετικό έργο σε διάφορους τομείς πολιτικής για την υλοποίηση των διεθνών δεσμεύσεών της ως προς την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα με αυτήν την προσπάθεια, οι πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν μια δυναμική παρουσία και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με μεγάλη ταχύτητα, εφαρμόζουν καινοτόμες πρακτικές και ξεκινούν νέες πρωτοβουλίες. Αντιπρόσωποι διαφόρων πολιτιστικών φορέων της πόλης της Θεσσαλονίκης και της περιοχής θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους: 
 
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων:

  • Creative Europe MEDIA Desk Croatia
  • Europe Direct Θεσσαλονίκης
  • ΜΟΜus
  • Εθνική Αρχή Διαφάνειας
  • Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
  • Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
  • Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
  • Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
  • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
  • Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη

Agora Series, διεθνές πάνελ και πρόγραμμα ενίσχυσης «Το μέλλον είναι εδώ»

(Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2022, 15:30 – 20:00, MOMus)

  • Series / To 63ο ΦΚΘ εγκαινιάζει το νέο τμήμα της Αγοράς του με θεματική τις σειρές και τους νέους ορίζοντες του οπτικοακουστικού. Το ΕΚΚ από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα καθώς προχωρά παράλληλα προς την εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων ενίσχυσης,
  • Το ΕΚΚ συνδιοργανώνει με το ΦΚΘ το διεθνές πάνελ «The Triangle of Happiness: International Series – Entertainment Services – Movies» με την παρουσία καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου από τη διεθνή σκηνή.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας συμμετέχει σε πάνελ στοχευμένο στην ελληνική αγορά υπό τον τίτλο «The Modern Greek Drama – Setting the Local Scene: Production» του Agora Series παρουσιάζοντας το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Το μέλλον είναι εδώ» που εντάσσεται στο ΤΑΑ.

Cinedu, η εκπαιδευτική πλατφόρμα του ΕΚΚ για τα Σχολεία

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζει το CINEDU, την Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα Σχολεία, το οποίο είναι μέρος του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το CINEDU είναι πλατφόρμα streaming ταινιών αποκλειστικά για τα σχολεία, σχεδιασμένη για να συστήσει τον κινηματογράφο ως σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο! Εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες από όλα τα σχολεία της Ελλάδας θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε έναν ευρύ κατάλογο ταινιών και εκπαιδευτικού υλικού, ειδικά διαμορφωμένων για την προβολή και μελέτη τους μέσα στις σχολικές αίθουσες. Η πλατφόρμα διαθέτει έναν κατάλογο από τουλάχιστον 92 σύγχρονες ελληνικές και διεθνείς ταινίες – μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού και μεγάλου μήκους – το καθένα συνοδευόμενο από εκπαιδευτικά υλικά συνδεδεμένα με τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ταινίες για να εμπλουτίσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων τους και να ενθαρρύνουν τους/τις μαθητές/τριες να εμπλακούν ενεργητικά στο μάθημα, μέσα από τη δραστηριότητα της θέασης επιλεγμένων, βραβευμένων ταινιών.

Το εκπαιδευτικό υλικό χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία, με διαδραστικό και οπτικοακουστικό περιεχόμενο και στόχο την ευθυγράμμιση με τις ανάγκες και πρακτικές της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επιπρόσθετα, η πλατφόρμα διαθέτει 10 εκπαιδευτικές ταινίες  που θα εισάγουν τους/τις μαθητές/τριες  και εκπαιδευτικούς στον κόσμο της κινηματογραφικής παραγωγής. Το περιεχόμενο της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμο για τους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες μετά από εγγραφή, ενώ θα παρέχεται αδιάλειπτη τεχνική υποστήριξη με τη μορφή helpdesk. Με στόχο την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης, οι ταινίες θα υποτιτλιστούν, ενώ αυτές που απευθύνονται σε νεότερο κοινό, θα μεταγλωττιστούν. 

Έρχεται σύντομα…

Οι ταινίες του ΕΚΚ στο 63ο ΦΚΘ

Στα προγράμματα του Φεστιβάλ συμμετέχουν οι ακόλουθες ταινίες, που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ:

Διεθνές Διαγωνιστικό

ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ της Μαρίας Ντούζα ΕΛΛΑΔΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2022, 108΄

ΗΣΥΧΙΑ 6-9 του Χρήστου Πασσαλή ΕΛΛΑΔΑ 2022. 85΄

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ του Μιχάι Μιντσάν ΕΛΛΑΔΑ, ΤΣΕΧΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ 2022, 123΄

Film Forward – Διαγωνιστικό

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ του Νίκου Πάστρα ΕΛΛΑΔΑ 2022, 94΄

ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ του Δημήτρη Κατσιμίρη  ΕΛΛΑΔΑ 2022, 75΄

Γνωρίστε τους γείτονες – Διαγωνιστικό

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ της Ασημίνας Προέδρου ΕΛΛΑΔΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2022, 118΄

BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη ΕΛΛΑΔΑ 2022, 90΄

Ανοικτοί ορίζοντες – Διαγωνιστικό

ΔΕΡΜΑ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ της Ana Cristina Barragan Carrion ΕΚΟΥΑΔΟΡ, ΜΕΞΙΚΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ 2022, 95΄

Η ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ της Nely Reguera ΙΣΠΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ 2022, 94΄

Ματιές στα Βαλκάνια

ΜΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΑΣ του Emin Alper TOYΡΚΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ 2022, 128΄

Δεύτερη ματιά

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ του Βασίλη Ξηρού ΚΙΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ 2021. 100΄

BROADWAY του Χρήστου Μασσαλά ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2021, 95΄

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA