ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το χρώμα των αφόρητων αισθημάτων»: Έκθεση της Αγγελικής Ξυνού στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών

Η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Ξυνού, με τίτλο: “Το χρώμα των αφόρητων αισθημάτων”, μια σειρά 20 έργων από λάδια,  όπου η ισχυρή φαντασία και οι λογοτεχνικές καταβολές της ιδιοσυγκρασιακής, με υπερρεαλιστικά θεατρικά στοιχεία ζωγράφου υφαίνουν μια συνθετική δύναμη και εξπρεσιονιστική γραφή, πραγματοποιείται στην  Αίθουσα Τέχνης Αθηνών .

Βασιλιάς Λήρ, λάδι σε χαρτόνι, 12,5 x 7,5 cm

Σύμφωνα με τη Flâneur Rustin, που υπογράφει και το κείμενο της έκθεσης, με τίτλο: «Το χρώμα των αφόρητων αισθημάτων», «Υπεροι και Στήμονες, Παντοπωλείο, Βασιλιάς Ληρ, Ένας σκονισμένος πολυέλαιος, Αυλαία. Το θέμα της Αγγελικής Ξυνού είναι οι σκηνές του κόσμου. Και η προοπτική της αυτή του εξώστη… Έχουμε να κάνουμε με μια τέχνη της όρασης που συνομιλεί αξεδιάλυτα με το λόγο, με τη λογοτεχνία, με το θέατρο.  Κάθε έργο  αφηγείται μια πυκνή ιστορία, Μια νύχτα με βροχή σ’ ένα αδιέξοδο…

Ένας σκονισμένος πολυέλαιος, λάδι σε καμβά, 80 x 110 cm

Όμως ο τρόπος της αφήγησης- απεικόνισης πόρρω απέχει από τη μίμηση του πραγματικού. Η τολμηρή χρήση του χρώματος, το πάντα παρόν – σαφές ή αόρατο-πλέγμα,  οι ασυμμετρίες, το σφουμάτο, η παραβίαση της προοπτικής και των αναλογιών, οδηγούν  τις  σχέσεις  εντός του αισθητικού πεδίου  σε έναν ξεχωριστό κόσμο ως προς τα φυσικά ή αναπαριστώμενα αντικείμενα.

Ολόφρεσκα υλικά, λάδι σε καμβά, 100 x 130 cm

Η πραγματικότητα και η αναπαράστασή της, είτε πρόκειται για ένα βιβλιοπωλείο είτε για ένα τσεχωφικό πρόσωπο, προβάλλονται σχεδιασμένες ( σκιτσαρισμένες)   η μια πάνω στην άλλη με έναν τρόπο που ξαφνιάζει και αποκαλύπτει.

Ενώ τους διάβαζε το Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, λάδι σε καμβά,56 x 76 cm

Γιατί η Αγγελική Ξυνού περισσότερο από το να υπακούει σε ένα σοβαροφανές αισθητικό διάταγμα, ζητά να υπονομεύσει τις βεβαιότητες της θέασης παραδίδοντας τα πράγματα έτσι όπως μας παραδίδονται: σε μια τρέμουσα συνθήκη».

Διάρκεια έκθεσης : έως 13 Ιανουαρίου 2024.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA